Vipera comună, Vipera berus

text şi imagini: Marelena şi Radu Puşcarciuc (Oneşti)


Vipera comuna - naparca, aspida, sarpe-ciont/ ciung/ scurt/ veninat (Vipera berus).

Despre vipera, in general, si, in speta, despre aceasta specie, se spune ca este destul de usor de recunoscut, datorita benzii maro-inchis, uneori neagra, in zig-zag, de pe spate si literei V (sau X) desenate pe capul ei; ceea ce este partial adevarat caci varietatea coloristica a speciei este destul de mare: de la cenusiu-argintiu la cenusiu-brun, iar un aspect poate mai putin cunoscut este ca se intalnesc, mult mai des decat s-ar crede, exemplare afectate de melanism (pigmentarea excesiva a tesuturilor), absolut negre.

1 Doua vipere berus, de aproximativ 50-60 centimetri. Probabil ca cea neagra este femela, masculul acestei specii avand, de regula, o coloratie mai deschisa. (Muntii Ciuc)

Dintre cele trei specii de vipere (singurii serpi veninosi de la noi) - Vipera berus este cea mai raspandita. O intalnim mai peste tot, atat in luminisurile de la marginile padurilor, de foioase, dar si de brad, cat si in interiorul codrilor - mascata de frunzele vestede de pe sol, pe pajisti alpine, pe stanci, insorindu-se dar si in zone umede de pe langa smarcuri ori izvoare, pe cioate ori mai sus, pe crengile arborilor, de la nivelul dealurilor pana la altitudini de peste 2000 de metri.

Este o specie diurna, care cauta caldura soarelui inca din primele zile insorite de dupa perioada de hibernare (noiembrie - martie), pentru a-si ridica temperatura corpului; vara ramane activa chiar si in timpul noptii. Asa ca, intalnirile cu Vipera berus sunt oricand si oriunde posibile!

Numai ca, viperele din aceasta specie sunt mai degraba... firi sfioase decat... agresive, preferand sa se retraga la orice apropiere a unui animal mai mare... ori a omului! Sunt surde si mioape, dar foarte sensibile la vibratii. Ataca doar ca sa se apere, cand apropierea de ele este prea... intima, intrucat sunt surprinse si se cred amenintate. Se spune ca sunt inofensive cata vreme nu ne apropiem de ele mai mult decat le e lungimea.

2 Probabil, mascul.

Exista pareri diverse cu privire la muscatura unei vipere berus, variind intre afirmatii extreme: unele ca ar putea fi confundata cu intepatura unui spin sau, altele ca ar fi extrem de dureroasa. Ceea ce se poate spune cu... certitudine este ca intensitatea durerii depinde de distanta de la care ataca sarpele, de forta cu care (astfel) reuseste sa-si infiga cei doi colti in epiderma celui muscat, de locul muscaturii. Se stie insa ca doza de venin pe care o distribuie viperele din aceasta specie este relativ mica (se zice ca ar fi necesare muscaturile a 5 vipere berus pentru a omori un om adult si sanatos). Teoretic, daca ne luam dupa statistici din unele tari europene interesate de fenomen (Germania, Elvetia, Franta, Italia), aflam ca nu sunt alte urmari in afara unui simplu semn al muscaturii, ori cel mult a unui edem localizat. Tot teoretic, si tot ca urmare a raportarii cazurilor de muscaturi de vipere berus, exista si efecte mult mai grave, de la edeme regionale, insotite de o simptomatica complexa (vomismente, diaree, dureri abdominale, hipotensiune), pana la coma, urmata de deces. S-a stabilit apoi ca veninul actioneaza, de regula, pe parcursul a mai multor ore; dar la fel de bine se poate intra in soc anafilactic aproape imediat! E clar deci ca, practic, toate aceste tipuri de evolutii depind de persoana muscata! La riscuri majore sunt expusi copiii, batranii, bolnavii cronici, alergicii, chiar si... emotivii!

Cele mai eficiente masuri in cazul muscaturii oricarui sarpe veninos sunt imobilizarea victimei si transportarea sa cat mai rapida la un centru medical, daca nu poate fi anuntata o echipa de salvare care sa rezolve aceasta problema. Se recomanda sa nu se aplice tratamentele “clasice”, transmise... din batrani: aspirarea veninului din muscatura cu gura, nici chiar cu diversele instrumente existente pe piata destinate acestui scop, cauterizarea ori garotajul, pentru ca, de cele mai multe ori, se aplica gresit, ducand la (alte) complicatii.




3 La nici 10 metri de perechea anterioara, o vipera berus de 40 cm.