Innbyggernes modell i Trondheim

Innbyggernes modell

Pilot 0 - 24 i Trondheim vil prøve ut en tverrfaglig økonomisk modell der pengene skal gå direkte til innbyggerne. Målgruppene i Trondheim er utsatte ungdommer mellom 12 - 24 år og lavinntektsfamilier (med små barn) som er bosatt i Trondheim. Det innbyggerne i disse målgruppene selv mener de trenger, skal være førende for tildeling av penger. 

Det er satt av inntil 20 millioner kroner fordelt mellom 1. mai 2021 - 1.juni 2023. 

 

De som kan søke for å bli en del av Innbyggernes modell er grupper på minst tre (gjerne flere) ulike aktører/tjenesteområder som er i daglig kontakt med målgruppene. Både kommunale, statlige, private og frivillige instanser/organisasjoner kan søke, men en kommunal enhet/aktør må stå som ansvarlig for søknaden.

Hvert delprosjekt kan få inntil 500.000 kroner per semester. Pengene delprosjektene får til disposisjon skal brukes til et behov innbyggeren i målgruppene selv mener de har. Pengene kommer ikke brukes til ny stillinger, prosjekter eller til enheter. 

Tverrfaglig samhandling kan gi enheter og fagmiljø en større grad av fleksibilitet til å tilpasse aktiviteter og tjenester for å oppnå best mulig effekt for enkeltpersoner og familier. Dette kan bidra til utviklingen av eksisterende tjenester og utvikling av samarbeid på tvers.


Kriterier for å bli med (inklusjonskriterier)

Grupper på minst tre (gjerne flere) ulike aktører/tjenesteområder (for eksempel enheter, organisasjoner, instanser) som representerer ulike fagområder/sektorer og med ulike funksjoner i Trondheim.


Hva kan det ikke søkes til (eksklusjonskriterier)?

Pengene skal ikke gå til stillinger eller til nye prosjekt.

Arbeidet skal ikke handle om å utvikle nye rutiner og skjema.




Oppstart av innbyggernes modell i Trondheim 


Pilot for programfinansiering i Trondheim fikk inn 15 søknader til Innbyggernes modell. Søknadsfristen var den 15. mai 2021.

Juryen bestående av innbyggere fra Trondheim, rådgivere fra fagstaben, kommunedirektøren, kommunikasjonsdirektøren og stasjonssjefen ved sentrum politistasjon, møttes for å gjennomgå søknadene. Juryen ga etter det sine anbefalinger til prosjektleder og styringsgruppe som besluttet hvilke 8 delprosjekt som blir med i Innbyggernes modell.  

Det innvilgede er  



Hvordan fordeles midlene

Pilot 0 - 24 velger å bruke pengene på inntil 8 delprosjekt i Trondheim. Modellen forutsetter at det er minst tre enheter fra ulike sektorer som samarbeider. Dette innebærer at hvert delprosjekt kan få inntil 500.000 kroner til disposisjon hver sjette måned. Ved måloppnåelse gjennom hele perioden vil det kunne utbetales inntil 2 millioner kroner til hvert delprosjekt i løpet av to år. 

Hvordan kommer pengene til innbyggerne?

Delprosjektene som har søkt og fått tilslag vil få en pott penger til disposisjon slik at de kan brukes til et behov innbyggeren/ne selv mener de har, og som de selv mener vil bidra til å gjøre dem mer selvstendige eller selvhjulpne, få økt livskvalitet. Det er delprosjektene som finner ut hvordan de vil samhandle på tvers og bruke pengene. Delprosjektene må bli enige internt i hver gruppe. 

Utgangspunktet er at pengene skal gå til innbyggere delprosjektene allerede er i kontakt med, for eksempel barn i barnehagen eller elever på skolen og familiene deres, familier som er i kontakt med helsestasjoner eller ungdom i fritidsklubber. 

Hvert delprosjekt må kunne dokumentere via regnskap hvordan pengene er disponert. 

Samhandling må være en holdning - før det kan bli en handling 

Oppstart av forsøk og tildelingsbrev 

I begynnelsen av juni 2021 inviterer Pilot 0 - 24 alle forsøkene som skal settes i gang til kontraktsmøter. Inspirasjon er hentet fra KS sine effektkontrakter. Her er oppmerksomheten flyttet fra ressursinnsats/tiltak til resultater/effekter. Særlig er det viktig å bli enige om hvilke mål eller resultater og effekter som skal være oppnådd for at oppdraget skal regnes som utført. 


Resultatindikatorene skal så langt som mulig kunne relateres mest mulig direkte til tiltaket. God samhandling og økt relasjonell kapasitet vil vektlegges i kontraktsmøter, i tildelingsbrevet og i evalueringen.    


Risiko blir fordelt slik at den som skal gjennomføre tiltaket har stor egeninteresse av å levere resultater i tråd med det som er avtalt. Hvis resultat ikke er oppnått etter seks måneder vil et forsøk avsluttes. Pilot 0-24 ønsker ikke å finansiere tiltak som ikke gir ønskede effekter/resultat. Risikoen for tiltak som ikke virker, vil bli dermed bli liten.  

Pilot for programfinansiering vil følge evalueres frem til juni 2023. Dette medfører at alle delprosjektene som blir med i piloten også vil følgeevalueres. For bedre tverrfaglig samarbeid valgte piloten å bruke verktøyet relasjonell kapasitet. Dette verktøyet vil måle den relasjonelle kapasiteten i delprosjektene

Supplering av deltakere

Dersom ett forsøk ikke har oppnådd ønsket effekt i løpet av et semester, vil dette forsøket kunne erstattes med noen av de andre søknadene som ikke ble innvilget i første runde. Penger deles ut for et semester om gangen. Forsøket får ikke innvilget penger for neste semester dersom ikke resultat nås.

Det legges kun opp til én utlysningsrunde i pilotperioden. Ny utlysning vil kun vurderes dersom det viser seg å bli for få søkere i første runde.

Kartlegging av relasjonell kapasitet

I delprosjektene som skal prøves ut vil det gjennomføres kartlegginger av relasjonell kapasitet med påfølgende prosesser rundt ungdommene og familiene som får penger gjennom delprosjektet

Det gjennomføres semistrukturerte intervjuer med innbyggere og medarbeidere. Intervjuer med innbyggere og ansatte medarbeidere vil gi kvalitativ data på hvordan de opplever den økonomiske modellen og samarbeidet mellom aktører. Til sammen vil dette gi god kunnskap om hvordan delprosjektene virker og hvilken effekt de har for målgruppene og kommunen. Det vil også gi grunnlag for å utvikle organisasjonen innenfra. De som er sertifiserte i relasjonell kapasitet og som er med i 0 - 24 laget vil ha en sentral rolle her. 

God planlegging og veien blir til mens vi går

Siden dette er et prosjekt, har vi prøvd å planlegge så godt som mulig på forhånd. Hensikten er å lykkes best mulig og å redusere risiko for å mislykkes. Samtidig vet vi at mye verdifull læring skjer når man mislykkes og suksess avhenger av hvordan man er i stand til å håndtere utfordringer som oppstår underveis. Dette er noe alle som er med i piloten må forholde seg til.