Kultúrakutató és kommunikációs szakember vagyok.

Kultúrakutatóként a kommunikációs technológiák és a társadalom kölcsönhatásaival, újságírással és populáris zenei színterekkel foglalkozom. Kommunikációs szakemberként leginkább a média-önszabályozás és a digitális média közpolitikái, tartalomfejlesztési stratégiái érdekelnek. Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szociológia és kommunikáció tanszékének adjunktusaként, a Kommunikáció és Médiatudomány mesterszak Digitális média specializációjának vezetőjeként, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) főtitkáraként és az MTA Médiatudományi Kutatócsoportjának kutatójaként dolgozom.

Amivel mostanában foglalkozom: Szakadát Istvánnal elindítottuk a digitális múltunk feltérképezését elkezdő Magyar Online és Digitális Médiatörténet (MODEM) projektet, Barna Emíliával szerkesztjük az első magyar populáris zenei tudományos lapot, a Zenei Hálózatok Folyóiratot, megjelentettük az első angol nyelvű tanulmánygyűjteményt a hazai populáris zenéről Made in Hungary: Studies in Popular Music címmel a Routledge kiadónál. Közben Ignácz Ádámmal és Barna Emíliával megszerveztük a Communicating Music Scenes: Networks, Power, Technology című nemzetközi konferenciát, Szűts Zoltánnal a hazai kutatói-szakmai közösséget összefogó Kommunikáció-, Média- és Kultúrakutató Háló levlistát és adatbázist; továbbá vezetem a BME KomMédia szak újramárkázását és kommunikációs stratégiáját, vagy az újságírók online zaklatásáról szóló kutatást az International Press Institute-nak. A 2017-es Könyvhétre egyszerre jelenik meg első és második könyvem, A digitális jó és rossz születése: Technológia, kultúra és az újságírás 21. századi átalakulása és a Túl a szubkultúrán, és vissza: Populáris zenei színterek, műfajok és az internet címmel.

(fotó: Hámori Zsófia)
(fotó: Hámori Zsófia)

Doktori (PhD) disszertációm (A digitális jó és rossz megalkotása: Platform-alapú határmunkálatok a 21. századi újságírásban) tudomány, technológia és társadalom tanulmányok (STS) területen a Műegyetem Tudományfilozófia és Tudománytörténet Doktori Iskolájában védtem meg. Médiáról, kultúráról és tartalomról szóló blogom, a Kontentblog itt érhető el.

A 2012-13-as tanévet New Yorkban töltöttem a Columbia Egyetem Fulbright-ösztöndíjas Phd-vendégkutatójaként, korábban az Indiana University Bloomington Rézler Gyula ösztöndíjas vendégkutatója és az École normale supérieure, az École des hautes études en sciences sociales (EHESS) és a Centre national de la recherche scientifique (CNRS) által működtetett párizsi Institute Nicod PhD-hallgatója voltam. A Műegyetem mellett korábban tanítottam az ELTÉ-n, a PTE-n és a SZTE-n is.

E-mail: tamastofalvy (at) gmail (dot) com

Twitter  | LinkedIn | Academia.edu | Prezi.com | MTMT publikációs adattár profil