Projecte

Aquest projecte, en català “Dispositius intel·ligents de control solar per a la rehabilitació de façanes a partir de residus” és de la convocatòria del 2021 «Proyectos de Transición Ecológica y Transición Digital» del Ministeri de Ciència i Innovació (MICINN) amb la referència TED2021-130155B-I00, finançat per MCIN/AEI/10.13039/501100011033 i per la Unió Europea “NextGenerationEU”/PRTR.

WiSeR respon als problemes actuals de sostenibilitat global, concretament als problemes provocats pel sector de la construcció, que és responsable al voltant del 40% de les emissions de carboni i del consum energètic mundial. Aquesta proposta està en acord amb mesures i iniciatives actuals com les directives de la Unió Europea (UE), que tenen com a objectiu reduir els impactes ambientals causats pels edificis, per tal d’assolir l'objectiu de neutralitat climàtica UE 2050. A Europa, hi ha més de 220 milions d'edificis dels quals el 85% són anteriors al 2001 i són importants consumidors d’energia. Per rehabilitar aquests edificis caldrà que els tècnics reutilitzin o reciclin almenys el 70% dels seus residus de construcció i demolició, la qual cosa reduirà significativament l'impacte dels seus processos de rehabilitació perquè es necessitaran menys materials nous mentre es recircularan els residus.

Es necessiten noves metodologies, eines i processos per introduir principis d'economia circular en el sector de la construcció. Això no només requereix solucions tecnològiques i un disseny innovador en el flux de materials, sinó també la necessitat de superar la resistència humana al canvi. Aquests procediments es poden recolzar mitjançant la comprensió, el disseny i l'experimentació amb solucions circulars reals, que després d'una primera experiència de prototips amb èxit es poden millorar, ampliar i dissenyar per estar preparats per al mercat. Aquest enfocament intermedi, experimental, d'aprendre mentre es fa, es desenvoluparà dissenyant i implementant un procés innovador des de la identificació de residus fins al disseny, prototipat, millora i implementació d'elements de façana multifuncionals basats en residus per a edificis escolars. WiSeR explora, entre d'altres, els principis de l'ecosuficiència, els processos optimitzats de reutilització de residus i la impressió de carboni del cicle de vida dels components de la construcció.

WiSeR té com a objectiu desenvolupar noves façanes intel·ligents basades en residus per després utilitzar-les per reformar edificis, que també contribuiran a mitigar i adaptar-se al canvi climàtic. Aquest projecte es centra en les obertures, la conductivitat tèrmica i el guany tèrmic solar que influeixen molt en el confort interior i l'eficiència energètica resultants. WiSeR replanteja el paper dels residus en les pells de l'arquitectura mitjançant el reciclatge i la reutilització dels residus mentre aquests sistemes de façana es tornen a reciclar al final de la seva vida útil. Els edificis resultants milloraran el seu propi comportament sostenible, inclosos els problemes econòmics, ambientals i socials. Aquest projecte tindrà en compte les lliçons que van aprendre els investigadors d'un projecte competitiu anterior que va desenvolupar tallers per als infants per construir els seus propis dispositius de control solar. WiSeR pretén superar les debilitats descobertes en aquestes alternatives alhora que introdueix nous materials. Per minimitzar el seu impacte ambiental, aquesta proposta se centrarà en la modelització digital, la simulació, la caracterització i el seguiment. S'espera un desenvolupament holístic centrat en l'usuari, no només per al material sinó per a tots els sistemes. Aquests nous sistemes seran validats primer en un centre escolar rebent comentaris dels nostres futurs ciutadans. Múltiples processos participatius, des de seminaris fins a tallers, haurien de contribuir a avançar cap a dispositius de control solar més sostenibles, millor autooperats i més savis per al futur.

En aquest projecte participen les escoles ETSAB, ETSAV i EPSEB amb els professors següents: Faezeh Bagheri, Montserrat Bosch, Lucrècia Calderon, Eva Crespo, Immaculada Fortea, Saeid Habibi, Maria Gabriela Ledesma, Torsten Masseck, Carlos Muñoz, Adrian Muros, Jelena Nikolic, Oriol París, Oriol Pons i Alberto Sánchez, de Tecnologia Arquitectònica, Representació Arquitectònica i Física.

Waste-based Intelligent Solar-control-devices for Envelope Refurbishment (WiSeR)