Algemeen

Stichting Sint Maarten te Leiden is ontstaan uit het weeshuis aan de St. Jacobsgracht. Huize Sint Maarten kent een bewogen geschiedenis.

Het begon in 1761 toen het R.K. Armbestuur een weeshuis voor jongens bouwde. In 1769 werd hier een pand aan toegevoegd, dat moest dienen als huisvesting van oude lieden. Tijdens de kruitramp in 1807 werd het pand zwaar beschadigd. Een paar jaar later kon gelukkig op dezelfde plaats een grotendeels nieuw gebouw in gebruik worden genomen.

Na een renovatie in 1968 werd Huize St. Maarten (met name) bestemd voor de huisvesting en opvoeding van kinderen uit 'niet harmonische gezinnen'. Vanaf 1973 vond het Vrouwen opvang centrum hier haar onderkomen. Sinds 1984 is het complex door de gemeente Leiden verbouwd tot zelfstandige wooneenheden.

In 2013 verkocht de stichting de laatste panden.

Tegenwoordig zet Stichting Sint Maarten als fonds het werk voort door op kleinschalige wijze projecten (financieel) te ondersteunen die zich richten op hulpbehoevende jongeren en volwassenen in Leiden en omgeving.

Doelstelling: het doel van de stichting St. Maarten is om vanuit een christelijke levensbeschouwing maatschappelijke hulp te verlenen aan hulpbehoevende jongeren en volwassenen in Leiden of omgeving. De stichting doet dit door (financiële) ondersteuning van charitatieve of maatschappelijke instellingen die werkzaam zijn in Leiden of omgeving, en die zijn gericht op het bieden van maatschappelijke hulp en zorg in deze regio.

De stichting legt daarbij de nadruk op eenmalige financiële ondersteuning van projecten. Projecten worden slechts bij hoge uitzondering meerjarig ondersteund. Projecten met een winstoogmerk of een uitgesproken religieuze of politieke doelstelling worden niet ondersteund. Individuele ondersteuning wordt niet verleend.

gevelsteen Huize St. Maarten