Aici este istoria trecută și prezentă a speologiei din România

Ce este speologia? Ceva „foarte simplu“: formezi o echipă, o antrenezi, o pregătești științific, faci rost de bani pentru deplasări, cheltui mult pentru echipamentul specializat, ajungi în teren, cauți peșteri, începi să le explorezi, cartezi, faci escalade, decolmatări, poze, diapozitive, vii acasă că s-a terminat timpul avut la dispoziție, o iei de la capăt cu pregătirile, cauți alți coechipieri pentru că mulți renunță și încă repede când este o treabă dură de făcut, iar pleci la peșteră, faci hărți, avansezi supoziții asupra posibilităților de continuare în subteran, scrii articole, cauți să le publici, faci proiecții de diapozitive, ții conferințe, primești reproșuri de la cei cărora li s-a acrit de explorare, visezi la zile de concediu, le obții, nu te duci la mare, nu mergi la plimbare, revii la zonele carstice care te cheamă cu tot ce ai lăsat acolo neclarificat, rezolvi o parte dintre necunoscute, începi munca la altă peșteră, începi să înțelegi evoluția zonei, cauți coechipieri, cauți bani, cauți zile, „prietenii“ te părăsesc, anii trec, te bucuri că o poți lua de la capăt, călătorești în timpul geologic. (Ică Giurgiu, Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București

vezi și VIDEO:

Trei recorduri mondiale speologice în România.  Peștera 6S de la Meledic/ Mânzălești, cea mai lungă în sare din lume/ România, țara cu peșteri în cea mai mare diversitate de tipuri de roci/ Buletinul 5 al Clubului de Speologie „Emil Racoviță” București, pe primul loc în lume.  Episod video. România natura, Întâlniri pe creste.

Munții Făgărașului de la Olt până pe Vârfurile Ciortea, printre urși bătuți, la noi peșteri și lacuri. Episod video,  România natura, Întâlniri pe creste.

Munții Făgărașului, Vârfurile Ciortea - Vârful Lespezi, descoperim și cartăm numeroase peșteri și lacuri. Peșteri multe pe Custura Sărății, Muntele Negoiu, Vârful Călțun, Vârful Lespezi. Unele dintre ele au gheață și sunt interesante și pentru statisticile mondiale. Episod video, România natura, Întâlniri pe creste. 

De la Turnul Paltinului către est. Descoperim multe lacuri și peșteri (inclusiv cu gheață). Cascade mari și canioane. Pe viscol, nemții vorbesc engleză. Episod video, România natura, Întâlniri pe creste. 

Cea mai scumpă peșteră din România. și  Cea mai periculoasă/ sinistră peșteră din România. Episod video, România natura, Întâlniri pe creste.

Cele mai vechi peșteri din România. Episod din Întâlniri pe creste.

De la prima întâlnire națională la jefuirea cluburilor de speologie.  Episod din Întâlniri pe creste.

Ponorici - Cioclovina cu Apă (Munții Șureanu), a 3-a peșteră ca lungime din România. Episod din Întâlniri pe creste.

Grota Zânelor (Munții Rodnei), cea mai ramificată peșteră din România. Episod din Întâlniri pe creste.

Peștera de la Cetatea Ciceului, cea mai lungă din România în roci vulcanice. Episod din Întâlniri pe creste.

Avenul de la Gura cerului de pe Dealul Cozlei, Podișul Someșan, cea mai mare cascadă subterană din România. Episod din Întâlniri pe creste.

Peștera Cuciulat, Podișul Someșa, picturi rupestre de acum 12.000 de ani. Episod din Întâlniri pe creste.

Misterele marelui labirint de lângă Vama Veche, Peștera Limanu. Episod din Întâlniri pe creste.

Peștera 6S de la Meledic, Mânzălești, cea mai mare în sare din lume. Episod video din Întâlniri pe creste

Peștera cu gheață de sub Vârful Negoiu, Munții Făgărașului/ Făgăraș. Episod video din Întâlniri pe creste.

Cea mai adâncă peșteră din Munții Făgărașului/ Făgăraș, la 2100 metri altitudine, parcursă de un pârâiaș, pe alocuri cu galerii generoase ca dimensiuni și urme frumoase lăsate în piatră de apele care au modelat-o. Episod video din Întâlniri pe creste.

14 lacuri și o peșteră sub Vârful Dara (2500 metri), inclusiv cel mai sus din România, Munții Făgărașului/ Făgăraș, episod video din Întâlniri pe creste 

Am descoperit peșterile dacilor, la Grădiștea de Munte. Multe, cu depozit arheologic consistent. Episod video din serialul Întâlniri pe creste.

10 peșteri pe Vârfurile Lespezi și Călțun din Munții Făgăraș, recorduri naționale.  Episod video din serialul Întâlniri pe creste.  

Cascadele de la cea mai mare altitudine din România. Cea mai rece peșteră fără gheață din România.  Episod video din serialul Întâlniri pe creste.

Peșterile cu gheață și Lacurile din Valea Doamnei, lângă Bâlea, Munții Făgăraș/ Făgărașului. Episod video din serialul Întâlniri pe creste.

Peștera cu ceramică medievală din Valea Coților (Munții Făgăraș / Făgărașului), de care se tem arheologii. Episod video din Întâlniri pe creste.

Peștera unde se nasc urși, Munții Făgăraș / Făgărașului. Episod video din Întâlniri pe creste.

Peștera cu sarcofage de la Olteni / Dumbrăveni, Dobrogea, unică în Romania, video din Întâlniri pe creste

Cea mai de sus peșteră în calcare din România, în Mușeteica (Munții Făgăraș / Făgărașului), la 2435 metri altitudine, video Întâlniri pe creste

Peștera din Fereastra Mare a Sâmbetei, Munții Făgăraș / Făgărașului  

Peșteri locuite în epoca pietrei cioplite, în Munții Bucegi

Cheile Munceilor - Cheile Jgheabului, peșteri locuite în trecut și în prezent, cascade, canioane

Tunelurile din Bucegi există! Iată-le, sub cabana Babele.