Dutch


STEAM

SpaceTEAM.eu is een Europees gesubsidieerd project (Eramus+ KA2) met als doel transnationaal leren voor leerkrachten en leerlingen te stimuleren en mensen enthousiast te maken om te werken en te studeren in STEM richtingen. Ze doen dit door een nieuw element toe te voegen in STEM (Science, technology, engineering and maths), namelijk Arts (steAm).

Heilig Hartinstituut Heverlee(België), IES Adolfo Suarze (Spanje) en Suininlahti school (Finland) werken samen aan een projectmatige STEAM cursus waarin leerlingen van het secundair de ruimte onderzoeken door middel van een reeks vakoverschrijdende activiteiten, met als hoogtepunt het bouwen van een echt ‘ruimtetuig’!

Gedurende dit project gaan leerlingen in teams een Arduino aangestuurd meetapparaat maken. Ze plannen, ontwerpen en ontwikkeling dit apparaat zelfstandig. Vervolgens laten ze hun apparaat met behulp van een weerballon tot op de rand van de stratosfeer reizen. Ze zullen ook een eigen onderzoeksexperiment bedenken om met hun weerballon mee te sturen. Zo kunnen leerlingen de voordelen van atmosferisch- en ruimteonderzoek ontdekken.

Tijdslijn

2018-2019

Fase 1. De leerkrachten van deelnemende scholen ontwikkelen, bouwen, testen en finaliseren het projectopzet.

Augustus 2019

Fase 2. Leerling beginnen in teamverband, als ruimteonderzoekers, te werken aan de wetenschappelijke doelen van hun project.

Februari / Maart 2020

Lift off! Leerlingen prepareren hun stratosferische ballonnen die gelanceerd worden richting de ruimte in de 3 landen.

Maart –Juni 2020

Fase 3 : Rapportering. Alle data en ervaringen worden visueel voorgesteld en gepresenteerd door alle leerlingen op een SpaceTEAM beurs in Leuven.

Dit project zal zodanig georganiseerd worden dat een professionele leeromgeving gecreëerd wordt. De teams zullen werken aan een ‘ruimtetuig’ en afwisselend als projectmanager optreden om het grotere geheel te coördineren. De cursus bestudeert de ruimte vanuit verschillende invalshoeken: gaande van fysica, biologie en wiskunde tot kunst, geschiedenis en talen. De leerlingen worden aangemoedigd om hun interesses na te jagen, te functioneren in teamverband, ervaringsgericht en creatief te leren.

De wetenschappelijke data die verzameld worden tijdens deze de stratosferische experimenten zullen door de leerlingen geïnterpreteerd worden om zo datavisualisaties, infografieken, foto’s en mixedmedia kunst te creëren. Deze resultaten, samen met de fysieke uitkomsten van dit project, zullen voorgesteld worden in een SpaceTEAM beurs (23/04/2020 Heverlee). Deze collaboratieve internationale tentoonstelling zal voor een groter publiek opengesteld worden om anderen te inspireren over STEM onderwerpen.

De leerlingenteams zullen ook hun ervaringen dissemineren door in lokale lagere scholen uitleg te geven aan kinderen over hun project in de ruimte. Zodoende wordt de fakkel doorgegeven aan de volgende generatie van ontluikende wetenschappers. Ook door een sterke online aanwezigheid, met behulp van een website en sociale media, willen we interesse opwekken voor STEM.

Indien u of uw organisatie interesse heeft in het sponsoren van STEM onderwijs in Europa, aarzel niet ons te contacteren.

Contact info:
Suininlahden kouluSuininlahdentie 170900 Toivala
Rehtori Ilpo Kemppainen+358447401721


Hankekoordinaattorit
Mikko Laitinenmikko.laitinen@spaceteam.eu+358408377270
Jani Piiroinenjani.piiroinen@spaceteam.eu+358451383685