Lilla Köksträdgården
Det första vi ville göra i trädgården när vi flyttade hit 1997 var att odla. Längst ner i trädgården fanns ett litet växthus, några små odlingsbäddar efter en mur och en plastbassäng och fem äppelträd. Vår första investering för trädgården var en liten jordfräs, en Mantis, som marknadsfördes som ett behändigt redskap som t.o.m en kvinnlig pensionär kunde hantera. Med Mantisen fräste vi upp ett potatisland för att få bukt med ogräset. (Så hade vi inte gjort idag 2020, när vi har lärt oss mer om växtbetingelser och jord)
Vi funderade vidare över köksträdgården. Under påsken 1999 monterade vi ner det lilla växthuset och flyttade upp det närmare huset. Vi insåg nödvändigheten av att hägna in grönsaksodlingarna för att få behålla något - området var välbesökt av rådjur som var vana vid att äta fallfrukt från äppelträden under höstarna. Vi köpte pilslanor till ett pilstaket och en armeringsmatta och påbörjade arbetet. Den 17:e maj 1999 var hela området inhägnat. Området utanför gjorde vi blått för att binda ihop det med dammarna och Vänern. Vi sådde lin, planterade ormöga, kungsnäva och kantnepeta bl a. där växthuset hade stått.
Vi började med en ca fem meter lång armeringsmatta och ett staket av flätad pil för att stänga rådjuren ute. Allteftersom åren har gått har kampen pågått och vi har ersatt mer och mer av pilstaketet med armeringsmattor, eftersom de hade en enastående förmåga att hitta luckor i pilstaketet. År 2008 bestod tre sidor av mattor och en fjärde av en gjuten stenmur. En köksträdgård förändras ständigt och det är det som är så lockande...
Våren 2009 började vi tidigt med vårbruket. Soliga och varma dagar gjorde att vi längtade ut. Inspirerade av förra sommarens besök på Gunnebo slott började vi ändra om i trädgårdslanden.
Varför odla i raka rader när man kan göra mönster och "brodera" med lök, morötter, sallad mm.
Hans-Åke bereder jorden - gräver, lägger på kompost och vedaska..
Ett kvarter är färdigt för att sätta potatis i
Det växte bra sommaren 2009. Potatis, dill, sallad, morötter, rödbetor, svartrot, bondbönor och lök