Door Kanis, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1808349

Stentor weekend gepland:

5 - 8 september 2024!

Het Stentor Weekend 2024 gaat plaatsvinden op 5, 6, 7, en 8 september in Hasselt (OV).

Paul en Theo hebben overlegd met de autoriteiten en het lijkt erop dat we voor de stad aan de Julianakade en de Kaai in het Zwarte Water kunnen afmeren. Een prachtige lokatie!

Aan het programma wordt uiteraard nog gewerkt, maar we kunnen alvast de agenda’s vrijhouden.

Allen daarheen!


Hasselt ligt in het noordwesten van de historische landstreek Salland, even ten Noorden van Zwolle.

Het kan terugzien op een indrukwekkend verleden als Hanzestad, vestingstad en bedevaartsplaats. De stad telt ruim 70 rijksmonumenten en is sinds 1982 een beschermd stadsgezicht. Het staat vol prachtig gerestaureerde panden, zoals het oude raadhuis, de imposante kerk en de unieke kalkbranderijen. 

We gaan ons graag laten verrassen door deze fraaie Hanzestad.

Het Stentor Club weekend Nijkerk 2023, een heerlijk feest!

Deelnemende schepen: 

Charlotte Louise - Aristo - The Striker - Liberty - Lucullus - De Benthe B. - Liberté - Nea Tocht - Happy Dreams - Dulcinea - Festina Lente

Te gast:

De Stouterd ( Hellingskip) 


Het borrelt en gonst in Stentor kringen. Waar de Stentors normaal gesproken verspreid over het land -en daarbuiten- varen, worden er begin september opvallend veel gespot op de Randmeren.

Harderwijk, Huizen, Elburg, Almere… er is iets gaande. En inderdaad. Het Stentor evenement 2023 gaat vanaf 7 september plaatsvinden in Nijkerk, georganiseerd door Bernard en Heleen van de Aristo.


Op de woensdag vóór het evenement begint, liggen de eerste schepen al voor de wal. We kunnen niet wachten! 

De weergoden hebben blijkbaar iets goed te maken na de regen in Ossenzijl in 2022, en dat doen ze rigoureus. Zon, droog, 30 graden, geen wind.

De ruggen worden dit jaar dus wéér nat, maar toch even anders.

We verwelkomen in Nijkerk 12 schepen en totaal 27 Stentor vrienden en vriendinnen. Een grotere opkomst dan ooit. 

Er is een lange havenpier beschikbaar die we weliswaar delen met een paar andere jachten en wat binnenvaartschepen, maar er is ruimte genoeg.

Heleen heeft een feestelijk grote welkomstvlag laten maken met ons logo. Top!


De donderdagochtend begint met een Mega 3D Mikado-puzzel voor 8 personen, oftewel het opzetten van de partytent. Dit keer dus voor de schaduw.

Intussen komen de Stentors gracieus binnenglijden en we helpen ze vastmaken. Bij enkele hoeft dat laatste dan weer niet. Jaja, spudpalen! De bemanningen vieren het weerzien in de zon.

In de namiddag worden de huisgemaakte hapjes voor de steigerborrel verzameld. Ook nu weer zien we dat er op elk van de 12 schepen hapjes gemaakt worden voor álle andere bemanningen. 

Dat zijn dus véél hapjes. Maar oh wat lekker. Verse haring, Bulgaarse tzatziki, huzarensalade, kaas en worst, Indische gehaktballetjes, vers fruit, het kan niet op. Oh ja… toch! Zeker in combinatie met de heerlijke rosé die Victor en Trudy aanbieden. 

De eervolle vermelding gaat weer naar de amuses van Hans en Paulien. Maar ja, hun schip heet dan ook Lucullus. En zo wordt het diner langzaam maar zeker overbodig. Wel zo leuk!

We verwelkomen ook de Stentorclub initiatiefnemers Nicole en Peter, voor het eerst zonder Impala. Zij blijven uiteraard meer dan welkom, als vanouds. De borrel loopt heerlijk uit tot 22.00 uur.


Op vrijdagochtend schepen we als passagiers in op de Aristo voor een leuk programma in de stad Nijkerk. Het blijkt dat we met z’n 25-en makkelijk op één Stentor passen. Hebben wij dan niet 11 schepen teveel?

Heleen stuurt Aristo als een scheermes en Bernard heeft zijn lokale kennis(sen) goed ingezet. Sluizen bruggen gaan direct op groen en alles en iedereen staat voor ons klaar.  

Via Arkersluis- en vaart bereiken we de havenkom in het centrum. Daar, onder -jawel- de mooiste toren van Nederland, voegen Harry en Karin van de SI zich wandelend bij de groep. Hun schip ligt in Tanger, en dat ligt nét buiten de Randmeren.

We worden verwelkomd in het Nijkerks Museum met koffie met gebak, en later ook nog een heerlijke lunchbuffet.  

We leren onder andere dat er rond Nijkerk veel tabak geteeld werd en er een beroemde knopenfabriek stond. Interessante weetjes.

Daarna weer knopen, maar dan in touwtjes. We krijgen een workshop splitsen en knopen met als resultaat de valreepknoop. Heel veel gezelligheid, maar uiteindelijk heeft onze instructeur veel van onze werkjes afgemaakt. We houden het op tijdgebrek...

In de stadswandeling daarna vertellen onze twee lokale gidsen aan de hand van de gebouwen veel interessants over de historie van Nijkerk. Leuk en leerzaam.

Dan de vaartocht terug naar de buitenhaven met een rondje ijsjes van Heleen. Dat bracht welkome verkoeling, want de hittegolf houdt stand. 

’s Avonds genieten we samen van een prima diner in restaurant Het Theehuis aan de haven. Die doet z’n naam géén eer aan: er worden gelukkig prima vlees- en visgerechten en salades geserveerd. 

Tussen de gangen door nemen we officieel afscheid van Nicole en Peter als voorzitter resp. penningmeester van de Stentorclub. Nicole brengt nog een persoonlijke boodschap van Karel Boersma, onze "Stentor Nestor" en draagt symbolisch het Stentor vaantje over aan onze nieuwe voorzitter Theo Blom. Peter draagt het penningmeesterschap over aan Bernard. Ook Paul Striker wordt bedankt voor zijn werk als secretaris sinds de oprichting. 

Theo bedankt het scheidende bestuur en overhandigt hen Stentor wijnglazen met persoonlijke inscriptie. 

Het nieuwe bestuur (Theo als voorzitter, Bernard als penningmeester en André als secretaris) belooft te proberen het even goed te doen als de oprichters.

De avond wordt na het dessert sfeervol voortgezet in onze tent bij de schepen. Gelukkig had Victor nóg een voorraadje rosé…


Op zaterdag wordt het wat sportiever. We lopen langs- en over de vroegere zeedijk naar het Stoomgemaal Arkemheen. Dat doen we onder leiding van een geweldige gids, die boeiend vertelt over alles wat daar langs de dijk groeit, loopt, zwemt en vliegt. We kijken zelfs naar iets wat niet te zien is, een verdwenen kasteel. Het gemaal is in bedrijf, en dat is een bijzonderheid. Ongelooflijk hoe een machine uit 1883 zo geruisloos zoveel kracht kan produceren. Ook daar in het bezoekerscentum staat weer een lunchbuffet voor ons klaar, en de polder biedt daarvoor een fantastisch decor. Bij Bernard en Heleen is alles weer all-inclusive, inclusief armbandje! Achter de dijk ligt inmiddels de Aristo weer klaar om ons terug te varen naar onze ligplaats. Daar spotten we op het Nijkerkernauw de Stentor Festina Lente van onze Zweedse leden Mats en Kristina. Zij stomen op de valreep (zonder die knoop) op naar onze meeting. Er was nog precies een 18 meter plaatsje vrij. 

Terug in de haven is nu vooral hún schip prominent op onze "Stentor Hiswa", er is veel te bewonderen bij hen aan boord. Z’n rode gereedschaps-toren in de machinekamer maakt Stentor schippers groen van jalouzie.

Daarna staat de barbeque op het programma. En wederom bleek dat een totaal verkeerde term. Leren we het dan nooit? 

Onder leiding van chef Theo Blom is er weer, met hulp van o.a. Johan en Karen, een ster-waardig openlucht diner bereid en uitgeserveerd.

Eigenlijk niet te beschrijven zo lekker, maar we doen een poging: Zalm met zeekraal, taco’s met gestoomd varkensvlees, een hamburger met bietenchips (ja Ruud, zó kan het ook ;-) sateh met minifriet en als superklap op de vuurpijl een goddelijke sabayon met Nektar likeur.

Dit alles is voor meer dan 20 personen tegelijk, op een eenvoudige veldkeuken bereid. Hulde aan deze keukenbrigade! Zo’n afsluiter maakt van een geslaagd evenement een onvergetelijke ervaring. 

Bij het nagerecht wordt het globale plan voor onze volgende meeting bekendgemaakt. We willen naar Hasselt en Paul Striker gaat het voortouw nemen. Hij krijgt daartoe alvast de welkomsvlag. Er wordt nog lang nagetafeld in de warme septembernacht. 


Op zondagochend worden we gewekt door het gerammel van tentstokken. De tent gaat neer en het feest is over. De eerste schepen zijn al vroeg vertrokken richting thuishaven of volgende bestemming. We doen nog een koffie op de steiger en kijken terug op een geslaagd evenement, perfect georganiseerd door Bernard en Heleen. Dank aan hen, maar ook aan alle andere bemanningsleden die op allerlei manieren meegeholpen hebben om dit Stentor weekend tot een feest te maken. Letterlijk een héérlijk feest... 


Volgend jaar willen we weer, op naar Hasselt!  

Maar vaar wel goed; het is Hasselt in Overijssel.


André Verhoek.

Hier een linkje naar wat foto's: https://photos.app.goo.gl/2qmpRFEehmi8xFF1A

Regels rond privacy en portretrecht verhinderen helaas het uitgebreid tonen van alle gezellige momenten op deze site. 

Welkom op de site van de Stentorclub.

De Stentorclub verenigt eigenaren van Stentor motorjachten in Nederland en ver daarbuiten. We zijn geen grote organisatie met veel bestuurders en commissieleden, maar een club enthousiaste vaarders. We schrijven de naam in de kop met vette hoofdletters want we hebben stoere schepen: Stentors!


Stentor jachten zijn onder leiding van de Friese ondernemer Karel Boersma gebouwd door Black Sea Trading (Stentoryachts) met een kantoor in Sneek en de werf in Oltenita in Roemenië. Alle ontwerpen, inclusief de naval architecture en de engineering zijn verzorgd door Vripack in Sneek. 

Tussen 2002 en 2011 zijn er in totaal zo'n 40 jachten gebouwd: kotters met achterkajuit en open kuip, trawlers, luxe motors (en één Sea Rover) in groottes van 13.00 tot 21.50 meter. Voor een uitgebreide historie: klik hier.

Nu, jaren na de laatste stapelloop, zoeken eigenaren door heel Europa elkaar op en wisselen ervaringen en kennis uit. De kans dat zij elkaar 'verstaan' is groot: mensen die van dit soort schepen houden zijn vaak nuchter, ondernemend en open minded. 

De Stentorclub is geen rechtspersoon en kent derhalve geen bestuur, maar wel een aantal aktieve leden. Zij zorgen voor de website met diverse rubrieken, het spotten van schepen en hun eigenarenen, maar vooral het organiseren van samenkomsten en andere evenementen. Daarbij altijd geholpen door andere enthousiaste Stentor vaarders. De gezelligheid met een hapje en een drankje zijn essentieel.

Bezit u een Stentor en bent u nog geen lid?  Meldt u zich aan bij admin@stentorclub.nl of vul het formulier in. U bent van harte welkom!

Bernard Bokkers, penningmeester