Tuomo Saali


TUOMO SAALI 
Pala taivasta
60 - vuotis juhlanäyttelyni TAIDESALONGISSA  21.10. - 8.11. 2017


Muutamien värikokeilujen rohkaisemana palasin uudelleen maisemaan ja ihmiseen osana sitä. Valinnoissani on aina paljon sattumanvaraisuutta, koska maalatessani en tee tarkkoja suunnitelmia, enkä käytä mitään kirjallisia lähteitä. Maalaamiseni perustuu vain visuaalisuuteen ja alitajunnastani nousevaan intuitioon siitä, että esitettävät asiat olisivat tarpeeksi kiinnostavia ja kokonaisuus näyttäisi koetuilta ja todentuntuiselta. Teema (aihe) on tärkeä viesti, mutta henkilökohtaisesti koen maalaamisen fyysisyyteen ja emootioon liittyvät viestit paljon tärkeimpinä.

Maalaaminen on minulle alitajuista vaistojen ja tunnetilojen varassa tapahtuvaa liikettä, johon saan vaikutteita ajasta ja ympäristöstä. Luonto on suuri mysteeri, josta ammennan ideoita maalausteni tilaan ja dynamiikkaan. Selaan jatkuvasti valokuvia maisemista, en kuitenkaan kopioi niitä maalauksiini. Maalausprosessini (action painting) sisältää niin paljon hallitsemattomia asioita, joten tarkat ohjeet vain rajoittaisivat liikkumisvapauttani. Mutta jotakin kuvien selailuista tallentuu ”silmänmuistiini”, joita käytän näissä luontotulkinnoissani.

Maalatessa annan sattumalle mahdollisuuden avata suljettuja portteja. Kyse on samankaltaisesta kiihkosta, jota olen kokenut tuntemattomilla seuduilla vaeltaessani, jossa liikun maisemaa ahmien, toivoen ettei se loppuisi koskaan, koska haluan aina katsoa millainen näkymä avautuu seuraavan  mutkan takana.

Uusissa maalauksissani on havaittavissa viitteitä ajastamme, elämästä ja onnen etsimisestä. Tietoinen pyrkimykseni tämän kolme vuotta kestäneen prosessin aikana oli löytää uutta suhdetta maalauksellisuuteen ja väriin. 

Helsingissä 30.9.2017

Tuomo Saali 

 
Häyhäntie 5, 00920 Helsinki, puhelin: 050 5639015
sähköposti: tuomo.saali@kolumbus.fiTuomo Saali, Pidempi kuin pisin matka,
 30-vuotista taiteilijauraa käsittelevä kirja.
 ISBN 978 952 5654 69 1(Parvs publishing)https://www.findartglobally.com/

Pinterest: https://fi.pinterest.com/tuomosaali/
Copyright 2008 Tuomo Saali

TULEVAT NÄYTTELYT:

1. Turun Ekumeeninen Taidekappeli elokuu 2018

2. GALLERIA SASKIA, Tampere   
2. - 21.11. 2018

3. Taidekeskus Salmela, Mäntyharju, kesällä 2019


                 Fotot: Jussi Tiainen