HRVATSKO ŠUMARSKO DRUŠTVO

OGRANAK GOSPIĆ

Stručno-turistička ekskurzija u srednju Dalmaciju

Dvadeset šest članova HŠD-a ogranka Gospić od 10. do 12. svibnja 2024. bili su na stručno-turističkoj ekskurziji prilikom koje su posjetili gradove Trogir i Split te otoke Vis i Hvar.

U jutarnjim satima krenulo se iz Otočca prema Trogiru koji nas je dočekao okupan suncem. Uz stručno vodstvo krenulo se u obilazak povijesne jezgre grada koji je od pamtivijeka bio idealno mjesto za život, zbog brojnih izvora pitke vode, plodnog tla u zaleđu i kamena iz lokalnih kamenoloma. Trogir je neprekinuto nastanjen već više od 3600 godina. Divili smo se i uživali u pogledu na katedralu svetog Lovre, gradsku ložu koja se nalazi preko puta katedrale, gradsku vijećnicu, crkvu svetog Nikole, kulu Kamerlengo i još niz građevina koje odišu prošlošću i privlače pogled svojom ljepotom. Nakon kratkog odmora put nas je odveo do Splita koji kao i Trogir obiluje svojim znamenitostima. Tu je nezaobilazna splitska riva, Dioklecijanova palača, katedrala svetog Duje, Prokurative, Pjaca …

Pročitaj više

Predstavljanje slikovnice "Šuma moga djeda"

U Osnovnoj školi dr. Jure Turića u Gospiću 24. travnja 2024. održano je predstavljanje slikovnice "Šuma moga djeda", autora  Miroslava File Baboka koji ju je sam predstavio.

Slikovnica je dvojezična, na hrvatskom i ukrajinskom jeziku te su njenom predstavljanju prisustvovali učenici četvrtih razreda i svi učenici iz Ukrajine koji pohađaju ovu školu.

Prisutne je pozdravio ravnatelj škole Ivica Radošević i izrazio zadovoljstvo što je upravo gospićka škola domaćin ovog događaja. Predsjednica Matice hrvatske u Gospiću Ana Lemić naglasila je kako je suradnja sa školom dugogodišnja i vrlo aktivna.

Pročitaj više

Izložba 18. Bjelovarskog salona fotografije "Šuma okom šumara" u NP Plitvička jezera

U Zimskom vrtu plitvičkog hotela Jezero postavljena je izložba 18. Bjelovarskog salona fotografije “Šuma okom šumara”. Izložba je otvorena 23. travnja 2024. povodom Dana planeta Zemlje i može se pogledati do 2. svibnja. Ovo događanje rezultat je suradnje Nacionalnog parka Plitvička jezera i Hrvatskog šumarskog društva Ogranak Gospić, a zanimljivost je da je to tek prvo izlaganje poznatoga šumarskog salona na Plitvicama. To je prilog obilježavanju 75 godina proglašenja Plitvičkih jezera nacionalnim parkom i 45 godina uvrštavanja na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Na otvorenju izložbe govorili su predsjednica Ogranka Gospić Valentina Kulaš i predstavnik NP Plitvička jezera Krešimir Čulinović, a izložbu je otvorila dopredsjednica HŠD Mandica Dasović.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje u Šumariji Karlobag

Članovi Ogranka Gospić iz Šumarije Karlobag obilježili su 22. travnja 2024. Dan planeta Zemlje popunjavanjem nedovoljno obnovljenih površina kontejnerskim sadnicama jele u GJ Ramino korito-Šugarska duliba. Svojom akcijom, osim što su obavili dio svojih redovnih aktivnosti, doprinijeli su dobrobiti našeg planeta na koji sve više utječu klimatske promjene. (vk) 

Stručno-turistička ekskurzija u Park prirode Medvednicu i Samobor

Dvadeset troje članova HŠD-a Ogranka Gospić u dvodnevnoj stručno-turističkoj ekskurziji (19.-20. travnja 2024.) posjetilo je područje UŠP Zagreb, a domaćin je bio Ogranak Zagreb.

Pročitaj više

Nastavak suradnje Osnovne škole dr. Jure Turića,  Hrvatskoga šumarskog društva i Hrvatskih šuma

Osnovna škola dr. Jure Turića iz Gospića, ovih je dana domaćin učenicima i učiteljima iz Sauze Vaussais u Francuskoj. Posjet je ostvaren sukladno projektu EU  mobility and our global footprint“, Erasmus+ KA210-SCH - Small- scale partnerships inschool education (Partnerstva malih razmjera u školskom obrazovanju) u koji je uključena i gospićka škola. Projekt je financiran sredstvima programa Europske unije Erazmus+. Učenici iz Francuske će u sklopu razmjene upoznati prirodne i kulturne znamenitosti Hrvatske te se družiti sa svojim domaćinima.

Kako bi ostala uspomena na ovo iznimno vrijedno druženje nastavnika i učenika, koje će se nastaviti i u Francuskoj, 8. travnja 2024. ispred škole u Gospiću, posađeno je drvo prijateljstva. Uprava šuma podružnica Gospić, donirala je sadnicu lipe (Tilia cordata), koju su zajednički posadili ravnatelj škole Ivica Radošević, koordinatorica projekta Anna Marie Devčić, predsjednica HŠD-a ogranka Gospić Valentina Kulaš te francuski i gospićki učenici. Pročitaj više

U NPŠO Zalesina zajednička sjednica četiri ogranka

U NPŠO Zalesina 5. travnja 2024. godine održana je zajednička sjednica Upravnih odbora tri ogranka HŠD-a, Karlovac, Ogulin i Gospić uz domaćina ogranak Delnice. Do sad su ogranci Karlovac i Gospić održali tri sjednice, ali zbog pandemije došlo je do prestanka tog vida suradnje. 

Tajnik HŠD-a Oliver Vlainić dao je uvodnu riječ i naglasio potrebu suradnje između ogranaka u provođenju svojih aktivnosti. Jedan od problema s kojima se u zadnje vrijeme susreću svi ogranci je organizacija stručno-turističkih ekskurzija u inozemstvu i u Hrvatskoj. Predsjednici ogranaka iznesli su svoje viđenje i predložili eventualna rješenja. Pročitaj više

Obilježavanje Svjetskog dana šuma

Povodom obilježavanja Svjetskog dana šuma, 21. ožujka, djelatnici UŠP Gospić Tereza Rukavina, Mandica Dasović i Karlo Oršanić posjetili su osnovnu školu Zrinski Frankopana u Otočcu gdje su održali radionicu s učenicima i nastavnicima prvih razreda. Pročitaj više


Stručno usavršavanje za članove HKIŠDT

U suradnji HKIŠDT i HŠD-a ogranka Gospić 6. ožujka 2024. u dvorani KIC-a u Gospiću održana su dva predavanja u svrhu stručnog usavršavanja za članove Komore. Sve okupljene na početku je pozdravila predsjednica HKIŠDT Silvija Zec. 

Predavanja su održali dr. sc. Martina Đodan na temu "Restoracija šuma u Hrvatskoj i europskom okruženju – potreba, primjeri i međunarodni zakonodavni okvir" i Andrija Jukić, mag. ing. šum. na temu "Potencijalna prijetnja karantenskih vrsta kukaca u šumama RH", oboje sa Hrvatskoga šumarskog instituta. Iznimno zanimljivim predavanjima prisustvovalo je 46 članova Komore. (md)

Prvo spominjanje osnutka Šumarskog kluba Gospić u Šumarskom listu 11-12 iz 1965. godine (Potočić Z: Društveni rad od oslobođenja do danas)

73. rođendan Ogranka Gospić

Povodom 73. godine od osnutka Šumarskog kluba Gospić 10. veljače 1951., preteče današnjeg Ogranka Gospić u sklopu jedinstvenog Hrvatskoga šumarskog društva, Upravni odbor Ogranka održao je 8. veljače 2024. radnu i svečanu sjednicu na području Šumarije Brinje.

Redovita izvještajna skupština Ogranka Gospić

U prostoru gospićkog KIC-a 18. siječnja 2024. održana je redovita godišnja izvještajna skupština gospićkog ogranka HŠD-a za 2023. godinu. Skupštini su, osim članova-delegata iz organizacijskih jedinica, članova Upravnog i Nadzornog odbora, prisustvovali tajnik HŠD-a Oliver Vlainić, predsjednica Ogranka Karlovac Dorica Matešić, tajnik Ogranka Karlovac Predrag Magdić i predsjednica Ogranka Ogulin Daniela Cetinjanin. Pročitaj više