Actuele Projecten

Kunsteducatie Museum Jan van der Togt

Op dit moment adviseer en ondersteun ik de staf van het Museum JAN (voorheem Museum Jan van der Togt) in Amstelveen (www.museumjan.nl ) bij het opzetten van een kunsteducatieprogramma en het inrichten een (glas)kunsteducatieatelier. In onze door beeldcultuur gekenmerkte samenleving levert onderwijs in beeldende kunst een onmisbare bijdrage aan de creatieve ontplooiing van jonge mensen. Museum JAN heeft een unieke vaste collectie glaskunst en is zeer actief in wisselexposities van eigentijdse beeldende kunstenaars. Daarmee heeft het museum de potentie een waardevolle en aantrekkelijke bijdrage te leveren aan de kunsteducatie.

Zo maakten 3-vmbo leerlingen van het Amstelveen College, het Hermann Wesselink College en de Thamen R.K. Scholengemeenschap, in het kader van ‘Rondje Cultuur’ (8 nov. 2011), kennis met het museum. Ze kregen een inleiding over het museum en zijn grondlegger Jan van der Togt aan de hand van de actuele tentoonstelling ‘Tomado en het museum’ en ze namen deel aan een workshop ‘Bokalen maken’ in een lokaal van het voormalige Piet Hein schoolgebouw. Download onderaan deze pagina de flyer over deze workshop (PDF).

Op 13 nov. 2012 werd de tweede editie van de workshop 'Kunstbokalen maken' verzorgd. Opnieuw toonden ca. 60 derdeklassers van de vmbo-afdelingen van bovengenoende vo-scholen hun creativiteit. Een impressie van deze workshops is te zien op YouTube (zie link hieronder).

De twee mooiste bokalen zijn vervolgens gekozen als ontwerp voor het maken van 'echte' glaskunstobjecten door meesterblazer Richard Price. Een impressie van het vervaardigen van deze twee glaskunstobjecten (in Glasstudio Van Tetterode, Amsterdam-Sloterdijk) is te zien op onderstaand YouTube-filmpje 'The Making of....'. De kunstwerken zijn te bewonderen in Museum JAN.

De 2013 aflevering van Rondje Cultuur vond plaats op 12 november 2013. RTV Amstelveen besteedde daar aandacht aan; zie http://www.tubechop.com/watch/1739852 en een fotoimpressie van het eindresultaat staat hieronder ('Voor Amstelveens Nieuwsblad').

Op 18 november 2014 waren opnieuw derdeklassers vmbo, nu van Amstelveen College en Hermann Wesselinkcollege, te gast in het educatieatelier van Museum Jan van der Togt voor workshops Kunstbokalen maken - zie video hieronder.

De workshops Kunstbokalen Maken groeide uit tot een jaarlijkse traditie. Uit de door de vo-leerlingen in 2017 gemaakte bokalen werd een werkstuk gekozen dat heeft gediend als ontwerp voor het maken van een glaskunstobject door meesterglasblazer Bernard Heesen – zie Youtube video:

Van plastic ontwerp naar glazen kunstbokaal

YouTube filmpje over de workshop 'Bokalen maken' in 2011.

YouTube filmpje over tentoonstelling van de in 2011 gemaakt bokalen.

YouTube filmpje van de workshops 'Kunstbokalen maken' in 2012.

over 'The Making of Rondje Cultuur glass artworks'.

over Rondje Cultuur 2014

over Rondje Cultuur 2015

Lesprogramma Bewegende Beelden

De prachtige windmobiles ontworpen en uitgevoerd door 'kinetisch kunstenaar' Rob Brunnmayer (Museum JAN) lenen zich ook uitstekend voor een educatieproject - zie YouTube filmpje. Een bijzondere combinatie van technisch vakmanschap en artistieke kwaliteiten!

In het kader van Cultuureducatie-Amstelland is dan ook een nieuw spannend lessenpakket 'Bewegende Beelden' ontworpen dat vanaf oktober 2013 wordt aangeboden voor de groepen 4-5-6 van de basisscholen; zie

http://www.cultuureducatie-amstelland.nl/

Vanaf oktober 2012 staat een educatieproject op het programma in het kader van Oktobermaand Kindermaand (http://www.oktobermaandkindermaand.nl/): in 2012 organiseerden we ter gelegenheid van de tentoonstelling van Albert Niemeyer (http://www.albertniemeyer.com/) in het Museum Jan van der Togt enkele museumtours en een workshop Zelfportretten maken, voor kinderen van de basisscholen (groepen 6,7 en 8); zie flyer onderaan deze pagina.

Dit Youtube filmpje biedt een impressie van de workshop Zelfportretten maken.

In oktober 2013 organiseerden we een spannende speurtocht tijdens het Atelierweekend. Op dat moment exposeerden in Museum Jan van der Togt o.a. Janos Bittenbinder (schilder), Tomas Hillebrand (glaskunstenaar) en Anneke Schat (edelsmid). Ook tijdens het atelierweekend in 2014 konden kinderen in de basisschoolleeftijd een speurtocht lopen langs de prachtige kunstobjecten van beeldend kunstenaar Jan Verschoor (in het kader van de expositie 'Retrospectief' ter gelegenheid van 50 jaar kunstenaarschap).

Artworkshop voor kinderen

Museum Jan van der Togt organiseerde op zondag 23 november 2014 ter gelegenheid van de expositie ‘Artwork’ van couturier/kunstenaar Mart Visser een speciale workshop voor kinderen. De kinderen kregen eerst een rondleiding door de tentoonstelling om hen de opmerkelijke spanning en samenhang te laten zien tussen de door Mart Visser ontworpen mode en door hem geschilderde portretten. Daarna konden ze in het educatieatelier van het museum zelf aan de slag om in de stijl van de kunstenaar fantasievolle (zelf)portretten te schilderen.

Met verbluffende resultaten: zie Youtube video hieronder.

Impressie Artworkshop voor kinderen

Kunstprojecten

'Ruimtelijke Schoonheid' en 'In het Spoor van Jan Verschoor'

In september/oktober 2014 werd in Museum Jan van der Togt een overzichtstentoonstelling gehouden van het werk van beeldend kunstenaar Jan Verschoor. In dat kader werden twee kunstprojecten uitgevoerd: 'Ruimtelijke Schoonheid', een lesprogramma voor bovenbouwleerlingen van het vwo, en 'In het Spoor van Jan Verschoor' voor 65-plussers. Voor eerstgenoemd project gaf de gemeente Amstelveen subsidie ('Kwaliteitsimpuls Onderwijs'), voor het tweede stelde Fonds Sluyterman van Loo financiele middelen ter beschikking (project 'Lang leve Kunst'). Als onderdeel van het 65-plus project werden onder andere bewoners van zorgcentrum Nieuw Vredeveld in het museum voor een presentatie en een creatieve workshop; zie onderstaande video's.

ATV Amstelveen journaal

Bogen Boetseren in Museum Jan van der Togt

Geïnspireerd door het kunstwerk Der Bogen dat beeldend kunstenaar Armando aan het maken is ‘als toegangspoort’ voor het stadsplein van Amstelveen, konden kinderen van 8-12 jaar op zondag 22 maart 2015 in Museum Jan van der Togt hun eigen miniversie van ‘De Boog’ boetseren.

De kinderen kregen eerst een rondleiding langs de monumentale schilderijen van Armando die op dat moment geëxposeerd werden in het museum (tentoonstelling ‘Armando in Amstelveen’) en ze kregen uitleg over het kunstwerk-in-wording aan de hand van de foto’s van Paul van Riel.

De kinderworkshop ‘Bogen Boetseren’ werd gegeven onder leiding van keramiste Lidy Leegstra van Potterie Het Oude Dorp.

Zie ook Youtube video: http://youtu.be/opPoAUxYK9A

Kunst verbindt kinderen

In samenwerking met de Stichting Derde Wereld Hulp (www.sdwh.nl) vond in mei 2015 een prachtig project plaats waarbij kinderen in Vijayawada (India) en Amstelveen 'hun omgeving' hebben geschilderd. Zie de Youtube video

De schilderijen van de kinderen zijn in Museum Jan van der Togt tentoongesteld en vervolgens verkocht. De opbrengst was voor de SDWH als bijdrage aan de aanschaf van een nieuwe jeep.

Kunstproject Niki’s Nana’s

In Museum Jan van der Togt was in het najaar van 2015 een overzichtstentoonstelling van het werk van Niki de Saint Phalle (1930 – 2002), wereldwijd beroemd om haar spraakmakende schilderijen en beelden. Vooral haar uitdagende, veelkleurige beelden van ‘oervrouwen’, de zogenaamde Nana’s, spreken jong en oud tot de verbeelding.

Daarom werd voor bewoners van zorgcentrum Nieuw Vredeveld een inleiding op de tentoonstelling en een rondleiding langs de bijzondere Niki-objecten verzorgd. Vervolgens gingen zij zelf aan de slag om Nanafiguren te beschilderen en te versieren met allerlei materialen zie de YouTube video:

In het kader van de Rabo Museumkidsweek werden voor kinderen in de basisschoolleeftijd enkele workshops aangeboden, ook met als thema ‘Niki’s Nana’s’. Grote belangstelling! Voor een impressie zie de YouTube video:

Special Arts

De tentoonstelling van Special Arts (‘Special Award’; voor kunstenaars met een handicap) die eind 2015 in Museum Jan van der Togt werd gehouden vormde het kader voor een aantal bijzondere workshops met leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs (van de Alphons Laudyschool en de De Heldringschool). Een fotoreportage is te vinden via http://www.albelli.nl/onlinefotoboek-delen/c5a278c3-ca16-4025-8f91-9e1ea62aebdc.

Wedstrijd Brood op de plank

In 2016 vond in Museum Jan van der Togt een expositie plaats van werk van Herman Brood. Bij die gelegenheid werd de schilderwedstrijd ‘Brood op de plank’ voor kinderen georganiseerd - zie foto impressie.

Fotowedstrijd Kleur in Glas

Ter gelegenheid van de oeuvre expositie van werk van glaskunstenaar Bernard Heesen (2017) werd een fotowedstrijd voor volwassenen georganiseerd: Kleur in Glas. Hier een weergave van de winnende foto’s.

Ans Markus kinderworkshop

De toverzichtstentoonstelling van Ans Markus (2017-2018) was aanleiding een kinderworkshop ‘Felicitaties voor Ans Markus’ te organiseren. Een impressie daarvan is vastgelegd in dit fotoboek: https://editor.albelli.nl/Preview/1/?wid=eaa94f45-e2b8-4be1-92c9-976217de8d08&showmenubar=true&showbuttonbuy=false&showbuttonshare=false&showcreatenew=true&showlogo=false&locale=nl&vendor=1200&popup=true#page/1

Overzicht 5 jaar Kunsteducatie Museum Jan van der Togt

Het fotoboek https://www.albelli.nl/onlinefotoboek-bekijken/2d1039db-baa6-4a66-9a19-1f001f6a524c bevat een overzicht van de kunsteducatie in het museum in de jaren 2012-2017.

Roy Lichtenstein

Ter gelegenheid van de Roy Lichtenstein expositie in Museum JAN begin 2020 werden enkele kinderworkshops gehouden. Een collage van de gemaakte werkstukken:

In verband met de Corona lockdown werd een online opdracht voor het vwo ontworpen: 'Maak een kort stripverhaal geïnspireerd door werk van pop-art kunstenaar Roy Lichtenstein: ‘Uit mijn corona-dagboek’':

Stichting Jan Verschoor

In 2014 ben ik bestuurslid geworden van de Stichting Jan Verschoor; in maart 2015 ben ik gekozen tot voorzitter als opvolger van ex-wethouder cultuur Piet van den Heuvel.

Deze stichting is indertijd opgericht om 'de ruimtelijke beeldende kunst in het algemeen en die van beeldhouwer Jan Verschoor in het bijzonder’ te bevorderen. De Stichting beheert o.a. in goed overleg met de eigenaren Museumhuis JAN, de 'museale woonkamer’ die grenst aan Museum JAN in Amstelveen. Zie de website www.stichtingjanverschoor.nl voor verdere informatie zoals het beleidsplan 2019-2021.

Ter ere van medebestuurslid Rob Brunnmayer heb ik op zondag 14 april 2019 zijn 'verhaal' mogen vertellen - zie

https://www.albelli.nl/onlinefotoboek-delen/41215fac-9066-4534-bd25-463ecdbabf15&utm_campaign=crm_sml_eml_t34404&utm_medium=e-mail&utm_source=service-mail&crm_segment=all&utm_content=?id=13889225

http://www.amstelveenweb.com/nieuws-Het-verhaal-van-Rob-Brunnmayer&newsid=334214262 .

Begin 2021 zal een nieuw oeuvreboek over het werk van Jan Verschoor verschijnen:

Schilderingen in Coronatijd

Verkenningscommissie Voortgezet Onderwijs Amstelveen

UIt Amstelveenweb.com:

Woensdagavond 3 oktober 2012 heeft de Verkenningscommissie Voortgezet Onderwijs Amstelveen haar rapport over de kwaliteit van het voortgezet onderwijs overhandigd aan wethouder Herbert Raat (VVD) van onderwijs in wijngaard De Amsteltuin. In het bijzijn van leden van de gemeenteraad en rectoren van de diverse Amstelveense VO-scholen presenteerde de commissie haar conclusies.

De verkenningscommissie gaf in haar rapport ondermeer aan, dat er steeds meer vraag is naar onderwijs in homogeen samengestelde klassen (‘categoraal onderwijs’), aangezien onderwijs in een kleinschalige setting voor bepaalde leerlingen beter kan uitpakken dan het VWO op een brede scholengemeenschap.

(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Pim Mager, emeritus hoogleraar Medische natuurwetenschappen van de VU presenteert het onderzoeksrapport

Vanuit onderwijskundige invalshoek is er dan ook op zich bestaansrecht voor een categoraal gymnasium in het onderwijslandschap in Amstelveen. Zij merkt daar wel bij op, dat gezien de huidige capaciteit van de scholen in de regio, de hoge kosten voor het starten van een nieuwe school en het risico van afromen van de aanmeldingen van getalenteerde leerlingen op de bestaande scholen het opzetten van een categoraal Gymnasium in Amstelveen voor nu geen prioriteit heeft.

Voor het volledige rapport - zie het attachment hieronder.

De verkenningscommissie (zie foto in het attachment) bestaat uit:

- Pim Mager, emeritus hoogleraar Medische natuurwetenschappen, voorzitter

- Christine Hylkema, onderwijskundige en rector Openbaar Lyceum Zeist

- Arnold van Eijk, directievoorzitter Rabobank Amstel en Vecht

- Marlies van Tooren, onderwijskundige

- Jos Groot, eigenaar hypotheekshop

- Anne-Mieke van der Vet, onderwijskundige

Jazz in het Dorp

Op zondag 24 augustus 2014 j.l. bundelden lokale ondernemers, musici en cultuurliefhebbers de krachten en veranderde het Oude Dorp van Amstelveen in een dorpskern die Le Marais in Parijs het nakijken gaf. Vanaf verschillende kleine podia klonken verrassende, zomerse jazzmelodieën waarvan bezoekers onder het genot van heerlijke hapjes en drankjes, lopend of op één van de vele buitenterrassen hebben kunnen genieten. Ook voor kinderen was er van alles te zien en te doen, o.a. in de kraam The Art of Jazz bij Museum Jan van der Togt. Het succes van dit nieuwe initiatief heeft ertoe geleid dat op zondag 23 augustus 2015 inmiddels alweer de tweede editie van Jazz in het Dorp heeft plaatsgehad. Voor actuele informatie zie www.jazzinhetdorp.nl. Voor een videoverslag en een mooie fotoimpressie zie de Facebookpagina https://www.facebook.com/jazzinhetdorp.

In 2016 en 2017 vonden met veel succes de derde en vierde edities van Jazz in het Dorp plaats. Ter inspiratie heb ik twee 'pimprovisaties' gemaakt die te bekijken waren in de etalage van Dorpsstraat 31, Amstelveen.