Om Rekom-ordningen

Kunnskapsdepartementets kompetansestrategi Kompetanse for fremtidens barnehage - revidert strategi for kompetanse og rekruttering 2018 – 2022 har som mål å sikre alle barn et barnehagetilbud av høy kvalitet. Strategien ligger til grunn for etableringen av regionale ordninger for kompetanseutvikling (REKOM), og legger opp til tiltak som skal bidra til å realisere rammeplanens intensjoner og krav. Rammeplanen er tydelig på personalets forpliktelser til å kunne gi alle barn et kvalitativt godt barnehagetilbud. Det stilles høye krav til personalets kompetanse. Slik skal tiltakene i strategien stimulere til ulike ordninger for barnehagebasert kompetanseutvikling, styrke barnehagen som lærende organisasjon og barnehagens pedagogiske praksis. 

I praksis handler det om hvordan de ansatte er i samspill med barna, og hvordan de i samspill med sine kollegaer utøver den pedagogiske praksisen. For å skape en kultur for felles læring og kvalitetsutvikling i den enkelte barnehage må eier og ledelse iverksette og lede kollektive utviklings- og endringsprosesser.

Planen legger til grunn at kompetanseutviklingen skal foregå i barnehagene og at fagpersoner fra universitets- og høgskolesektoren (UH) skal delta i barnehagen som likeverdige partnere. Lokal UH i vår region er Nord universitet og Dronning Mauds Minne høgskole (DMMH).


Faglig innhold skal bygge på det som er aktuelt i den enkelte barnehage. Barnehagens kompetanse og praksis danner grunnlag for refleksjon, nye forståelser og handlinger. Fagpersoner fra UH blir læringspartnere som skal støtte og utfordrer ledere og ansatte  i refleksjon og kollektive læringsprosesser, samt at bidra med forskningsbasert kunnskap. 


Kompetanseutviklingen skal bidra til å styrke og forbedre kvaliteten for alle barn i barnehager i Malvik og Trondheim, både i kommunale og private barnehager. 

Barnehagene skal utvikle sin kompetanse gjennom forskningsbasert kunnskap. Universitet og høyskole skal få mer praksisnær kompetanse som kan bidra til å videreutvikle og styrke barnehagelærerutdanningen.

Det er barnehageeiers ansvar å sørge for at de ansatte har riktig og nødvendig kompetanse. Planen er derfor utarbeidet i samarbeid med  eiere og styrere i kommunale og private barnehager i regionen. 

Organisering

Barnehagemyndigheten i Trondheim, Fagenhet for oppvekst og utdanning, har hovedansvar for koordinering av regional kompetanseutvikling i samarbeid med barnehagemyndigheten i Malvik. Det er opprettet en styringsgruppe, et kompetansenettverk og arbeidsgrupper for det enkelte kompetanseområde i vår region.  Arbeidsgruppene har en sentral rolle for å koordinere arbeidet slik at arbeidsmåter, innhold og fagsamlinger skal bidra til progresjon for barnehagene som deltar.

Styringsgruppa  er felles for REKOM, DEKOM og Kompetanseløft for spesialpedagogikk og inkluderende praksis. 

Styringsgruppa skal:

Kompetansenettverket er felles for REKOM og kompetanseløft for spesial pedagogikk og inkluderende praksis. 

Kompetansenettverket skal:


Regional ordning skal omfatte alle barnehager, private og kommunale ordinære barnehager og familiebarnehager i Trondheim og Malvik kommune.