Λυδία

Ημερομηνία δημοσίευσης: Mar 20, 2011 7:55:22 PM

Ο Τσίπ και ο Ντέηλ δεν μένουν πια εδώ

 

Λαγόγυρος, το απειλούμενο σκιουράκι της Βόρειας Ελλάδας

 

Λυδία

 

Σήμερα ξεφιλίζοντας τον ηλεκτρονικό τύπο εντόπισα τρεις εφημερίδες  με το ίδιο σχεδόν θέμα και μου έκανε μεγάλη εντύπωση  η κακομεταχείριση των ζώων από τον "πολιτισμένο"  άνθρωπο.

Όλο και πιο συχνά διαβάζουμε άρθρα για την συμπεριφορά του ανθρώπου  προς τα ζώα. Προβληματίστηκα πολύ και αναρωτήθηκα γιατί να συμβαίνει αυτό.

Να είναι η αποξένωση του ανθρώπου από τη φύση? το άγχος της καθημερινότητας?  η άνοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης σε βάρος του περιβάλλοντος?  το κέρδος ? η αδιαφορία? η τρέλλα?

 

ΤΟ ΒΗΜΑ 06/03/2011

 

Αν και το όνομά του παραπέμπει σε λαγό, δεν έχει καμία σχέση με αυτόν. Ο λαγόγυρος είναι ένας εδαφόβιος σκίουρος και η Ελλάδα αποτελεί το νοτιότερο άκρο εξάπλωσής του στον ευρωπαϊκό χώρο. Τα τελευταία χρόνια όμως η ανεξέλεγκτη εξάπλωση των καλλιεργειών εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και η εγκατάλειψη της παραδοσιακής γεωργίας έχουν οδηγήσει σε μείωση του πληθυσμού του. Τις ίδιες συνέπειες έχει για το είδος η ανάπτυξη των υποδομών (π.χ. βιομηχανιών, οδικού δικτύου κ.ά.), η επέκταση των οικισμών και η συρρίκνωση των βιοτόπων του. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής στον Τομέα Ζωολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Γιουλάτος, πολλοί λαγόγυροι χάνονται εξαιτίας παράνομων παγιδεύσεων και συγκρούσεων με οχήματα. 

Όσα γνωρίζει η επιστήμη για τον λαγόγυρο 

Είναι: ημερόβιο θηλαστικό 

Προτιμά: λιβάδια και ξέφωτα. Μπορεί όμως να τον δει κανείς και σε σχετικά χέρσα εδάφη, σε θαμνώνες, σε βοσκότοπους, ακόμη και σε αστικά πάρκα, κήπους, αεροδρόμια ή γήπεδα γκολφ. 

Διαχειμάζει: για έξι μήνες σε υπόγεια λαγούμια που έχουν δύο με τέσσερις εισόδους και βάθος έως ένα μέτρο. Κάθε ζώο έχει το δικό του σύστημα λαγουμιών. 

Γεννά: την Άνοιξη δύο και οκτώ νεογνά. 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 05/03/2011

Πετούν ζωντανά σκυλιά στο φράγμα του Πηνειού

 Δεν ήταν η πρώτη φορά που το μέλος του Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών και φίλος του iliatora.gr, o Τζίμης Ανδριόπουλος, έγινε μάρτυρας της απαράδεκτης συμπεριφοράς κάποιων συμπατριωτών μας, οι οποίοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα ρίχνουν ζωντανά σκυλιά μέσα στη διώρυγα  του φράγματος Πηνειού, εκεί που ακόμη και άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο παρελθόν, παρασυρόμενοι από τα νερά...

ΤΟ ΕΘΝΟΣ E-LIFE 05/03/2011

H εξόντωση αργυροπελεκάνων απειλεί το οικοσύστημα

Η θανάτωση 28 πουλιών στο Πόρτο Λάγος προκάλεσε τη διαμάχη του Φορέα Διαχείρισης με την Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία κατήγγειλε το περιστατικό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στις 14 Φεβρουαρίου, η Ορνιθολογική Εταιρεία έλαβε καταγγελία από Βρετανούς ορνιθοπαρατηρητές, καθώς και από μέλος της, για μεγάλο αριθμό νεκρών αρ γυ­ροπελεκάνων στη λιμνοθάλασσα Πόρτο Λάγος του Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας - Θράκης.

Το Πάρκο περιλαμβάνει τις προστατευόμενες περιοχές των υγροτόπων Δέλτα Νέστου, Λίμνης Βιστωνίδας, Λίμνης Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους, με χερσαία και υδάτινη συνολική έκταση περίπου 726.000 στρέμματα.

Στην περιοχή αυτή υπάρχουν 22 λιμνοθάλασσες. Σήμερα στις λιμνοθάλασσες δραστηριοποιούνται 8 αλιευτικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι τις μισθώνουν και τις εκμεταλλεύονται αλιευτικά.

Συγκεκριμένα, εντός περιφραγμένης περιοχής του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λίμνης Βιστωνίδας «Ο Aγιος Νικόλαος», βρέθηκαν 18 αργυροπελεκάνοι, 10 σκελετοί του ίδιου είδους, περίπου 20 νεκρές λαγγόνες, περίπου 50 νεκροί κορμοράνοι, 4 νεκροί ερωδιοί και μία νεκρή γερακίνα. Τα πουλιά βρέθηκαν μπλεγμένα σε δίχτυα προστασίας του Αλιευτικού Συνεταιρισμού, αλλά και στην τριγύρω περιοχή.

Σύμφωνα με την Ορνιθολογική, στις 16 Φεβρουαρίου κατά την αυτοψία του Λιμεναρχείου Λάγους, του Δασαρχείου Ξάνθης και φυλάκων του Φορέα Διαχείρισης διαπιστώθηκε ότι 15 από τους 18 νεκρούς αργυροπελεκάνους είχαν μετακινηθεί ή θαφτεί στην περιοχή. Η έκθεση νεκροψίας του Αγροτικού Κτηνιατρείου Ξάνθης για τα εναπομείναντα πουλιά έδειξε ότι πυροβολήθηκαν.

Η Ορνιθολογική, μαζί με το περιστατικό των θανατώσεων στο Πόρτο Λάγος, κατήγγειλε και συμβάν στο Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού, όπου έγινε νυχτερινή επιδρομή σε νησίδες φωλιάσματος αργυροπελεκάνων, καταστράφηκαν τα αβγά τους και εκδιώχθηκαν τα πουλιά.