Lokaliseringstjeneste (GPS)

GPS-enhet fra Safemate
Skjermbilde fra lokaliseringsapp
Skjermbilde fra lokaliseringsapp

Hva er lokaliseringstjeneste/GPS? 

Lokaliseringstjenesten innebærer at du får en GPS-enhet som du har med deg ut på tur. En app med et kart kan benyttes på PC, nettbrett eller smarttelefon for å se hvor du befinner deg. Ved oppstart av tjenesten avtales det med deg og eventuelt dine pårørende om det skal gjøres søk i kartet til bestemte tidspunkt eller i gitte situasjoner. Et eksempel kan være hvis du ikke er hjemme innen kl. 21 på kvelden. GPS-enheten er også utstyrt med en alarmknapp som du kan trykke på hvis du har behov for hjelp når du er ute på tur. Det er Trygghetspatruljen som drifter tjenesten. De gir opplæring i bruk av teknologien, foretar søk ved behov og kan også møte deg og hjelper deg hjem når det trengs. Hvis du ønsker det kan også dine pårørende være en del av tjenesten ved å for eksempel motta varsel og være den som møter deg og hjelper deg hjem hvis du har behov for dette. 

Det er i tillegg mulig å sette opp et elektronisk gjerde i et avgrenset område i kartet. Hvis du beveger deg utenfor dette området vil det gå et varsel til vaktsentralen i Trygghetspatruljen og eventuelt dine pårørende.

Hvem passer tjenesten for?

Personer over 18 år med orienteringsvansker som ønsker å bevege seg ute.

Før GPS kan tildeles er det noen punkter som må vurderes, blant annet:

Viktig å tenke på

Kontaktpersoner

Ta kontakt med ditt helse- og velferdskontor hvis du har spørsmål eller ønsker å søke om tjenesten.

Hvem kan se hvor jeg er hvis jeg har en GPS?

Trygghetspatruljen kan se hvor du er, men de vil kun benytte denne funksjonen ut fra hva som er vurdert som ditt behov. Det vil si at Trygghetspatruljen ikke skal gå inn på kartet og se hvor du er når som helst. Alle søk i kart blir loggført. En eller flere av dine pårørende kan også få tilgang til å se posisjonen din hvis du har takket ja til dette.  

Hvor ofte må GPS-enheten lades?

Batterikapasiteten på GPS-enheten blir påvirket av hvor mye den blir brukt. Hvis den ofte er med utendørs, sender den mange signaler og bruker mye batteri. Hovedregelen er at den bør lades hver kveld, siden en GPS-enhet uten strøm ikke har noen hensikt. Du kan få hjelp med å lade GPS-enheten hvis du har behov for det.

Har kommunen lov til å benytte GPS?

Før tjenesten kan tas i bruk må det vurderes om du kan samtykke til å ta i mot tjenesten. Med samtykkekompetanse menes at du må være i stand til å forstå hva du samtykker til. I dette ligger at du må forstå konsekvensen av å takke ja eller nei til tiltaket,  samt kunne resonnere med relevant informasjon i valget mellom de ulike alternativene. 

Ved manglende samtykkekompetanse må det vurderes om det er hjemmel i lovverket for å ta i bruk denne type teknologi. Vurderingene skal begrunnes og dokumenteres i pasientjournalen. Kartleggingen utføres av helsepersonell i samarbeid med lege og eventuelt pårørende.