FNs Barnekonvensjon

Foto: Mostphotos/Piotr Adamowicz 

FNs konvensjon om barnets rettigheter (Barnekonvensjonen) er en internasjonal avtale om barns rettigheter. Den slår fast at barnets beste alltid skal være det grunnleggende prinsipp. Dette for å ivareta barnets rettigheter i beslutninger som gjelder barnet. I tillegg fremhever konvensjonen at alle barn har rett til utdanning og utvikling, omsorg og beskyttelse, og deltakelse og innflytelse. 

FNs Barnekonvensjon er et eget satsingsområde i
Malvik, Stjørdal og Trondheim kommune i perioden 2022 -2024.

Gjennom satsningen skal vi forbedre tjenestene slik at de innhenter og vektlegger barns meninger og uttrykk når tjenestene utformes og tilpasses, og vi skal gjøre barnets beste vurderinger i arbeidet med dette.


Denne siten er for ansatte. Her finner du informasjon og verktøy du kan bruke i arbeidet med FNs Barnekonvensjon på din enhet.

FN Barnekonvensjon 2023.mp4
Video: Aminda produksjoner AS 

Historikk

Barnekonvensjonen ble enstemmig vedtatt av FN den 20. november 1989. Norge ratifiserte barnekonvensjonen 8. januar 1991.

Den er inkorporert i norsk rett gjennom menneskerettsloven med virkning fra 1. oktober 2003.

Rettighetene i barnekonvensjonen er synliggjort i norske lover, og barnekonvensjonen går foran annen norsk lov der den gir bedre rettigheter. På denne måten er konvensjonen gitt en sterk stilling i lovverket vår.

Barnekonvensjonen

FNs konvensjon om barnets rettigheter (Barnekonvensjonen) er en internasjonal avtale om barns rettigheter. Her presiseres det at barnets beste alltid skal være det grunnleggende prinsipp, og at alle barn har rett til utdanning og utvikling, omsorg og beskyttelse, og deltakelse og innflytelse.

Fagområdet oppvekst og utdanning er inne i en treårig satsing, som har som mål  å ettergå og styrke kommunens ivaretakelse av rettighetene som følger av barnekonvensjonen. Satsingen er finansiert av skjønnsmidler fra Statsforvalteren og er et samarbeidsprosjekt med Malvik og Stjørdal kommune.

I planlegging og prioriteringer av tjenestene skal barns meninger og uttrykk innhentes og vektlegges før tjenestetilbudet utformes. For å ivareta Barnekonvensjonens formål og bestemmelser må vi både bearbeide systemiske faktorer som rutiner og retningslinjer, og utvikle kulturelle og holdningsmessige forhold. Det skal arbeides systematisk med forvaltningsrutiner knyttet til saker som angår barns liv, slik at barn involveres i tråd med  barnets alder og sakens natur.

Når CRPD (konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne) blir en del av norsk lov, får dette betydning for utforming av tjenestene for barna med nedsatt funksjonsevne og tjenestene vi yter. Kommunen skal jobbe både med kompetanse og praksisendring, for å kunne fjerne det som er til hinder for at barn med funksjonsnedsettelser kan bli selvstendige og delta aktivt i samfunnet.”

FN- Sambandet - Barnekonvensjonen 


Nyttige ressurser: