Om prosjektet

Anlegget fra sør-vest

Illustrasjon av anlegget fra sør-vest.

Hva skal bygges?

Bru i betong og stål

Saupstadbrua bygges i betong og stål. Landkar og søyler bygges i betong og overbygning bygges i stål. Landkar er den delen av brua hvor brobanen hviler på inn mot land. Søylene støtter konstruksjonen på to steder under brobanen i Bjørndalen.

Det graves ut masser for å bygge fundament og landkar både på Rosten og på Saupstadsiden. Det meste blir fylt igjen slik at det ikke blir synlig når brua er ferdig. 

I Bjørndalen bygges søylene til brua. På grunn av bratte skråninger bygges en spuntkasse i stål, før det graves ut masser av disse. I disse støpes fundamenter til søylene. Spunten kappes og massene fylles tilbake når dette er støpt ferdig.

Illustrasjon av brua

Illustrasjonen viser ferdig bru på Saupstadsiden der  fundamentet så vidt er synlig. 

Søyle Saupstadbrua

Søyler

Lansering bru

Brobanen

Selve brobanen bygges med en metode som kalles lansering. Dette betyr at bruelementer produseres på fabrikk i forkant og fraktes til stedet med båt og lastebil. Deretter sveises elementene sammen på den ene enden av brua og skyves over til den andre siden. Brua skyves over ved hjelp av en lanseringsnese, som vist på utklipp fra modellen over. Under lanseringen vil veger og jernbane som den passerer være stengt. Dette arbeidet vil tilpasses tidspunkt hvor det er lite trafikk. 

Konstruksjonen

Overbygningen har en totallengde på ca. 182 meter, fordelt på tre spenn på 56,15 meter, 69,7 meter og 56,15 meter. 

Riggområde

Hovedriggområdet er etablert på Tillersiden av dalen og her er brakker og utstyrscontainere plassert. Bruseksjonene vil også bli sammenstilt her før de «skyves» over til motsatt side. Tilkomst til riggområdet er etablert fra Anne-Kath Parows veg. 

Ved å plassere hovedriggområdet her vil anleggstrafikk og transport av tunge seksjoner på Saupstadsiden av dalen minimeres. Noe som er fordelaktig med hensyn til naboer og bebyggelse i nærheten av Saupstadringen. 

Det vil i tillegg bli etablert en midlertidig tilkomst fra Saupstadringen til anleggsområdet på vestsiden av Bjørndalen. Tilkomst til byggegroper for etablering av fundamenter og søyler (Akse 2 og 3) vil bli fra fylkesvegen nede i Bjørndalen.  

Det er viktig at naboer er kjent med at arbeid foregår og følger de anvisninger og skilter som vil bli etablert underveis i anleggsperioden. 

Grunnforhold

Det er leirgrunn i området. Geoteknisk fagkompetanse har derfor vært tungt inne i prosjektet under planleggingen. Det er blant annet gjennomført omfattende grunnundersøkelser og stabilitetsberegninger.

På bakgrunn av grunnundersøkelsene er det gjennomført konkrete sikringstiltak og vi har blant annet etablert en såkalt motfylling nede i Bjørndalen. Her er vegen hevet inntil 2,5 meter lokalt, og vi er i ferd med å foreta en nedplanering  av terrenget (terrengavlastning) på begge sider av dalen ved bruendene med tilhørende etablering av  “lette” fyllmasser i neste omgang.

Forøvrig er det for anleggsfasen fastsatt en bestemt rekkefølge for utførelse av de ulike arbeidene i anlegget som følge av den geotekniske planleggingen.

Bildet er fra påbegynt utgravingsarbeid  knyttet til såkalt “terrengavlasting” som en del av stabiliseringstiltakene utført i desember 2022.

Grunnforhold
Illustrasjon Saupstadbrua

Saupstadbrua ble navnet

Ei ny bru må ha et navn. Det kan ikke hvem som helst finne på. Navnet ble derfor behandlet i Kultur-, idrett- og friluftslivskomiteen 10. februar 2020, og de støttet Kommunedirektørens anbefaling om å tildele den nye gang- og sykkelvegbrua mellom Rosten og Saupstad navnet ”Saupstadbrua”.

Navnet er foreslått av lokalt historielag. Stedsnavntjenesten støtter den fremlagte skrivemåten av navnet. 

Reguleringsplan