Programmering i skolen
I LK20 kom programmering og algoritmisk tenkning inn i lærerplanen. Dette er spennende temaer og vi har samlet et anbefalt utvalg verktøy og ressurser på denne siden.
Utlån av programmeringsutstyr
Ressursgruppen har noe programmeringsutstyr til utlån. Utstyret må hentes og leveres på Austbø skole. Unntak: Makey-makey hentes og leveres på Sunde skole. Vi tar kontakt med deg for å avtale tidspunkt når du har lagt inn bestillingen. Det er derfor viktig å legge inn bestillingen i god tid. Hvis utlån overlapper, kan vi avtale henting på skolen som allerede låner utstyret.
Oversikt over tilgjengelig utstyr finner du i bestillingsskjemaet. Trykk på knappen under for å komme til dette.
Anbefalte verktøy
Programmere micro:bit med blokker, Javascript eller Python.
Lag digitale klasserom for Makecode for micro:bit.
Programmere micro:bit med Python.
Programmeringskurs og oppgaver.
Programmere på Chromebook med blokker.
Kod med Python rett i nettleseren. Støtter de mest populære bibliotekene, f.eks. Turtle.
Lag flytskjema for å visualisere pseudokode direkte i nettleseren. Brukes uten innlogging eller registrering. Diagrammene kan lastes ned som følgende filtyper: PNG, JPEG, SVG og PDF.
Algoritmisk tenkning
Info og plakat
UDIR om algoritmisk tenkning. Les om algoritmisk tenkning her og få plakater med den algoritmiske tenkeren på. Fin å henge opp i alle klasserom!
"Bygg som jeg sier!" Programmering uten datamaskin
Oppgaven er brukt i valgfag programmering, men den kan forenkles og brukes på alle trinn i arbeid med algoritmisk tenkning.
Unplugged Lessons in Actions
Unplugged lessons in Action er en spilleliste på Youtube med videoer fra Code.org som viser hvordan man jobber med algoritmisk tenkning og programmering uten datamaskin i klasserommet. Videoene er på engelsk.
CS Unplugged
CS Uplugged er en samling med undervisningsmateriale som lærer elevene algoritmisk tenkning og programmering uten å bruke en datamaskin. Nettsiden er på engelsk.
Nyttige ressurser
Undervisningsopplegg
Her finner du tips til undervisningsopplegg der programmering brukes i ulike fag. Oppleggene kan tilpasses til å dekke andre mål eller fag ved å gjøre noen små justeringer.
Skolen
Skolen fra Cappelen Damm har opplegg for programmering på 5.-10. trinn. Her får man innføring i viktige begreper og undervisningsopplegg for arbeid med programmering i matematikk, naturfag, kunst og håndverk samt musikk.
Campus Inkrement
Campus Inkrement har opplegg for arbeid med programmering i matematikk på alle trinn.
Salaby
Salaby tilbyr kodeskole for 1.-7. trinn, samt kodeoppgaver i kunst og håndverk.
Kikora
Kikora har opplegg for arbeid med både blokkbasert og skriftbasert programmering i matematikk.
I Kikoras nye læreverk «Katapult» vil man også finne trinnvise læringsløp i programmering.
Fra og med skoleåret 24/25 må den enkelte skole kjøpe lisens.
Kompetansepakker fra UDIR
UDIR tilbyr to kompetansepakker i programmering. De relevante kompetansepakkene er «Programmering valgfag for ungdomstrinnet» og «Programmering og algoritmisk tenkning» og
Kompetansepakken «Programmering og algoritmisk tenkning» har en felles modul og egne moduler for naturfag, matematikk, musikk samt kunst og håndverk. Pakkene kan gjennomføres felles, i grupper eller individuelt.
Lær kidsa koding
Lær kidsa koding har oppgaver på ulike nivåer for å programmere micro:bit, Scratch, Python og mye mer. Oppgavene kan filtreres på fag, trinn, språk og tema.
Oppgavesiden har både elev- og lærer-modus. Lærermodusen har lærerveiledning til oppgavene. Skolesiden inneholder forslagt til årsplaner, undervisningsopplegg og tips til å komme i gang med programmering.
super:bit
super:bit er utviklet av de regionale vitensentrene i Norge i samarbeid med NRK. Her får du undervisningsopplegg og veiledning. Hovedsakelig beregnet på mellomtrinnet, men kan fint brukes på ungdomsskole og VGS også.
Microbit.org
Microbit.org er en samling ressurser og verktøy for micro:bit. Her finner du editorer, oppskrifter og forslag til undervisningsopplegg.
Prosjekt micro:bit
Prosjekt micro:bit er en spilleliste på Youtube av «Nordic Semiconductor Student Projects». Den gir deg god innføring i bruk av micro:bit. Du lærer å lage alt fra å lage enkle programmer til større prosjekter.
Espens klasserom
På siden Espens klasserom deler Espen Clausen, lærer ved Grinde skule, undervisningsopplegg og tips om Scratch, micro:bit, Lego, EV3, 3D-print, skaperverksted, samt bruk av programmering i matematikk og naturfag.