SEO klijenti i SEO experti

Navescemo ovde neke tipicne situacije, stvari koje obicno interesuju klijente, pitanja koje klijenti cesto postavljaju i odgovore


PITANJE

Radim za reklamnu agenciju i zanima me proces SEO koji sledite u

izradi projekata:

koja je vasa metodologija optimizacije,

koje su metode merenja rezultata - osim povecanog broja posetilaca na sajtu,

koliko traje optimizacija za jedan sajt

koje tarife primenjujete

ODGOVOR

Hvala na vasim pitanjima, potrudicu se da odgovorim

Proces SEO koji sledim je iskljucivo koriscenje tehnika koje se mogu nazvati whitehat SEO, ili organic/natural SEO koji je bezbedan za kijenta i daje dugorocno najbolje efekte.

1. Metodologija optimizacije koju koristim je analiza postojeceg sajta, analiza konkurencije, trzista i research kljucnih reci, postavljanje odredjenih elemenata koji obicno nisu prisutni na neoptimizovanom sajtu, provera svih mogucih smetnji u strukturi saja, prijavljivanje na direktorijume, i zatim kreiranje link marketing strategije i ostale metode offpage optimizacije.

Posle toga dolazi pracenje i merenje rezultata.

2. Metode merenja rezultata osim naravno povecanog broja posetilaca, i to posetilaca ciljanog profila je i merenje pozicija na pretrazivacima za zeljene kljucne reci. U pitanju su kljucne reci koje su odabrane u dogovoru sa klijentom, sa idejom da se u toku rada dodje i do novih informacija o uspesnim i efektnim kombinacijama reci,

3. Optimizacija traje od 4-6 nedelja (ovde govorim o bazicnoj optimizaciji)

4. Prosecna cena ovakve optimizacije je (...biiip!..) eura

Klijenti se obicno odlucuju za dugorocnu saradnju. Tako da je SEO ongoing proces koji dovodi do zeljenih rezultata, a cilj je biti ispred konkurencije na duzi rok.

Verovatno ste i sami primetili, za veliki broj kljucnih reci mi smo u vrhu, na Google.com

kljucne reci na prvoj poziciji (ili na prvoj strani): web optimizacija, optimizacija, SEO Srbija, marketing Srbija, dizajn, logo dizajn. Imamo u poslednje vreme klijente iz Italije, tako da smo se pozicionirali i na tom trzistu sa SEO Italy i SEO Italia ( za manje od mesec dana rada sa tim recima nalazimo se na prvoj i drugoj strani Google.com)

Jednom recju nudimo i garantujemo uslugu koja je znatno iznad konkurentske u Srbiji i Evropi.

Pozdravljam vas srdacno, i pozivam na saradnju.

Predrag Petrovic


DALJA KOMUNIKACIJA JE TEKLA OVAKO (detalje telefonskog razgovora svakako ne mogu da prenesem ovde)

pored naseg razgovora veceras, ovakav tvoj mail mi je bio neophodan da bih tacno znao sta se trazi od mene. Vreme za sastavljanje procene jeste prekratko, ali ja cu pokusati da uradim sve sto je u mojoj moci. Dobro je da sajt vec nije isprogramiran, pa nece morati odredeni procesi da se ispravljaju.

Sto se tice keywordsa tu je potrebno znatno vise vremena za kvalitetnu preporuku, jer keyword research je jedan od najodgovornijih delova procesa, i nije moguce uraditi ga za jedan dan. takodje treba uvaziti klijentove ideje, i dobiti sto vise informacija od njega. Zatim istraziti konkurenciju, i videti sta oni koriste od keyworda. Niste mi naveli ni jedan konkurentski sajt, ne bi bilo lose ako znate neki. Moram videti i kompletan tekst, se sa nazivima strana, linkova, opcijama, znaci sve sto je u tekstualnom obliku.

Odredjeni softweri koje koristim u potrazi za kvalitetnim keywordima, rade nekoliko sati proces skeniranja. Onda covek treba da provede nekoliko sati u odabiru najkvalitetnijih, i to je jos uvek tek pocetak rada na keyword strategiji.

Prednost SEO i web marketinga u odnosu na stare vidove marketinga (osim sto je znatno jefiniji, a isplatljiviji) je upravo fleksibilnost, naime brzo je i lako izbaciti nedovoljno efikasne keyworde i zameniti ih kvalitetnijim kombinacijama reci.

Ja sam vec dugo plasiran sa SEO Arts na prvom mestu, ali sa SEO Agency na prvoj strani (nalazim se u prvih 15 rezultata u svetu trenutno) cu imati mnogo vecu posetu i mnogo vece poslove.

KOMENTARI VEZANI ZA PROBLEMATIKU OPTIMIZACIJE : FLASH SITE

Evo sad i moj dodatni komentar tebi u vezi ovog flash projekta i SEO.

Dugo sam razmisljao sinoc posle naseg razgovora, jer ovaj zadatak nije nimalo naivan, da bi bio siguran u apsolutni uspeh (a SEO nikad ne bi trebalo da daje olako obecanja, cak se to smatra izuzetno neprofesionalnim, i Google se snazno ogradjuje od takvih firmi koje tvrde da imaju garantovanu shemu da se odradjeni sajt pozicionira na odredjeno mesto (naprimer 1, 2 ili 3 na prvoj strani, u recimo konkurenciji od nekoliko desetina miliona rezultata...) Ono sto moramo da znamo je da ceo tim mora da zna sta radi, a uz svo postovanje, ja ne poznajem te momke koji ce radititi sajt, odnosno znam da ce im to biti prvi sajt tog tipa, i da ce koristiti tehnike koje inace nisu, a koje treba da pomognu u pozicioniranju flash sajta ispred konkurencije.Vrlo je bitno da postupe po zahtevima koje ja postavim kad je SEO u pitanju, i da budu otvoreni da nauce nove stvari.

Takodje da napomenem da klijent nemora da se odluci za fazu 3 post optimizacije, ali snazno bih savetovao, jer ovakvom sajtu ce biti potrebna svaka pomoc koju moze da dobije.

Steta da je prvi projekat koji cemo eventualno raditi skopcan sa toliko izazova, ali moje je da skrenem paznju na potencijalne probleme.

Zato, ako procenis da mozda klijent ne bi razumeo tezinu posla, odnosno ako mu je SEO kao ideja potpuno stran i nov pojam, treba mu otvoreno reci da nece biti lako. I da sam preporucio sve tri faze rada. A to moze da znaci i blizu 3 meseca.

Ono sto moramo da znamo generalno, radi nase bolje komunikacije, je da sajt koji se ne osvezava i ne apdejtuje (pa cak ni kad je SEO u pitanju), tokom vremena moze gubiti trku sa konkurencijom, ukoliko ta konkurencija radi agresivni, ongoing SEO proces.

Eto, ne bih da te zatrpavam informacijama, a ima tu toliko toga da se prica i razume. Ukratko ja sam spreman za izazov kao sto je ovaj, ukoliko je ostatak tima takodje spreman i sposoban.