Beantwoording schriftelijke vragen Provinciale Staten

NIEUWSBERICHT 31 januari 2013

Projectgegevens

Gevalsnaam : voormalige stortplaats IJsseldijk

Gemeente : Westervoort

Achtergrond informatie

De stortplaats IJsseldijk is in 1990 gesloten na circa 20 jaar in gebruik te zijn geweest. Er is veel huisvuil gestort en ook is er veel afval van diverse bedrijven uit de regio terecht gekomen. In de loop van de jaren ’90 van de vorige eeuw is vastgesteld dat sprake is van een omvangrijke grondwaterverontreiniging. De verontreiniging bestaat voornamelijk uit de metalen arseen, vanadium en wolfraam. Ook zitten er in het grondwater diverse oplosmiddelen.

In 2003 is een overeenkomst gesloten over de aanpak van deze verontreiniging. De betrokken partijen zijn de gemeenten Duiven en Westervoort, Putman Afvalverwerking, de provincie Gelderland. De provincie voert de regie en bekostigt uitgevoerde werkzaamheden uit het door haar beheerde fonds dat is gevormd uit de bijdragen van de partijen. Er is een proefsanering uitgevoerd die helaas niet tot het beoogde resultaat heeft geleid. Deze is daarom niet omgezet in een volledige sanering en is de installatie ontmanteld.

Bestuurlijk overleg

Op 30 januari 2013 heeft er een bestuurlijk overleg plaats gevonden tussen wethouder mevrouw Wobma (gemeente Westervoort), burgemeester Zomerdijk (gemeente Duiven) en gedeputeerde mevrouw Traag (Provincie Gelderland).

In dat overleg zijn de bestuurders door gedeputeerde Traag geïnformeerd over de voortgang van de werkzaamheden en is besproken welke vervolgstappen genomen zullen worden.

Besproken vervolgactiviteiten

Bodemonderzoek

In het verleden is specifiek gekeken naar de ligging van het stortmateriaal en de verspreiding van de grondwaterverontreinigingen. Daarbij is relatief weinig aandacht geweest voor de eventuele verontreiniging in de bovenste laag van de bodem. Omdat partijen willen bekijken welke verontreinigingssituatie en gebruiksmogelijkheden de omliggende grond heeft, zal er een bodemonderzoek uitgevoerd worden rondom de stortplaats.

Saneringsplan

Er is een heroverweging van mogelijke saneringsvarianten uitgevoerd door de provincie. In het saneringsonderzoek zijn diverse vormen van aanpak van de verontreinigingen geïnventariseerd en beoordeeld op grond van aspecten als technische haalbaarheid, milieuhygiënisch rendement en kosten. Uit het saneringsonderzoek komt naar voren dat het monitoren van de verontreiniging, zonder verdere actieve saneringsmaatregelen een goede optie zou kunnen zijn. Bestuurders zijn het er wel over eens dat hier alleen voor gekozen kan worden, als het geen risico’s voor de omgeving oplevert. De provincie zal daarom verder onderzoek laten uitvoeren naar deze risico’s en in overleg met vergunningverlenende instanties het saneringsplan verder invullen.

Gebruik locatie

De bestuurders zijn het er over eens dat het goed is om samen met de eigenaar van locatie te gaan bekijken welk gebruik er op de locatie mogelijk is. Bestuurders zullen daar met de eigenaar het gesprek over aan gaan.

Planning

De komende maanden worden bovenstaande zaken verder uitgewerkt. Bestuurders zullen een afspraak maken om in de tweede helft van mei weer bij elkaar te komen om de voortgang te bespreken.

Vragen: Gedeputeerde Staten van Gelderland

Vraag 1 : Kent u het artikel en de onrust bij de inwoners?

Antwoord: Ja. Uw Staten zijn middels een Statennotitie (PS2013-229) reeds geïnformeerd over de stand van zaken van dit project.

Vraag 2 : Wat waren de afspraken met de gemeente Westervoort toen zij de verantwoording van de voormalige vuilnisbelt afkochten bij de provincie?

Antwoord: December 2003 is er een overeenkomst gesloten tussen de betrokken overheden en het bedrijf Putman afvalverwerking. Hierin zijn onder andere de navolgende afspraken gemaakt: “De verantwoordelijkheid voor het onderzoek en de sanering van het geval Stortplaats berust bij de Provincie.” (artikel 1 lid 2 “Overeenkomst inzake financiering van bodemsanering stortplaats Westervoort”) “De Provincie zal de voorbereiding van de sanering en de sanering voortvarend ter hand nemen en (doen) uitvoeren, zulks op een wijze die overeenkomt met het in of krachtens de Wet bodembescherming of daarvoor in de plaats komende wetgeving bepaalde en er op toezien dat de in het saneringsplan op te nemen planning zoveel mogelijk wordt gehaald.”.... “Onder sanering wordt ook (eeuwigdurende) nazorg en beheersing begrepen.” (artikel 1, lid 4 “Overeenkomst inzake financiering van bodemsanering stortplaats Westervoort”)

Vraag 3 : Wat wordt er exact bedoeld met de term ‘saneren’ in relatie tot (voormalig) vuilstortplaatsen?

Antwoord: Het saneren kan zijn het verwijderen, beheersen en/of controleren van de verontreiniging die uit de stort is gelopen en in de omliggende bodem en/of grondwater terecht is gekomen. Het verwijderen van de verontreiniging uit het grondwater, middels onttrekken en zuiveren van verontreinigd grondwater is een optie. Het beheersen van een verontreiniging houdt in dat er voor wordt gezorgd dat de verontreinigingsvlek niet groter wordt. Dus verspreiding van de verontreinigingen wordt voorkomen. Of anderzijds het nemen van grondwatermonsters om te controleren of de verontreiniging zich verspreid volgens een vooraf berekend model (controleren van de verontreiniging). Het “saneren” betreft in dit geval nadrukkelijk niet het verwijderen van het stortmateriaal.

Vraag 4: Hoe kan u garanderen dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid en de natuur?

Antwoord: Er is een risicobeoordeling uitgevoerd voor de aanwezige verontreiniging. In de Wet bodembescherming-beschikking van 24 februari 1999 (MW97.40901) op dit geval van bodemverontreiniging is vastgesteld dat er geen sprake is van risico’s voor mens, plant of dier. Wel is geadviseerd het grondwater in het door de stortplaats beïnvloede gebied niet te gebruiken voor veedrenking en opgepompt grondwater ten behoeve van bronbemalingen met inachtneming van de daarvoor geldende regels zo nodig te zuiveren alvorens het geloosd wordt. Het grondwater is de laatste jaren jaarlijks onderzocht en de verontreinigingsgehalten nemen niet duidelijk toe. Bij de huidige afweging van saneringsvarianten zal wederom worden gekeken naar de risico’s voor mens, plant en dier.

Vraag 5: Wat is het vigerende beleid t.a.v. de voormalige afvalbulten?

Antwoord: Stortplaatsen die niet meer geopend waren op 01-09-1996 worden conform de Beleidsnota bodem 2012 behandeld conform de Wet bodembescherming vanwege het enkele feit dat er afval (= verontreiniging ) in de bodem zit. Indien het afval leidt tot verdere risico’s voor mens of milieu wordt er gesaneerd. Zo ook de voormalige stortlocatie aan de IJsseldijk.

Vraag 6: Zijn er problemen geconstateerd bij andere bulten en zo ja, welke?

Antwoord: Vanaf 1997 tot 2005 is er in Gelderland een inventarisatie uitgevoerd naar de aanwezigheid van niet meer in gebruik zijnde stortplaatsen. Van alle stortplaatsen (circa 800) is vervolgens in kaart gebracht in hoeverre de stortplaats risico’s met zich meebrengt voor mens en milieu. Dit bleek slechts voor een tiental stortplaatsen om verschillende redenen het geval.

De betreffende stortplaatsen zijn of worden vervolgens conform de Wet bodembescherming gesaneerd. Meest voorkomende saneringsmaatregel is het afdekken van het afval met een voldoende dikke, schone leeflaag zodat mens en dier niet meer in contact kunnen komen met het afval en regenwater geen vervuilende stoffen kan meevoeren naar het grondwater.

Gedeputeerde Staten van Gelderland ing. J. Markink - plv. Commissaris van de Koningin drs. P.P.L. van Kalmthout - secretaris

2013_Provincie Gelderland...ater afvalbult IJsseldijk

Arcadis geeft sanering Bult Putman onvoldoende

WESTERVOORT - De manier waarop het bedrijf NTP de Bult van

Putman 5 jaar heeft gesaneerd, verdient geen voldoende. Dit heeft de projectleider Bodem van Arcadis, Leo van der Drift, de Westervoortse raad meegedeeld.

NTP voerde tussen 2006 en 2011 een proefsanering uit. Daarbij werden de nieuwste technologieën getest en werd ook universitaire milieuexpertise ingevlogen.

Voor de saneringsklus legde de provincie met het rijk, Putman en de gemeenten Duiven en Westervoort 4,2 miljoen euro opzij. Desondanks wist NTP gedurende de 5 jaar maar 2 maanden qua volume de saneringsnorm te halen. Voor een langduriger succes zou 5,5 miljoen meer nodig zijn, zei Van der Drift.

De provincie overweegt een damwand rond de bult te plaatsen en dan passief toezicht te houden om zo te zien of de vervuiling zich verspreidt. Deze zomer valt de beslissing. Bron Gelderlander

.