בית לוסטיג (חנות אייבורי) מאת דני רכט
יוסף לוסטיג נולד בפולין בשנת 1908. הוא עלה לארץ בגיל 17 והתפרנס מעבודתו כפועל בניין פשוט. במהלך הזמן הוא למד את הצדדים השונים של מקצועות הבנייה ובשנת 1937 - 12 שנה לאחר עלייתו לארץ - הוא החל לעבוד כקבלן בניין. בשנת 1944 זכה לוסטיג במכרז העיריה להסב את חללי בית החרושת סיליקט לכיתות לימוד, עבור משכנו הזמני של בית הספר המקצועי שבח בטרם עבר אל ביתו הקבוע ברחוב המסגר.
באותו העשור היה לוסטיג שותף לבניית בתים משותפים בעיר, כמו בית מרדר ושות' בשד' ח"ן, בית מרדר אנגלברג ולוסטיג ברחוב הירקון, בית לוסטיג ורוזנטל ברחוב בן-עמי ובניינים נוספים. יחד עם שותפיו ה"ה מילשטיין ורביב, ייסד את חברת הבנייה לומיר אשר היתה מחברות הבנייה הגדולות בארץ ובנתה בשנות החמישים בין השאר את בית עיתון מעריב, את השוק הסיטונאי (בשטחו נבנה פרוייקט גינדי תל-אביב) ואת בית הקירור פריגל. יוסף לוסטיג (1908-1976) היה מראשוני ארגון הקבלנים ולימים כיהן כחבר הנהלת הארגון. הוא קבור בבית העלמין בהרצליה.
בראשית שנות החמישים של המאה הקודמת החל להתפתח אזור תעשיה חדש בעיר בסביבת הרחובות אנילביץ, השלושה, נירים והחרוץ - מצפון לאזור שיועד לקריית ספורט בו הוקמה באותו העשור בריכת גלית (שנהרסה בהמשך), ואיצטדיון הכדורסל (הוקם בשנות השישים). אזור התעשיה החדש לא נחשב אז לחלק מהשיכון עירוני יד אליהו. העיריה, בעלת השטח, החכירה במקום מגרשים ליזמים תוך התחייבות מצידם שיבנו מבני מלאכה ותעשיה תוך זמן קצר. זאת במטרה לספק מקומות עבודה חדשים לגל העליה הגואה.
מגרש בגודל של 946 מ"ר שכתובתו כיום היא רחוב החרוץ 10, הוחכר לקבלן לוסטיג שבנה במקום בשנת 1953 בניין למלאכה אותו תכנן המשרד הטכני של יצחק ליפוביץ וד"ר רוברט הוף. משרדם פעל בבית סוכולובסקי דנין בפינת הרחובות לילינבלום והרצל. מדובר במבנה בן שתי קומות ששימש במהלך השנים עסקים רבים: ביח"ר שמשון לצמיגים, חברת ישראליפט להתקנת מעליות ועוד.
חברת אייבורי המשווקת מחשבים וסלולר נוסדה בשנת 1991 והבית שבנה הקבלן לוסטיג שימש שנים ארוכות את סניף תל-אביב של החברה. בשנת 2024 עבר סניף רשת אייבורי לכתובת חדשה ברחוב השלושה הסמוך, ובבית לוסטיג פועל מאז מלון טוקן (Toucan hotel).