Wie zijn wij

De Reddingsbrigade Staphorst, wie zijn wij en wat doen wij?

Zwemmen bij de Reddingsbrigade Staphorst betekent zwemmen in de breedste zin van het woord. Het is alles behalve saai baantjes zwemmen. Spelenderwijs word je geleerd om jezelf, of een ander, te redden bij een ongeval te water.

Wie zijn we?

De Reddingsbrigade Staphorst (RBS) is opgericht op 19 september 1980, we hebben momenteel zo’n 175 zwemmende leden en we zijn aangesloten bij Reddingsbrigades Nederland.

De RBS is een actieve vereniging, die kinderen en volwassenen leert om zichzelf en andere mensen hulp te bieden bij ongevallen te water. We draaien geheel op enthousiaste vrijwilligers. Een groot gedeelte van onze zweminstructeurs hebben een speciale opleiding gehad van Reddingsbrigades Nederland en zijn in het bezit van het hogere bondsdiploma Instructeur Zwemmend Redden.

Voor wie?

Kinderen vanaf 5 jaar kunnen bij de brigade als ze zwemdiploma A en B hebben.

Wat doen we?

Het doel is altijd om een brevet of diploma te behalen. Per zwemseizoen kan je een brevet of diploma behalen. We gaan je zwemtechniek en zwemconditie verbeteren en je nieuwe zwemslagen aanleren. Daarnaast gaan we aan de slag met stokjes, ballen, touw, reddingsvest, reddingshaak, reddingsklos, vervoers- en bevrijdingsgrepen, zwemvliezen enz. Dit alles word je natuurlijk niet in één keer geleerd. De opleiding is verdeeld in brevetten en diploma’s.

Welke opleidingen?

Er wordt opgeleid voor Junior Redder 1 t/4, Zwemmend Redder 1 t/m 4 en Life Saver 1 t/m 3. De brevetten en diploma’s lopen op in moeilijkheidsgraad. Het begint met het aanleren en verbeteren van de zwemslagen en hoe je jezelf kunt redden bij een waterongeval. Daarna ga je leren hoe je iemand anders uit het water kan redden.

Dan volgt er onder andere ringen opduiken, reddingsvest leren gebruiken, reddingsklos gebruiken, vervoeren van drenkelingen, toepassen van bevrijdings-en vervoers-grepen etc.

Bij diploma Life Saver wordt er ook theorie en EHBO-les gegeven. Bij deze theorie word je van alles geleerd over reddings- en hulpmiddelen, de verschillende grepen, auto te water, ijsongevallen, de zee etc.

Bij de brevetten en diploma’s worden er ook ongevallen nagespeeld, je moet dan alleen of met anderen een reddingsactie uitvoeren. Naast reddingsonderdelen wordt ook je algemene zwemvaardigheid vergroot. Je leert bijvoorbeeld verschillende zwemslagen zoals borstcrawl, rugcrawl en vlinderslag. Verder leer je wedstrijdkeerpunten, zwemmen met zwemvliezen, het maken van een koprol in het water en nog veel meer.

Wat doen we nog meer?

-Clubkampioenschappen: Ieder jaar in oktober worden de clubkampioenschappen gehouden. Je zwemt tegen eigen clubgenoten van je eigen leeftijd en hiermee zijn mooie medailles te winnen. En bovenal is het een gezellige avond.

-Vijfkamp: Eens per jaar wordt er een vierkamp georganiseerd, hierbij zwemmen we met de hele club tegen de Reddingsbrigades uit Hasselt, Raalte, Zwartsluis en Zwolle

-Overige wedstrijden: We doen per jaar aan diverse Life-Saving wedstrijden mee, waaronder de Rayon-wedstrijden en voor de jeugd het NK Junioren. Hierbij zwem je met een team diverse estafette onderdelen die in het teken van reddingen staan.

-Zwemvierdaagse: In de meivakantie organiseren we de jaarlijkse zwemvierdaagse.

-(Jeugd)Avondmarathons: Bij deze wedstrijden is het de bedoeling om samen met je team in een bepaald aantal uren zoveel mogelijk banen te zwemmen.

-EHaD-wedstrijden: EHaD betekent Eerste Hulp aan Drenkelingen. Bij deze wedstrijden is het de bedoeling om met een team van 4 personen een redding uit te voeren en dit uiteraard zo goed mogelijk te doen.

-Diverse leuke activiteiten en uitjes: Behalve alleen maar zwemmen worden er ieder jaar diverse uitjes en leuke avonden georganiseerd.

Het echte werk, de Strandwacht.

Als je 17 jaar bent kun je ook echt aan het werk als strandwacht. In de zomermaanden wordt op het eiland Texel door verschillende leden van de RBS strandwacht gelopen. Hier ben je dan bij het 'echte' werk betrokken.

Enthousiast geworden, lees hier meer over lidmaatschap bij de Reddingsbrigade Staphorst.