Nyttige lenker

NRK skole: Folkehelse og livsmestring, demokrati og medborgerskap og bærekraftig utvikling.

NRK Skole er et digitalt klipparkiv som består av lydklipp og videoer fra NRKs radio- og fjernsynsarkiv, samt egne produksjoner. Innholdet er tilrettelagt for elever og lærere i grunnskole og videregående opplæring, og er knyttet opp mot kompetansemålene i Udirs læreplandatabase.

NRK Skole har siste par år satset sterkt på å lage innhold til de tverrfaglige temaene som ble innført i forbindelse med fagfornyelsen. De har mange nye videoer og de kommer stadig med flere nye. Du kan for eksempel søke for disse nye serier som heter : bærekraftskolen , livsmestring og personlig økonomi.


På søkefeltet kan du velge læreplan, fag, klassetrinn og hovedmål. Her finner du relevante klipp knyttet til kompetansemålet du jobber, og dekker fagene fra 1. årstrinn til avsluttet videregående skole.

Undervisnings­opplegg for ungdom i kritisk mediebruk og kildebevissthet

Tenk utvikler undervisningsopplegg om kritisk mediebruk og kildebevissthet. Målet til Tenk er at elevene utvikler solid kompetanse i kildebevissthet, og at de kan dra nytte av denne kompetansen både på skolen og i livet ellers.

Temaer Tenk har undervisningsopplegg til er: faktasjekk, klidekritikk, falske nyheter, grafer og tall og kosnpirasjonsteorier. Du finner ressursen til høyre.

Agar.io: et morsomt spill

Har du lyst til å bruke 10-15 minutter på tampen av timen til noe gøy med elevene dine?

Agar.io er et morsomt spill, der man er en liten ball som spiser andre mindre baller. Men pass på å ikke bli spist selv! Jo større du blir, jo lenger opp på rangstigen kommer man. Gruppen din vil spille sammen med andre spillere fra hele verden. Men alle som bruker lenken du sender ut, vil bli synlige i spillet som “venner”. Her kan man samarbeide ved å unngå å spise hverandre, eller å “ofre” seg selv for å hjelpe medspillere.

Mange elever vil kjenne til spillet fra før. Krever ingen registrering, og er helt anonymt.😀

Til høyre finner du en kort guide på hvordan du kan sette opp spillet og invitere elevene dine.

Guide til Agar.io
Skribblio - Digital tegnelek for hele klassen.mp4

Skribbl.io: digital tegnelek

I denne videoen kan dere se hvordan man kan gjennomføre en kjekk tegnelek med klassen.

Anbefales - det rapporteres om god stemning!

Tid: 5 min.

Hensiktsmessig bruk av IKT i klasserommet - en veileder

Ressurs for lærere og skoleledere i arbeidet med kompetanseutvikling i den digitale skolehverdag.

Del 1 og 2 av denne veilederen skildrer rammevilkårene for god bruk av IKT og hva det har å si at dette får sterkere fokus. Dette faller i hovedsak inn under ansvaret til skoleeier eller skoleleder.

Del 3 og del 4 er rettet mot læreren. Her blir det gitt råd om hvordan en kan jobbe systematisk med IKT slik at digitale enheter ikke blir forstyrrende i klasserommet. Til slutt blir det presentert en oversikt over anbefalte nettbaserte tjenester og veiledningsmateriell for videre arbeid i klasserommet.

Rapporten fra den tidligere "Senter fra IKT i utdanningen".

veileder_hensiktsmessig_bruk_bm_lav.pdf

Quizlet

Quizlet.com er et gratis program som er bygget opp rundt konseptet puggekort (flashcards). Som lærer oppretter du klasser for ulike grupper og fag.

Teknologi i opplæringen kan gi økt læringsutbytte og bedre inkludering. På Statped sine sider kan du finne eksempler på erfaringer, metodikk og digitale verktøy.

GeoGebra

Elevene i skolen bruker GeoGebra blant annet til dette:

  • Utforske og gjøre beregninger innen geometri

  • Fremstille funksjoner grafisk, og gjøre beregninger

  • Arbeide med algebra i CAS

Hva er GeoGebra?

Navnet GeoGebra er satt sammen av ordene geometri og algebra og kan brukes innenfor begge emnene. GeoGebra er en gratis, dynamisk programvare for matematikk, utviklet av Markus Hohenwarter. Programmet består i dag av fire deler; geometri, graftegner, CAS og regneark.

Kikora har laget en rekke opplæringsvideoer for å beherske app'en GeoGebra. De finner du her.