Årstidsrunor

I runornas årshjul, där den äldre runraden är ordnad i en cirkel, markeras de fyra riktningarna och årstiderna på ett naturligt sätt av de fyra runorna Jara, Bjarka, Dag och Ken.

Jara, årsrunan, markerar väderstrecket norr och årstiden vinter. Den är placerad längst ned i hjulet, vid platsen för vintersolståndet.

På hjulets motsatta sida, högst upp, representerar Dag, ljusets runa, väderstrecket söder och årstiden sommar. Den markerar sommarsolståndet.

I hjulets uppåtgående del, till vänster, markerar Bjarka, björkrunan, väderstrecket öster och årstiden vår. Den är placerad vid vårdagjämningen.

På motsatta sidan av hjulet, i den nedåtgående delen till höger, markerar Ken, fackelrunan, väderstrecket väster och årstiden höst. Den är placerad vid höstdagjämningen.

I hjulets mitt, i själva navet, befinner sig den mystiska Gar-runan, som dels representerar världsträdet, Yggdrasil, dels Polstjärnan, kring vilken nattens stjärnhimmel välver sig, och dels Gungnir, Odens spjut av askträ.

Också de fyra årstidsrunornas form speglar årets gång. Midvinterrunan Jara uttrycker komplementaritet, likt en nordisk yin-yang symbol. Den visar två årshalvor, sommar och vinter, som evigt famnar varandra i årstidernas virvlande dans och tillsammans formar en helhet.

Runans alternativa form antyder istället ett tillbakablickande på det gångna året och ett framåtblickande mot det nya.

Midsommarrunan Dag på motsatta sidan av det stora årshjulet liknar en sorglös fjäril en solig sommardag. Runan är också till formen exakt motsatt Jararunans alternativa form här ovanför och den visar på det mönster som under loppet av ett år formas av Solens uppgång och nedgång. Faktum är att Dagrunan under årets gång ristas av Solen själv, den Store Runristaren!

Vårrunan Bjarka antyder vårgudinnans yppiga bröst och fackelrunan Ken, höstens runa, kan med en god portion fantasi kanske ses som en tänd fackla eller eld i höstmörkret (jag föreställer mig den vänd nedåt i likhet med den romerska Mitrakultens symbol för höstdagjämningen).

Också runornas symboliska innebörder stämmer väl med årets gång och de fyra årstiderna:

Jara: Året, årstiderna, tidens cykliska gång, naturliga processer, fullbordan, skörd, slut/början.

Dag: Middag, midsommar, ljus, styrka, glädje, hälsa, välgång, kulmination, kosmiskt medvetande.

Bjarka: Björkträdet, modergudinnan, renhet och renande, återfödelse, ny början och vår.

Ken: En brinnande fackla som lyser upp i mörkret, död och pånyttfödelse, upplysning, kunskap, inre ljus, höstdagjämning, regenerativ kraft, passion och sexualitet.

Årstidsrunorna, dessa fyra runor, har placeringarna 5, 11, 17 och 23 i den äldre runradens Uthark, alltså med exakt samma avstånd inbördes, och faller alla fyra helt naturligt i de fyra kardinala riktningarna i årshjulet, där de markerar början på var sin årstid.

Alla de andra runorna kan sedan i tur och ordning inta sina respektive platser mellan årstidsrunorna och på så vis bilda det fullständiga runhjulet, runornas årshjul.

Analogt med årets gång visas också förutom dygnet även Månens faser, och dessutom det stora kosmiska precessionsåret om 26 000 år, där olika stjärnor cykliskt turas om att vara polstjärnor.

Huruvida runorna historiskt sett någonsin använts på detta sätt är inte känt. Men hur det än förhåller sig med den saken, så framstår det likväl som högst märkligt, förunderligt och underbart att de i sin fastställda runradsordning helt naturligt bildar detta perfekta årshjul.

Hur förhåller sig då runornas årshjul till zodiaken och de tolv zodiaktecknen? Det får vår fortsatta utforskning visa....

Om Runåret och Zodiaken

© Helgi Harbarðr (aka Mats Bergman) 2015