Tófalvy Tamás // Digitális média, újságírás, populáris zene
Kultúrakutató és kommunikációs szakember vagyok.

Kultúrakutatóként a digitális médiatechnológiák és a társadalom kölcsönhatásaival, az újságírás és a populáris zenei színterek kutatásával foglalkozom. Kommunikációs szakemberként leginkább a digitális média közpolitikái, tartalomfejlesztési stratégiái érdekelnek. Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szociológia és kommunikáció tanszékének adjunktusaként, a Kommunikáció és Médiatudomány mesterszak Digitális média specializációjának vezetőjeként, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) főtitkáraként és az MTA Médiatudományi Kutatócsoportjának kutatójaként dolgozom.

Amiket mostanában csináltam: Szakadát Istvánnal elindítottuk a digitális múltunk feltérképezését elkezdő Magyar Online és Digitális Médiatörténet (MODEM) projektet, Barna Emíliával szerkesztjük az első magyar populáris zenei tudományos lapot, a Zenei Hálózatok Folyóiratot, megjelentettük az első angol nyelvű tanulmánygyűjteményt a hazai populáris zenéről Made in Hungary: Studies in Popular Music címmel a Routledge kiadónál. Közben Ignácz Ádámmal és Barna Emíliával megszerveztük a Communicating Music Scenes: Networks, Power, Technology című nemzetközi konferenciát, Szűts Zoltánnal a hazai kutatói-szakmai közösséget összefogó Kommunikáció-, Média- és Kultúrakutató Háló levlistát és adatbázist; továbbá vezetem a BME KomMédia szak újramárkázását és kommunikációs stratégiáját, vagy az újságírók online zaklatásáról szóló kutatást az International Press Institute-nak.

A 2017-es Könyvhétre egyszerre jelent meg első és második könyvem, A digitális jó és rossz születése: Technológia, kultúra és az újságírás 21. századi átalakulása és a Túl a szubkultúrán, és vissza: Populáris zenei színterek, műfajok és az internet címmel.

A 2012-13-as tanévet New Yorkban töltöttem a Columbia Egyetem Fulbright-ösztöndíjas Phd-vendégkutatójaként, korábban az Indiana University Bloomington Rézler Gyula ösztöndíjas vendégkutatója és az École normale supérieure, az École des hautes études en sciences sociales (EHESS) és a Centre national de la recherche scientifique (CNRS) által működtetett párizsi Institute Nicod PhD-hallgatója voltam. A Műegyetem mellett korábban tanítottam az ELTÉ-n, a PTE-n és a SZTE-n is. Médiáról, kultúráról és tartalomról szóló blogom, a Kontentblog itt érhető el.


(fotó: Hámori Zsófia)
(fotó: Hámori Zsófia)