Medvirkning i praksis


Hvordan lager vi en medvirkningsarena som engasjerer ? Som bidrar til at barn og unge kan uttrykke meningene sine ? Som gir oss ny innsikt og kunnskap om dialog med barn ?

Vi bestemte oss for å hente inn kompetanse på utviklingen av en digital plattform, kompetanse på dialog med barn og unge, og kompetanse på grafisk utforming. I tillegg finansierte prosjektet prosessledelsen gjennom en operativ prosjektleder, som også stod for mye av utviklingen av opplegget.


steg for å TILRETTELEGGE FOR MEDVIRKNING

Gjennomføring - Barn i sentrum
Utdrag fra rapporten om barn i sentrum


UNGDOMMENS BYSTYRE

Trondheim kommune ønsker å sette innbyggeres stemmer og meninger i sentrum, og et viktig organ for dette er ungdommens bystyre. Når vi utvikler sentrum som et sted for barn, ungdom og barnefamilier, er det naturlig at det er deres egne refleksjoner, råd og erfaringer vi ønsker å få frem.

Ungdommens bystyre i Trondheim har vært med på å gi råd til caser, slik at kommunen er sikre på at vi jobber på en god måte for de unge selv. De deltok også som fascilitatorer.

Foto: Ungdommens Bystyre i Trondheim


Ulike metoder samme mål

Når vi arbeider med innspill og medvirkning, er det viktig å tilpasse måten vi inkluderer til de som skal delta. Derfor har Trondheim kommune i samarbeid med Reell medvirkning utviklet et knippe metoder og modeller for å skape best mulig forståelse og gode rammer for medvirkning.

Metodene vi bruker er sammensatt av 3 komponenter:

  • Aktiviteter for å vise
  • Dialog for forståelse
  • Konkrete og reelle caser

Forankring

  • Ungdommens bystyre har anbefalt fokus og caser
  • Kommuneplanens samfunnsdel stadfester behovet for god medvirkning i planprosesser, og kommunens byromsstrategi fokuserer gode byrom for barn og unge
  • Barn og unges medvirkning er vedtatt i norsk lov og barnekonvensjonen

Veien videre

Alle metodene vi bruker og alle casene vi undersøker, er knyttet til eksisterende planprosesser, og har et stort potensiale for videre utvikling og bruk.

Innsikten skal brukes i det videre arbeidet med byutvikling for å sikre trivsel for barn, ungdom og barnefamilier i Trondheim sentrum.

Om reell medvirkning

Reell medvirkning arbeider for å sikre god medvirkning i planprosesser for hele befolkningen. Metoder tilpasses stedet som skal utvikles og vi sørger for god og bred deltakelse. Innbyggeres aktive deltakelse i alle steg av en utviklingsprosess gir både bedre resultat og sikrer eierskap til det som skapes.