HRVATSKO ŠUMARSKO DRUŠTVO

OGRANAK GOSPIĆ

Ekskurzija HŠD-a Ogranka Gospić u južnu Dalmaciju

 Članovi HŠD-a Ogranka Gospić, svake godine posjete jedan od naših Nacionalnih parkova. Ove godine izbor je pao na NP Mljet. Trodnevna stručno-turistička ekskurzija po prekrasnom jesenskom vremenu započela je 20. listopada  2017. godine posjetom jednom od naših najpoznatijih i najljepših gradova na samom jugu Dalmacije, Dubrovniku.

Njegovu vrijednost i posebnost UNESCO je prepoznao još prije tridesetak godina. Kroz grad prepun znamenitosti gdje svaki kamen i svaka građevina priča svoju priču, šumare iz Like, provela je domaća vodička koja je iscrpno goste upoznala s povijesti i značajnom kulturnom baštinom grada koji nazivaju i “živim spomenikom”.  VIŠE

Pod visokim pokroviteljstvom Sabora Republike Hrvatske na glavnom gospićkom trgu od 31. rujna do 1. listopada održana je 19. po redu sajamsko-izložbena manifestacija „Jesen u Lici“. Na gotovo 5.000 m² izložbenog prostora, osim brojnih OPG-ova iz Hrvatske, Slovenije, Vojvodine i BiH, škola, vrtića i udruga, svoj štand imale su i Hrvatske šume Uprava šuma Podružnica Gospić.

Hrvatske šume Uprava šuma Podružnica Gospić od samih početaka, od prve „Jeseni u Lici“ sudjeluje u organizaciji ove manifestacije. Tako je i ove godine sa svojim štandom na otvorenom (na oko 300 m2) privukla znatan broj posjetitelja, naročito šumara, koji su nakon obilaska ostalih štandova upravo tu našli mjesto za odmor i druženje. Na štandu su bile izložene sadnice ukrasnog bilja koje su se naknadno mogle kupiti u šumariji, fotografije šumara nastale uz svakodnevno obavljanje svojih radnih zadataka, a pažnju je privukla i izložena Šumarska karta ličke pukovnije u boji iz 1765. godine, koja s prikazom velebitskih šuma po prof. Bertoviću, predstavlja, jednu od najstarijih karata vegetacije u svijetu. (md)