ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Μετά τα εργαστήρια Ηλεκτρικών Μηχανών Ι και ΙΙ, ακολουθεί το μάθημα των Ηλεκτρικών Κινητήριων Συστημάτων. Σε αυτό το μάθημα οι σπουδαστές φεύγουν πια από τα ανεξαρτητοποιημένα θεωρητικά στοιχεία των μηχανών που μελετούσαν ως τώρα και γνωρίζουν ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτρικής κίνησης. Μελετούν σύγχρονους και ασύγχρονους τριφασικούς κινητήρες, κλωβού και δακτυλιοφόρου δρομέα, κάνουν επιλογή και υπολογισμό κινητήρων, μελετούν πολλούς τρόπους ρύθμισης στροφών και ροπής.

Το μάθημα γίνεται στο υπερσύγχρονα εξοπλισμένο εργαστήριο, με ειδικά μηχανήματα, με τα οποία πραγματοποιούν με ασφάλεια και μεγάλη ακρίβεια τις ασκήσεις.

Η αρχή λειτουργίας του ηλεκτρικού κινητήρα είναι η δύναμη Laplace. Όταν ένας αγωγός από τον οποίο διαρρέει ηλεκτρικό ρεύμα βρεθεί μέσα σε ένα μαγνητικό πεδίο ασκείται πάνω του δύναμη ίση με:

F = I * λ * B * ημφ

Όπου:

  • I = Ένταση Ρεύματος
  • λ = Μήκος Αγωγού
  • Β = Ένταση Μαγνητικού πεδίου
  • φ = η γωνία που σχηματίζει ο αγωγός με τη διεύθυνση των δυναμικών γραμμών

Τα απαραίτητα στοιχεία για κάθε ηλεκτροκινητήρα τα οποία και προσδιορίζουν αυτόν εμπορικά είναι:

  1. Η απαιτούμενη τάση για την τροφοδοσία του σε βολτ (V)
  2. Το είδος της απαιτούμενης τάσης, συνεχές ή εναλλασσόμενο ρεύμα (DC ή AC) και στη 2η περίπτωση, μονοφασικό (1PH) ή τριφασικό (3PH). (ΡΗ = φάση, εκ του phase).
  3. Η συχνότητα του εναλλασσόμενου ρεύματος, εφόσον πρόκειται για ηλεκτροκινητήρα AC και προφανώς σε κύκλους ανά δευτερόλεπτο κ/δ (c/s) ή Χερτζ (Hertz). Πολλές φορές χρησιμοποιείται το σύμβολο ~ αντί του κ/δ.
  4. Η ισχύς του κινητήρα σε Βατ ή ίππους (W ή HP)
  5. Η ένταση του ρεύματος σε αμπέρ που διαρρέει τον κινητήρα, και
  6. Η αποκτώμενη ταχύτητα περιστροφής του άξονα του κινητήρα σε στροφές ανά λεπτό (rpm ή RPM).

Όλα τα παραπάνω στοιχεία φέρονται χαραγμένα, από τους κατασκευαστές, σε ειδική ενσωματωμένη στον ηλεκτροκινητήρα πινακίδα (βλέπε εικόνα) , καθώς και ο αριθμός της έγκρισης του Υπουργείου Βιομηχανίας για εμπορική διάθεση ή άλλα σύμβολα πιστοποίησης ασφαλούς λειτουργίας.

ΟΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΊΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΧΕΙΑ