Teknisk Slöjd åk 7-9, Sursik Skola, Pedersöre, FINLAND

VÄLKOMMEN TILL VÅRA WEBSIDOR

Välkomna till slöjden i Sursik

Klicka på länkarna ovanför i marginalen, för att bekanta dig med elevarbeten

Vet du vad som bedöms då du får ditt vitsord? Klicka här Bedömningsgrunder och vitsord


I slöjdsalen kan du ytterligare logga in på vår omfattande bildbank där flera elevarbeten i trä- metall och elektronik har dokumenterats. På denna hemsida finns en del av elevarbetena dokumenterade enligt slöjdart. Klicka på rubrikerna ovanför i marginalen.


Några viktiga arbetsprinciper:

I slöjdundervisningen, betonas den kulturella lokala och österbottniska hantverkstraditionen och kulturarvet, så att värden som anknyter sig till hantverkstradition och slöjd belyses och eleven därigenom lär sig identifiera, samt uppskatta hantverksmetoder och därigenom uttrycka ett kulturarv som förmedlas vidare och hålls vid liv.

Mediemiljön utnyttjas som en del av undervisning där man bekantar sig med arbetsmetoder och tekniker, vilka är väsentliga inom slöjdarterna. Bredden av slöjdämnena betonas, så att det också erbjuds många möjligheter att tillämpa sina kunskaper inom angränsande ämnesområden eller helheter, samt läroämnen på ett naturligt sätt.

Då eleven utvecklar sin slöjdprodukt övas olika kommunikativa uttryckssätt. Detta befrämjar en kommunikation som strävar till att använda korrekta hantverkstermer i olika skeden av slöjdprocessen. I slöjdprocessen uppstår det naturliga kommunikationssituationer och evalueringsskeden i arbetet, där man utvärderar varandras idéer och förverkligande av dessa. Att kunna förklara sin idé och utveckla tanke till en konkret slöjdprodukt utmanar eleven att tänka igenom sin plan och uppnå bästa möjliga resultat.

Aktivitetspedagogik betonas inom slöjdundervisningen där kunskap blir till nytta och har verklighetsanknytning.


Läsårets har olika övergripande tema, tex kommunikation och samarbete. Temat behandlas främst inom ramen för undervisningen inom två viktiga kompetensområden:

  • Kulturell och kommunikativ kompetens:

Kulturell och kommunikativ kompetens kännetecknas av förmåga att lyssna, identifiera och förstå olika synsätt samt förmåga att reflektera över sina egna värderingar och attityder. Vi betonar, uppmuntrar, samt handleder ungdomarna att vara vänliga och att uppföra sig väl mot andra.

  • Vardagskompetens.

Fäster uppmärksamhet vid korrekt språkbruk, artighet och hänsyn. Inom KoF ämnena betonas ämneskunskap som blir till nytta i vardagen och ger ramar för befrämjande av självständighet, välmående och initiativrikedom.