Nedre Singsaker

Kart Singsaker

Kartet viser hvilke gater som er berørt av prosjektet.

Nytt vann- og avløpssystem

Trondheim kommune skal etablere nytt vann- og avløpssystem i gatene Singsakerbakken, Øvre Allé, Professorvegen, Gudes gate, Nedre Allé, Maristuvegen og Neufeldts gate.

Bakgrunnen er at dette området har problemer med overvann og en del rør er i svært dårlig forfatning og må fornyes. Dagens avløpsrør er fra slutten av 1800-tallet og tidlig 1900-tallet. Tilstanden på rørene er dårlig, og de er ikke store nok til å lede dagens og fremtidens vannføring til en sikker avløpshåndtering. Det er også en fare for kjelleroversvømmelser ved kraftig regnvær.

Det skal nå derfor bygges et separatsystem som skiller spillvann (kloakk) og overvann (regnvann og drenering) fra hverandre.

Vannrørene består i dag av rør fra siste del av 1800-tallet. Vannrørene har dårlig kapasitet/ brannvannsdekning og er sårbare for rørbrudd. Vi anser at vann- og avløpsrørene i området har nådd sin levetid. 

Prosjektet vil bidra til reduserte forurensning til Nidelva og Trondheimsfjorden, mindre fare for kjelleroversvømmelser samt bidra til at Trondheim kommune oppnår sine miljømål. Utskifting av de gamle vannrørene vil bidra til en trygg og robust vannforsyning, og en stor økning i brannvannskapasiteten.

Kartlegging av arborist

I reguleringsplanen for området står det at "større trær innenfor spesialområdet skal bevares og tillates bare felt etter nærmere vurdering av bygningsmyndighetene i samråd med sakkyndige på skjøtsel av trær. Øvre Allé skal opprettholdes som allé. De som eier trærne i Øvre Allé er ansvarlig for skjøtsel av disse." 

Med bakgrunn i dette, har Trondheim kommune leid inn en arborist (tre-pleier) som har kartlagt og vurdert trærne i området. På den måten har vi fått et grunnlag og en vurdering av hvilke tilpasninger og tiltak vi må gjøre for størst mulig bevaring av trærne.


Kartskisser og grunneieravtaler

I løpet av våren og sommeren 2023 ble det laget kartskisser av hver eiendom som blir berørt. Disse skal brukes til å skrive avtale med hver grunneier der det blir nødvendig. I forbindelse med kartleggingen av utomhusareal og hageanlegg, ble det benyttet drone. Samtidig ble hager og eiendommer kartlagt mer detaljert fra bakkenivå. 

Registreringene vil brukes som dokumentasjon av eksisterende situasjon på hver eiendom, som antall og plassering av busker, bed, trær, forstøtningsmurer, gjerder og lignende. Dette skal nedtegnes på en kartskisse som blir et vedlegg til en grunneieravtale.

Dronen registrerte også dagens gatebelysning, da det er ønskelig å også fornye lysmastene.

Droneregistreringene danner et grunnlag som kan benyttes ved eventuelle reklamasjoner etter endt anleggsarbeid. All dokumentasjon i forbindelse med registreringen lagres og behandles konfidensielt i henhold til regler for personvern.

Dersom grunneier ønsker tilgang på dokumentasjon for sin eiendom (utover kartskisse for grunneieravtale), må dette avtales med Trondheim kommune. En slik rapport utarbeides vanligvis kun ved behov.

Kontaktperson

Ved eventuelle spørsmål til prosjektet, kan prosjektleder Kristin Høiem kontaktes, på tlf. 48143675, eller helst på e-post kristin.hoiem@trondheim.kommune.no.