Stødig start


“Vi ønsker å bygge tillit mellom det offentlige og familier slik at det kan gi småbarnsfamilier med ekstra utfordringer en Stødig Start.

Vi håper at foreldrene selv kan kjenne seg trygg på å møte andre foreldre og profesjonelle hjelpere utenfor kontoret på ufarlige arenaer og med dette kjenne støtte i å skape en god barndom for sine barn”

Samarbeid mellom: Barne- og Familietjenesten Østbyen (ressursteam Tverrfaglig team med:

Helsesykepleier, sosialfaglig, barnevernfaglig, jordmor, lege, fysioterapeut, og helsesekretær) St.Olavs v/Klinikk for rus og avhengighetsmedisin og Helse- og velferdskontoret Falkenborg.

Oppveksten min er unik og ekstrem, men resultatet av den med rus og kriminalitet er dessverre ikke unik. Men nå har jeg fått mulighet til å bruke livserfaringen min til noe vettug. 

Kim Søderlund.


I prosjektet har vi hatt med innbyggere i prosjektgruppa. Den opprinnelige søknaden var på bakgrunn av et ønske om å ta arbeidet mer ut av kontoret og møtes på en mer nøytralarena. Familiene som deltar har oppfølging fra barneverntjenesten og foreldrene har tidligere hatt utfordringer med rusavhengighet. Familiene selv har definert hva pengene skal brukes til. Ressursteamet har teammøter hver uke og har da Stødig Start som en fast post på programmet.

Innbyggerne selv gir uttrykk for at de setter pris på prosjektet og at de ønsker å bidra til nyeaktiviteter i veien videre. Flere av deltakerne melder om økt livskvalitet.

Pengene har gått til å tilby sosiale aktiviteter. Det har vært turer og felles aktiviteter. Vi har investert i utstyr som familiene selv har ønsket seg og som de kan benytte ved behov. I tillegg så har familiene fått stilt spørsmålet “Hva trenger du penger til for at hverdagen din skal bli bedre?”, og på bakgrunn av dette har de fått økonomisk støtte til å nå sine mål ellertil å starte på veien mot en drøm. Flere oppgir at deres drøm er å være “normal”.

Vi har lært og fått prøvd ut hvordan vi i større grad kan lytte til innbyggerne for hvordan de selv definerer hva de trenger. Det har kommet frem håp og planer for fremtiden som vi ikke hadde hørt om tidligere. For barnas del har vi vært opptatt av å tilby opplevelser sammen med foreldrene. Det er tilbud om aktiviteter der de skal delta sammen for å dele gode minner, og for at foreldrene skal oppleve mestring som foreldre.

De resultatene vi ser foreløpig er en økt energi i foreldregruppa. De tar selv initiativ og kommer med stadig nye ideer. Vi opplever at de tar mer ansvar for å fylle hverdagen. De henter og gir støtte seg imellom og hjelpeapparatet er i større grad bare en del av laget rundt dem.

De ansatte opplever at jobben er nyttig. Det er bedre samtaler på en nøytral arena og det er fint å se at familiene tar større ansvar selv. Vi har gått fra å være kontrollorgan til en medspiller.

Foreldrene oppgir at de liker følelsen av å være en del av gruppe og være nødvendig for at ting skal fungere. Det er stor takknemlighet knyttet til å kunne ha det de opplever at andre har og at barna deres kan få gode opplevelser på lik linje med andre barn. De forteller om mindre utenforskap når de nå har en egen gruppe med foreldre som er lik dem og som har delte utfordringer.