Tidslinje

I tråd med bestillingen har revisjonen utarbeidet en tidslinje over de viktigste hendelsene i forbindelse med koronapandemien. Vi omtaler både globale, nasjonale og lokale hendelser som er relevante for håndteringen i Trondheim. Kildene til de globale og nasjonale datoene er koronakommisjonens første rapport og nyhetssaker som er publisert på regjeringen.no. Kildene til de lokale datoene er kommunens styringssystem for sikkerhet og beredskap (CIM), politiske saker, møtekalendere, Lovdata, kommunens intranett og informasjonsheftet “Korona i Trondheim”.

Forberedelsesfasen

Tirsdag 31. desember 2019 ble virusutbruddet i byen Wuhan gjort kjent av kinesiske myndigheter. FHI informerte regjeringen om utbruddet 4. januar 2020

5. januar 2020 sendte WHO ut et offisielt, internasjonalt varsel om viruset. FHI varslet Helse- og omsorgsdepartementet. FHI anså hendelsen som «begrenset» og mente at det «på det nåværende tidspunkt» ikke var nødvendig med tiltak i Norge.

 21. januar skrev FHI i et oppdatert varsel at «utviklingen over de siste dagene tyder på at utbruddet nå er mer omfattende enn antatt i tidlig fase» og at «Norge må være forberedt på at det kan komme tilfeller også hit». 22. januar varslet Helsedirektoratet fylkesmennene om utbruddet.

I Trondheim kalte smittevernoverlegen inn til et møte 22. januar 2020, på møtet deltok kommunens fagfolk innen helse, beredskap og kommunikasjon. 24. januar 2020 opprettet beredskapsrådgiver korona som en hendelse i krisestøtteverktøyet CIM, og første loggføring skrives inn. De satte grønn beredskap. 

Statsforvalteren i Trøndelag varslet kommuneoverleger og beredskapskoordinatorer i kommunene om korona 27. januar. Smittevernlegen så behov for å lage en plan for hvordan håndtere et mistenkt smittetilfelle. Første nyhetssak om korona på intranett var samme dag. Budskapet var at kommunen var i beredskap, i tilfelle det kom flere smittede personer til Norge og kommunen fulgte rådene fra nasjonale helsemyndigheter.

28. januar publiserte FHI sin første risikorapport om viruset. Budskapet var at sykdommen hadde «moderat spredningspotensial og alvorlighet, kanskje omtrent som influensa». 

Trondheim og kommunene rundt så nødvendigheten av å koordinere tiltakene og arbeidet sitt med St. Olavs hospital, og 28. januar hadde de sitt første koordineringsmøte. Korona begynte å dominere nyhetsbildet i mediene i Trondheim.

29. januar ble krisestab uten strategisk og politisk ledelse etablert, og første møte i krisestaben ble avholdt. Krisestaben bestod av fagfolk fra smittevern, helse, beredskap og kommunikasjon. Det deltok også representanter fra St. Olavs og legevakta i Stjørdal. Staben skulle bistå smittevernoverlege og koordinere informasjon, roller og tiltak. 

30. januar erklærte WHO internasjonal folkehelsekrise. På dette tidspunktet var viruset identifisert i 18 land i tillegg til Kina, blant annet i Finland.

31. januar definerte Helse- og omsorgsdepartementet covid-19 som en allmennfarlig smittsom sykdom og sykdommen ble meldingspliktig og tiltak i smittevernloven kunne brukes. Samme dag sendte Trondheim kommune sin første pressemelding om korona hvor de informerte om at de forberedte seg til koronautbrudd.

I slutten av januar gikk kommunen over til gul beredskap. Begrenset tilgang på smittevernutstyr var tema i det andre koordineringsmøtet mellom kommunene og St. Olavs hospital 4. februar

11. februar gjennomførte kommunen de første testene av mulig koronasmittede. I den forbindelse var det fokus på smittesporing og nærkontakter. Kommunen sendte forespørsel til sin leverandør om smittevernutstyr.

Møter i krisestaben og med St. Olavs hospital ble avholdt jevnlig i ukene fremover. Flere forberedende tiltak i form av infoskriv og plakater ble utarbeidet rundt 19. februar.

25. februar publiserte FHI sin andre risikorapport om virusutbruddet. Vurderingen var at det var høy risiko for at viruset ville komme til Norge, men at risikoen for spredning i Norge foreløpig var moderat. Antallet nye tilfeller var forventet å ligge på under 100 de første seks ukene.

Det første smittetilfellet i Norge ble registrert i Tromsø 26. februar 2020.

27. februar holdt kommunen sin første pressekonferanse om hvordan Trondheim forberedte seg på virusutbrudd. Mandag 2. mars opprettet kommunen koronatelefonen som innbyggerne kunne ringe for å få informasjon om korona.

De første smittetilfellene i Trondheim

Det første registrerte smittetilfelle i Trondheim kom 3. mars. Det ble gjennomført smittesporing. Kommunedirektøren informerte for første gang formannskapet med en orienteringssak om kommunens håndtering av korona. 

Kommunen iverksatte 5. mars noen tiltak: blant annet kartla de tilgjengelig personell for ulike koronaoppgaver og sendte ut info til kommunale enheter. Det er fem nye smittede, blant annet etter reise i Nord-Italia. Smittede er i karantene. Kommunen mangler prøvetakingsutstyr.

Antall smittetilfeller i Norge passerte 100 fredag 6. mars 2020. Over halvparten av disse hadde vært i Italia, ifølge FHIs interne møtereferater. Samme dag innførte Utenriksdepartementet reiseråd for flere regioner i Nord-Italia. Frosta kommune stengte ned en skole og en barnehage. Flere av innbyggerne var registrert smittet etter en fest der en av deltakerne nettopp hadde vært i Nord-Italia.

6. mars økte oppmerksomheten og arbeidet med korona i omfang. Kommunedirektøren og krisestaben begynte å få mange avklaringer og henvendelser fra media, private, organisasjoner og bedrifter. Pressevakt ble etablert. Andre interne organisatoriske tiltak ble iverksatt. Det første digitale storbymøte ble holdt. I tillegg begrenset kommunedirektøren besøk til kommunale sykehjem og helseinstitusjoner.

9. mars arrangerte Helsedirektoratet et webinar for norsk intensivpersonell. En av innlederne var professor Giacomo Grasselli, koordinator for intensivenhetene i Lombardia-regionen i Italia. Budskapet hans var at tilhørerne måtte varsle sine politiske myndigheter om at tusenvis kom til å dø dersom de ikke stoppet spredningen av viruset.

Første pasient med korona ble innlagt på St. Olavs hospital 9. mars. Samme dag opprettet Personaltjenesten en vakttelefon for enhetsledere for å svare på ansattes rettigheter.

10. mars var det sjette møtet i krisestaben hvor fem områdedirektører deltok. De jobbet videre med nye og eksisterende tiltak. Kommunedirektøren innskrenket reiser i kommunal regi.

Kommunedirektøren besluttet 11. mars å sette rød beredskap og det ble etablert kriseledelse med strategisk og politisk ledelse fra og med 12. mars. 11. mars var det ti nye smittede etter utenlandstur til Østerrike. Raw Air i Granåsen ble arrangert uten publikum. I formannskapet var det  ekstraordinært møte om koronasituasjonen. For første gang vurderte kommunen å innføre påbud i forskrifter, men gikk bort fra det. Kommunen fikk mange henvendelser.

Nedstenging

12. mars klokka 11.15 til 12 møttes kommunedirektør, ordfører, helse- og velferdsdirektør, oppvekstdirektør, kommuneoverlege og kommunikasjonssjef. Agendaen for møtet var om kommunen skulle stenge skoler, SFO og barnehager. I referatet fremgår det at Oslo og Bergen ville stenge skoler og barnehager. Begge direktørene og kommuneoverlegen påpekte at det ikke var gitt faglige signaler fra Folkehelseinstituttet om at stenging av skoler og barnehager var nødvendig, men at de hadde forståelse for den uroen i befolkningen som ville komme hvis de øvrige storbyene stengte. Videre står det i referatet:

“Kommunedirektøren konkluderte med at man går for stenging (...). Risikoen ved ikke å stenge blir for stor, og vil ikke ha aksept i befolkningen. Det viktigste nå er å forebygge smitte. Stenging skal skje fra mandag 16. mars, men beskjeden går ut umiddelbart etter pressekonferanse i dag kl. 13:00. “

Pressekonferansen ble avholdt, og underveis kom det melding om at det kl 1400 vil komme “noen føringer” fra regjeringen. Kommunedirektøren orienterte om beslutningen om å stenge skoler, SFO og barnehager. Samtidig ble det opplyst at det var satt krisestab, ledet av kommunedirektøren. Fram til da hadde en beredskapsgruppe ledet av helse- og velferdsdirektøren håndtert krisen, ifølge kommunedirektøren. 

Torsdag 12. mars klokka 14 fastslo statsministeren på en pressekonferanse at regjeringen nå kom med de sterkeste og mest inngripende tiltakene i Norge i fredstid. Tiltakene trådte i kraft klokka 18 samme dag. Mange virksomheter ble stengt, deriblant skoler og barnehager. Det første dødsfallet i Norge på grunn av korona kom denne dagen.

13. mars hadde kriseledelsen sitt første ordinære møte. Koronatelefonen klarte ikke svare alle, og det var venteliste for å teste seg for korona.

15. mars var neste møte i kriseledelsen, ett av mange møter i tiden fremover. Det var kritisk mangel på test- og smittevernutstyr.

16. mars manglet flere helseenheter ansatte på grunn av karantenereglene. Kommunalsjefene tok det opp som hastesak og understreket at ansatte ikke kunne forlate pasientene. Forsvarlig drift var første prioritet, men personell med feber skulle ikke på jobb.

Kommunedirektøren orienterte 17. mars for tredje gang om korona i formannskapet. Fremover var det oftere møter om korona i formannskapet. Kommunedirektøren hadde også møter med tillitsvalgte om å flytte ansatte mellom enheter og tjenesteområder.

Det var fortsatt lav testkapasitet 18. mars, og mange ventet på testing. Kommunen inngikk den første avtalen med et hotell om karantenehotell. Kommunedirektøren gjorde det mulig å omdisponere personalressurser mellom enheter. Det ble gjennomført møte med kommunedirektøren, hovedverneombud og tillitsvalgte.

Kommunen stengte alle kommunale idrettsanlegg og fotballbaner 23. mars.

24. mars annonserte regjeringen et mål om å «slå ned» epidemien, det vil si at hver smittet person i gjennomsnitt skulle smitte færre enn én person.

Den første lokale forskriften kom 24. mars, og gjaldt forbud mot ilandstigning fra passasjerbåter (ikke lokaltrafikk) for å forebygge og motvirke koronasmitte. Denne dagen ble det også gitt et tilbud for bostedsløse rusavhengige med korona.

26. mars ble forskrift om forbud mot utleie og bruk av sykler, sparkesykler og lignende, vedtatt. Kommunen iverksatte tiltak for å hjelpe næringslivet mot virkningene av pandemien.

Kommunen åpnet luftveisklinikk på Kalvskinnet den 27. mars for å avlaste legevakt og fastlege. Første møte i kommunalt beredskapsråd ble holdt denne dagen.

Regjeringen videreførte tiltakene 28. mars.

30. mars hadde kommunedirektøren iverksatt flere tiltak. Blant annet ble det opprettet et kommunalt døgntilbud for koronasmittede. Først var tilbudet lokalisert på E.C. Dahls sykehjem før det ble flyttet til Øya helsehus. 

Kommunedirektøren etablerte 31. mars strategiske støttegrupper for kriseledelsen: tverrsektoriell samordningsgruppe og arbeidsgivergruppe. 

Bystyret fattet 1. april vedtak som delegerte vedtaksmyndighet til formannskapet.

Kommunen gjenåpnet 2. april sine utendørs idrettsanlegg, men fortsatt gjaldt strenge regler. Innsparingstiltak som følge av koronapandemien ble iverksatt.

3. april mottok døgntilbudet for koronasmittede sine to første pasienter. Kommunen fikk et stort parti med smittevernutstyr og etablerte beredskapslager.

Kommunedirektøren tok 4. april i bruk vektere for å kontrollere serveringssteder.

5. april publiserte FHI beregninger som viste at reproduksjonstallet nå var kommet under 1, slik at utbruddet var slått ned.

6. april opprettet kommunen en psykisk støttetelefon for innbyggere over 18 år (bekymringstelefon).

7. april la regjeringen fram den første planen for gjenåpning og anbefalte TISK uformelt.

Skjærtorsdag 7. april oppstod den første smitten på et helse- og velferdssenter. Flere tiltak ble iverksatt. Seks vikarer fra ett vikarbyrå hadde testet positivt på korona.

15. april døde den første personen av korona i kommunen. 

Gjenåpningen 

Barnehagene ble gjenåpnet 20. april.

21. april ble det meldt om personalmangel i skoler og barnehager på grunn av korona. Kommunen lyste ut midlertidige stillinger for tilkallingsvikarer på oppvekstsektoren. Det ble også iverksatt tiltak mot idrett og kultur i 2020.

Regjeringen påla 24. april kommunene å øke testkapasiteten.

27. april ble SFO og 1.-4. trinn i skolene gjenåpnet.

Regjeringen kom 30. april med lettelser i regler for avstand og arrangementer.

Kommunen iverksatte 30. april økonomiske tiltak for å imøtegå økonomiske konsekvenser av pandemien.

4. mai gikk kommunen over fra rød til gul beredskap.

7. mai la regjeringen fram sin langsiktige plan for gjenåpning. Lokale utbrudd skulle slås ned med lokale tiltak. Strategien var å ha kontroll på smitten. Utstrakt testing, isolering av smittede, smittesporing og karantene av mistenkte tilfeller (TISK) skulle holde kontroll på smitten nasjonalt.

Regjeringen gjenåpnet 11. mai skolene også for elever på 5. trinn og oppover, samt universiteter, høyskoler og fagskoler.

17. mai-feiringen med barne- og borgertog ble avlyst.

18. mai var det ingen registrerte smittetilfeller i Trondheim. Dette skulle bli en av mange dager uten smitte i mai, juni og juli. Smitten lå mellom 0 og 2 frem til 6. august (unntatt en dag med 3 smittede).

Trafikklysmodellen med grønt, gult og rødt nivå ble innført for skoler og barnehager 27. mai

2. juni kunne hele barneklasser samles på skolene.

Regjeringen ville 5. juni ha flere tilbake på kontoret der det var mulig.

13. juni var det for første gang siden pandemien startet at ingen var innlagte med korona på St. Olavs hospital.

15. juni justerte regjeringen koronatiltak og åpnet treningssentre og svømmehaller. Det ble åpnet for fritidsreiser i Norden.

Regjeringen oppfordret 7. juli kommunene til strengere kontroll med utestedene.

Turister fra Europa kunne 15. juli reise inn i Norge, og nordmenn kunne reise til grønne og gule land i Europa uten karantene når de kom hjem.

Andre smittebølge høsten 2020

Etter sommerferien økte smitten noe i Trondheim, og det ble knyttet spesielt til utenlandsopphold. Antall daglige smittetilfeller oversteg imidlertid ikke fem. Etter 30. juli var det stor pågang på koronatelefonen og testing, og kommunen økte bemanningen. Mange innbyggere ventet på testing.

Fordi regjeringen anså smittesituasjonen som stabil, gjenåpnet regjeringen barne- og ungdomsidretten 1. august 2020.

Etter sommerferien økte smitten i Norge. 7. august bremset regjeringen gjenåpningen og strammet til for å beholde kontrollen på smittespredningen.

13. august ble smittevernveileder for serveringsbransjen utarbeidet og sendt ut til aktørene. Kommunen opprettet mobil vekterkontroll av offentlige rom og parker.

Fra 14. august hadde kommunen ukentlig samvirkemøte med NTNU.

17. august økte kommunen testkapasiteten og åpnet fire teststasjoner med doble skift. Dagen etter er det mulig å bestille koronatest digitalt.

Regjeringen besluttet 28. august å vente med korona-lettelser på grunn av smittesituasjonen.

3. september etablerte kommunen en utendørs teststasjon på Leangen (drive thru).

15. september uttalte regjeringen at kommunene måtte bygge opp beredskapen og forberede seg på lokale smitteutbrudd i tiden som kom.

De første hurtigtestene ble 6. oktober innkjøpt av regjeringen.

12. oktober ble nasjonale lettelser erstattet av lokale tiltak. Regjeringen gjorde enkelte lettelser i de nasjonale smitteverntiltakene. Samtidig måtte kommunene vurdere strengere tiltak lokalt der smittepresset var høyt.

19. oktober ble en ny variant av koronaviruset oppdaget i Trondheim. Frem til da hadde det vært relativt lave smittetall. Antall smittede ble for første gang tosifret siden pandemien startet, men ikke mer enn 20 tilfeller.

Kommunen hadde 26. oktober stort behov for personell som kunne utføre ulike oppgaver for å håndtere pandemien. Kommunedirektøren ba ansatte som hadde mulighet til det, om å melde seg til pandemioppgaver og at enhetsledere vurderte å frigi personell (unntatt helseenheter).

Regjeringen kom med nye nasjonale innstramminger 28. oktober. Det innebar blant annet antallsbegrensning for besøk i hjemmet og private sammenkomster. I tillegg foreslo regjeringen å styrke kommunenes kontroll med etterlevelsen av reglene for arrangementer, serveringssteder og arbeidstakere.

28. oktober begynte antall sykehusinnleggelser å øke på St. Olavs hospital, men det var fortsatt relativt få innlagte.

Kommunen og AtB oppfordret 4. november til å unngå kollektivreiser i rushtid og i perioder med stort antall passasjerer. Om folk likevel brukte kollektivtransport, skulle det utvises særskilt oppmerksomhet for å følge smittevernregler. Det var også en anbefaling om å bruke munnbind. Dagen etter anbefalte kommunen også munnbind i drosjer.

5. november kom regjeringen med ytterligere nasjonale tiltak. Statsministeren uttalte: “Hold dere mest mulig hjemme. Ha minst mulig sosial kontakt med andre”.

Kommunen stengte flere idrettshaller 11. november fordi brukere av anleggene hadde testet positivt for korona. To dager senere ble enda en idrettshall stengt. Nye hallregler ble laget.

Første gang kommunen vedtok påbud om munnbind (kollektivtrafikken) gjennom forskrift var 17. november. Kommunen oppfordret nabokommuner om tilsvarende forskrift. Reglene for besøk på sykehjem ble strammet inn.

2. desember lempet regjeringen på noen smitteverntiltak, men noen tiltak måtte det fortsatt være i jula.

Tredje smittebølge jula 2020

Ut i desember begynte smitten å stige. Det var ny dagsrekord i antall smittede 9. desember med  24 smittede. Dagen etter var det 28 nye smittede, og kommunen anbefalte munnbind på offentlige steder.

Regjeringen videreførte 15. desember smitteverntiltakene.

Kommunen innførte 16. desember enda flere påbud gjennom forskrift. Nå måtte innbyggerne bruke munnbind også i offentlige rom innendørs og på julemarkedet.

17. desember hadde flere pasienter fått korona ved helse- og velferdssenter og hjemmetjeneste, samt andre enheter.

Kriseledelsen hadde møte på julaften og flere møter i romjula for å drøfte smitteutviklingen. Tjenestene for testing og smittesporing var hardt presset. 26. desember vedtok kommunen flere påbud i forskrift. Blant annet ble det innført skjenkestopp etter kl 22 og krav om sosial distansering: Sosiale kontakter ut over egen husstand og kontakter i arbeidssituasjoner skal begrenses til ti per uke.

Den første koronavaksinen i Norge ble satt 27. desember 2020 i Oslo.

2. januar 2021 etablerte regjeringen et digitalt system for innreiseregistrering.

4. januar innførte regjeringen flere nasjonale smitteverntiltak og satte rødt nivå på alle ungdoms- og videregående skoler.

Den første koronavaksinen i Trondheim ble satt 5. januar 2021. Kommunen vedtok ytterligere påbud i forskrift som innbyggerne måtte følge.

Regjeringen videreførte 20. januar de fleste nasjonale tiltakene, men kom med lettelser for barn og unge. Ungdomsskoler og videregående skoler ble nedjustert fra rødt til gult nivå.

25. januar ba kommunedirektøren alle ansatte om å unngå unødvendige reiser til kommunene på Østlandet med mye smitte.

For å få ned smitten og hindre at den smittsomme virusvarianten sprer seg, videreførte regjeringen tiltakene 30. januar, men ga lettelser for barn og unge og arbeidsplasser.

3. februar åpnet regjeringen for mer besøk på sykehjem fordi de fleste beboere hadde fått vaksinedose to.

De nasjonale smitteverntiltakene ble videreført 19. februar, men det ble ytterligere lettelser for barn, unge og studenter. Samtidig innførte regjeringen strengere regler ved ankomst til Norge.

Smitten avtok fra midten av januar. Ett år etter nedstengning, 12. mars 2021, var det likevel fortsatt noe importsmitte.

16. mars videreførte kommunen påbud og anbefalinger i forskrift. Selv om smittetallene er lave, mente kommuneoverlegen fortsatt det er nødvendig å ha påbud i forskrift på grunn av risiko for større utbrudd fremover grunnet smittesituasjonen ellers i landet og i Europa.

For å hindre smitten å spre seg til områder i landet med lite smitte, innførte regjeringen strengere nasjonale tiltak 25. mars.

De nasjonale tiltakene ble forlenget 4. april.

På St. Olavs hospital sank antall innleggelser med korona fra 7. april.

7. april utarbeidet regjeringen en plan for gradvis gjenåpning. 16. april var første trinn i gjenåpningsplanen. Regjeringen ville bruke massetesting mer aktivt i gjenåpningen av samfunnet. Barn og unge i områder med høy smitte skulle bli prioritert. Helsedirektoratet fikk ansvar for et nasjonalt system for massetesting, som skulle sikre effektiv bruk av ressurser og god samordning.

20. april var det smitteutbrudd i andre kommuner i Trøndelag, men ikke i Trondheim. Trondheim kommune videreførte påbud og anbefalinger i forskrift. Kommunen anbefalte innbyggerne å unngå unødvendige reiser over kommunegrensene.

Regjeringen vedtok lettelser på råd og regler for vaksinerte først 28. april og deretter 5. mai.

I Trondheim var antall nye smittede per dag under ti personer fra 24. januar til og med 16. mai, og flere dager var det ingen nye smittede.

Fjerde smittebølge våren 2021

Fra 17. mai begynte smitten å stige i Trondheim, mens den sank i resten av landet. Det ble heller ingen vanlig nasjonaldagsfeiring dette året.

19. mai besluttet regjeringen en sterkere geografisk omfordeling av vaksiner. 24 kommuner som hadde hatt høyt smittetrykk over tid får om lag 60 prosent økning i andel doser frem til alle over 18 år hadde fått tilbud om vaksine.

Andre trinn i regjeringens gjenåpningsplan kom 27. mai. Blant annet kunne flere samles, og barnehager og skoler kunne gå til grønt tiltaksnivå der det var lite smitte. Det ble ikke lengre frarådd å reise innenlands.

27. mai økte antall pasienter med korona på St. Olavs hospital, men smitten sank i Trondheim utover juni.

Tredje trinn i regjeringens gjenåpningsplan var 18. juni. Det ble mulig med flere på besøk hjemme, flere mennesker på arrangementer og mindre behov for hjemmekontor. Barn og unge kunne delta på idretts- og kulturarrangementer på tvers av kretser uten krav om å holde èn meter avstand.

25. juni vedtok formannskapet at barnehageansatte og skoleansatte skulle prioriteres for vaksinering.

5. juli ble trinn fire i gjenåpningsplanen utsatt og trinn tre ble justert. Regjeringen besluttet å tilby vaksine til 16- og 17-åringer.

Femte smittebølge etter sommeren 2021

Kommunedirektør oppfordret 10. august ansatte i kommunen til å komme tilbake på kontoret.

For å gi studenter ved fagskoler, høyskoler og universiteter en så normal og trygg studiestart som mulig, anbefalte regjeringen 12. august at det skulle legges til rette for utstrakt testing før sosiale arrangementer. Staten tok regningen.

Utover august begynte smitten å øke. Smitten økte fra 23 nye smittede 11. august til 69 smittede 24. august. Det var stor pågang og lang ventetid for testing. Kommunen jobbet med å øke testkapasiteten. Smittesporingsarbeidet var presset.

16. august var det skole- og barnehagestart på grønt nivå. Kommunen innførte testregime som erstatning for karantene for barn og unge under 18 år. Bruken av hurtigtester økte markant.

I august etter sommerferien økte smitten i landet. 

26. august var det 113 nye smittede, noe som var det høyeste antallet på ett døgn siden pandemien startet. Kommunen innførte påbud om gjesteregistrering og munnbind gjennom forskrift, samt kom med noen anbefalinger.

2. september bestemte regjeringen seg for å bli stående på trinn tre i gjenåpningsplanen. 12-15-åringer skulle få tilbud om koronavaksine. Regjeringen fulgte ikke lenger en slå-ned-strategi, men skulle holde mest mulig kontroll på smitten.

9. september hadde kommunen et møte med politirådet om mye festing på Møllenberg blant studenter. Stadig flere barn og unge under 18 år ble smittet. 

25. september ble samfunnet gjenåpnet, og befolkningen skulle i svært liten grad bli påvirket av pandemien i hverdagen. Norge skulle gå over til en normal hverdag, men med økt beredskap. Statsministeren uttalte at “nå kan vi leve som normalt”.

Regjeringen besluttet å innføre nedjustert TISK i kommunene fra 27. september.

I september avtok smitten, men den lå fortsatt rundt 30 nye smittede per dag. 4. oktober var det for første gang på lenge ingen nye smittede, men smitten øker noe igjen noen dager senere. 

Alle grenseovergangene ble åpnet 6. oktober.

11. oktober tok kommunen i bruk hurtigtester mer offensivt. Kommunen fikk også i oktober et nytt digitalt system for påmelding til koronatest.

Kommunen sendte 26. oktober ut en pressemelding om økende smitte i Trondheim, også blant vaksinerte. Det ble påminnet om smittevernregler som håndvask, håndsprit, holde en viss avstand og testing ved koronasymptomer. Antall sykehusinnleggelser med korona startet å øke igjen.

28. oktober meldte kommunen at alle jenter på 16 og 17 år i Trondheim var blitt vaksinert.

Sjette smittebølge med omikronvarianten november og årsskiftet 2021/2022

2. november var det rekordsmitte med 218 nye smittede. På grunn av mye smitte kunne ikke Smittevernkontoret ringe smittede, men kun sende sms med instruksjoner. Kommunen anbefalte å bruke munnbind igjen.

Dagen etter, 3. november, hadde kriseledelsen ekstraordinært møte for å drøfte smittesituasjonen. Kommunen minnet på nytt om overholdelse av smittevernregler.

12. november var det stadig flere med korona som lå på sykehus, og helsetjenesten rundt om i landet var under press. Regjeringen innførte derfor noen flere nasjonale tiltak for å få ned smitten. Det ble presisert at det var kommunene som best kjente situasjonen lokalt og kunne innføre tiltak der det var nødvendig.

Regjeringen besluttet 19. november å tilby oppfriskningsdose til alle over 65 år før jul. Det ble innført nye tiltak ved innreise til Norge.

På slutten av november startet den mer smittsomme virusvarianten omikron å spre seg i Norge. 21. november hadde 1000 personer dødd av korona i Norge. Regjeringen innførte 26. november flere innreisetiltak for å begrense spredning av den nye virusvarianten til Norge. Ytterligere innreisetiltak ble iverksatt tre dager senere.

Mellom 29. november og 2. desember innførte regjeringen flere nye tiltak og anbefalinger. Blant annet ble det anbefalt å holde avstand, unngå håndhilsing og klemming, redusere antall nærkontakter, bruke munnbind og hjemmekontor i kommuner med økende smitte. Regjeringen reviderte koronastrategien. Det overordnede målet var å beholde kontrollen på pandemien, slik at den ikke førte til en betydelig sykdomsbyrde og for stor belastning på helse- og omsorgstjenestene. Samtidig skulle offentlige tjenester ytes på et forsvarlig nivå og økonomien beskyttes.

I november hadde enhetene innen helse og oppvekst bemanningsproblemer som følge av smitte, sykefravær og slitne ansatte. 6. desember måtte kommunen redusere kvaliteten på helse- og velferdstjenestene. Kommunen skalerte opp smittesporingskapasiteten.

Den siste forskriften under pandemien kom 8. desember. Kommunen avviklet noen påbud, men beholdt enkelte påbud. Kommunedirektøren etterlyste internt ansatte med helsefaglig bakgrunn som kunne bidra på helse og velferd.

9. desember iverksatte regjeringen en rekke nasjonale smitteverntiltak og påbud, blant annet for munnbind, arrangementer og serveringssteder. Det kom flere anbefalinger om sosial avstand, hjemmekontor med mer. Trafikklysmodellen i skoler og barnehager ble tilbakeført.

Omikron ble for første gang påvist i Trondheim 9. desember.

Regjeringen innførte 15. desember enda strengere tiltak om skjenkestopp, uteliv, arrangementer, sammenkomster, hjemmekontor og karantene. Det ble også gitt flere anbefalinger. Skoler og barnehager var på gult nivå, mens videregående skole var på rødt nivå. Det skulle være digital undervisning på fagskoler, universiteter og høyskoler. Det var stor etterspørsel etter hurtig- og selvtester og tydeligere prioritering av hvem som skulle testes.

15. desember hadde kommunen pressekonferanse om hvordan kommunen operasjonaliserte regjeringens nye og strengere koronarestriksjoner.

Rundt 17. desember framkom det at kommunen hadde bemanningsproblemer i vaksinasjonsarbeidet. Kommunen ba om vaksineringsbistand fra forsvaret, sivilforsvaret og tannhelsetjenesten i fylkeskommunen.

Smitten flatet noe ut etter julaften.

4. januar 2022 avviklet kommunen siste lokale forskrift fordi de vurderte at det var tilstrekkelig med påbud i nasjonal forskrift. Fra denne dagen steg smitten betydelig med nye smitterekorder.

Som lokalt i Trondheim, ble det også nasjonalt satt nye smitterekorder nesten daglig utover januar 2022. Sykehusinnleggelsene økte også.

Etter 10. januar kom det nye smitterekorder nesten daglig. Veksten i smitten var i hovedsak blant barn i barneskole- og ungdomsskolealder, samt blant unge voksne. Antall innleggelser på St. Olavs økte noe i januar.

14. januar 2022 lettet regjeringen på noen tiltak, men beholdt flere. TISK-strategien ble endret. 

Pandemien over i en ny fase i 2022

Smitten var fortsatt stor, men pandemien gikk over i en ny fase i 2022. Smitte skulle være en del av immuniseringsstrategien. Kommunedirektøren uttalte at vi nå var i en situasjon med en pandemi vi må leve med. Smittetall var mindre viktig enn før. Det var ikke en dødelig sykdom lengre.

Smittesituasjonen rundt 19. januar skapte stort press på analysekapasiteten ved St. Olavs hospital og økt pågang på kommunens teststasjoner. Kommunen innførte en strengere prioritering på utdeling av PCR-tester. 

Ytterligere lettelser i tiltak nasjonalt ble presentert 20. januar.

20. januar var det for første gang over 1000 nye smittede daglig, men få var alvorlig syke.

Kommunen uttrykte 24. januar at koronatelefonen, smittesporing, testing, karantenehotell og vaksinering fungerte tilfredsstillende. Det utførtes fortsatt tilsyn av serveringssteder. 

Kommunen startet vaksinering av 5-11-åringer 28. januar.

Regjeringen gikk 29. januar bort fra jevnlig testing. Smittetrykket var på et såpass høyt nivå at det ikke lenger var hensiktsmessig med råd om jevnlig testing.

31. januar gikk skoler og barnehager fra gult til grønt nivå. Antall sykehusinnleggelser lå lavere enn prognosene. Det var utfordrende med mye smitte på enhetene, men kommunedirektøren vurderte at det var forsvarlige tjenester. Tilsyn av uteliv og serveringssteder ble ikke lengre utført.

1. februar fjernet regjeringen svært mange koronatiltak, men det var fortsatt munnbindpåbud.

1. februar ønsket kommunedirektøren ansatte velkommen tilbake til kontoret.

7. februar var det for første gang over 2000 smittede, mer nøyaktig 2085.

St. Olavs hospital hevet beredskapen til gult nivå 11. februar.

12. februar ble alle smitteverntiltakene opphevet, og vi gikk tilbake til en normal hverdag. 

Smitten flatet ut 14. februar etter å ha vært på sitt høyeste nivå under pandemien. Kommunen gikk over til grønt beredskapsnivå. Det siste av totalt 108 møter ble avholdt i kriseledelsen. Nå skulle en mindre stabsgruppe hos kommunedirektøren følge opp situasjonen videre.

15. februar var siste orienteringssak om korona i formannskapet.

Selv om pandemien hadde gått over i en ny fase og samfunnet gjenåpnet, var smitten fortsatt der. Rundt 17. februar måtte flere av Trondheim kommunes tilbud reduseres som følge av høyt sykefravær og bemanningsproblemer. Det var lang ventetid på Legevakta.

1. mars blir det satt rekord med 28 nye korona-innleggelser på St. Olavs hospital 

Det siste møtet i beslutningsgruppa/stabsgruppa for korona var 14. mars, to år og to dager etter at Norge stengte ned.

25. mars var siste dag kommunen registrerte smittetall, selv om det fortsatt var smitte i samfunnet.

12. april ble vaksinestasjonen på Sluppen stengt, men det var fortsatt mulig å få vaksine i Statens hus.