Túl a szubkultúrán, és vissza

Tófalvy Tamás: Túl a szubkultúrán, és vissza: Populáris zenei színterek, műfajok és az internet. Műút Könyvek, 2017. 210 oldal, ISSN 2061-4314, ISBN 978-615-5355-20-2.


A könyv könyvesboltban jelenleg nem kapható (talán van néhány példány a Wave lemezboltban vagy a Klinikában), de ingyenesen letölthető ezen a linken.


„Ez a könyv nem a zenéről szól. Hangokat, ritmusokat, dallamokat, kompozíciókat nem fogok elemezni a soron következő fejezetekben, ahogy nem fogok értékelni zenekari vagy előadói életműveket, műfajokat sem. Ez a könyv arról szól, ahogy bizonyos hangzások, művek stílusokká és műfajokká állnak össze a kultúra, média és a technológia hálózataiban. Arról, ahogy a zene értelmezései mentén emberi kapcsolatok, közösségek, színterek, szubkultúrák jönnek létre és kerülnek összeütközésbe egymással: a zene társas életéről.”


Vélemények a könyvről:

„A megfontoltság szép erény, de általában unalmasabb szövegeket eredményez, mint a szélsőséges álláspontok. Tófalvy Tamás viszont nagyon megfontoltan halad és elemez, mégis jóval izgalmasabb és eredetibb, mint az általa cáfolt szélsőséges álláspontok internet és zene kapcsolatáról.”

Rónai András


„Éles elme, nemzetközi látókör, a vizsgált problémák alapos ismerete.”

Havasréti József


„Gazdag elméleti és analitikai apparátust és naprakész tárgyi tudást mozgósít a zenei közösségek, a média és a technológia gyorsan változó egymásra hatásának árnyalt értelmezésében, továbbá mindezt krisztálytisztán megformált tudományos, de zsargonmentes prózában tárja az olvasó elé.”

Szemere Anna