Cicignon og Elsa Laula Renbergs plass

Politisk sak om veien videre

Formannskapet behandlet i møte 8. august 2023 veien videre for Cicignons plass og Elsa Laula Renbergs plass (PS 218/2023). I vedtaket viser formannskapet til betydningen av å oppgradere området for å øke attraktiviteten i Midtbyen og for å skape et tilgjengelig og levende byrom for byens befolkning, spesielt for barnefamilier. De ber kommunedirektøren legge frem en sak som viser et kostnadsoverslag over en nøktern oppgradering av Elsa Laula Renbergs plass og Cicignons plass. Saken må fremmes i god tid før budsjett for 2024 skal behandles.

I saken fra Kommunedirektøren presiseres det at det er prosjektert et relativt nøkternt anlegg, men kostnadene er likevel høye på grunn av middelaldergrunn og ambisjonen om å etablere et anlegg som har lang levetid. 

Selv om Kommunedirektøren mener at oppgradering av Cicignons plass og Elsa Laula Renbergs plass vil gi Trondheim og Midtbyen spesielt et betydelig løft, anbefalte kommunedirektøren likevel å avslutte prosjektet og la de to byrommene beholdes slik de er i dag. Begrunnelsen for dette var den høye kostnaden oppgradering av de to byrommene vil medføre. 

Formannskapet var altså ikke enig i denne konklusjonen og vil ha et nytt forslag i en ny sak.

Her kan du lese hele den politiske saken og vedtaket i formannskapet.

Elsa laula renbergs plass

Midlertidig møblering på Elsa LaulaRenbergs plass mot Kjøpmannsgata.

Forprosjektplan er laget

Forprosjektet er resultatet av en prosess med omfattende medvirkning. Mange har uttrykt ulike meninger og gitt innspill. Cicignons plass og Elsa Laula Renbergs plass er planlagt med en soneinndeling hvor gangsoner med ferdsel går på hver side av en midtsone som innbyr til opphold og aktiviteter av ulike slag. 

Arrangementsplass

Gjennom 2023 ønsket vi å se hvordan Elsa Laula Renbergs plass og  Cicignons plass også kan brukes til arrangement.  Plassen er lagt inn i arrangørguiden og bookingssytemet. Her får du informasjonen du trenger.  

Målet for dette året var å prøve ut byrommet og få flest mulig tilbakemeldinger, det ble derfor laget et spørreskjema for å få tilbakemeldinger fra de som har hatt arrangement på plassen.

Elsa Laula Renbergs plass

Bilde fra arrangement hvor trekonstruksjonen på plassen ble brukt som scene. (Foto: Olena Ivashinka)

testing av byrommet

Trondheim kommune ønsker å fornye byrommene Cicignons plass og Elsa Laula Renbergs plass. Vi ønsker at dette skal bli et attraktivt område for lek og en plass som er spesielt tilrettelagt for barn og barnefamilier.

Det er utarbeidet et forprosjekt, men finansiering og framdrift for det endelige prosjektet er ikke klart. I 2022 og 2023 ønsket vi å teste ut hvordan byrommene kan brukes på nye måter.

Det kan gi oss svar på hvordan plassen bør bli i framtiden:

● Har vi nok plass til de som vil sitte i sola?

● Har vi nok plass til alle de som går gjennom byrommene?

● Er det nok plass til arrangement?

● Er det nok plass til annen aktivitet og lek?

● Er det nok plass til varelevering?

● Er det gøy for barna å være og leke i “Trekrona” på Cicignons plass?

● Er det gøy for barn å være og leke i “Lommeskogen” på Elsa Laula Renbergs plass?

Hva består de midlertidige tiltakene av?

Elsa Laula Renbergs plass: Plassen mellom Metodistkirken og Kjøpmannsgata heter Elsa Laula Renbergs plass. Elsa Laula Renberg (1877-1931) var en sørsamisk organisasjonsbygger og stod i spissen for det første samiske landsmøtet avholdt i Metodistkirken i 1917.

Det er bygd en “lommeskog” på Elsa Laula Renbergs plass. Den består av plantekasser med trær. I den lille skogen kan du både oppholde deg og gjerne leke litt. Sammen med trærne mot Kjøpmannsgata kan tiltaket gi en pekepinn på hvor mye vegetasjon vi kan ha i byrommet og hvor høy og tett den bør være. Vi ønsker å skjerme mot trafikken, men samtidig ha det åpent mot bryggerekka.

Cicignons plass: Plassen mellom Søndre gate og Krambugata heter Cicignons plass. Johan Caspar de Cicignon (1625-1696) laget byplanen for Trondheim i 1681.

På Cicignons plass er det lagt ut grove stammer fra almetrær felt i Kjøpmannsgata. Lave møbler formet som blader, benker og langbord inviterer til aktivitet og opphold.