Historie RBCA 

"De Vereniging stelt zich ten doel om de biljartsport in de ruimste zin te beoefenen en te bevorderen, 

en het onderlinge contact en de gemeenschapszin van haar leden te bevorderen".

Oprichting in 1982

Op 12 januari 1982 komen in de biljartzaal van sporthal Bankras in clublokaal "Time Out" aan het Oostelijk Halfrond te Amstelveen een dertigtal biljartliefhebbers bij elkaar voor de oprichtingsvergadering van de Rekreatie Biljart Club Amstelveen, de oprichtingsdatum wordt officieel vastgesteld op 1 januari 1982. Uit de aanwezigen wordt W.Dribbel gekozen als voorzitter, B.J.Jans secretaris, C.Pluylaar penningmeester, P.Bindervoet en J.W.H.Linkens dinsdag-wedstrijdleiders en G.van Dulst en J.J.Baans donderdag-wedstrijdleiders. De overige aanwezigen zijn mevr. A.M.Starreveld, mevr. D.Veringa, en de heren P.van Zanten, J.Braat, J. van Hoeven, J.Sint, N.G.Houwelaar, J.T.Law, J.Molleman, M.Ploeger, G.Noordman, G.T.Tan, F.H.v.d.Staay, T.Tersteeg, G.Leijdekker, T.de Geijsel, P.v.d.Berg, H.M.van Bruinisse, G.A.Bakker, H.Wittink, G.J.Hoogeboom, H.Handgraaf, J.C.Hoffer, J.Boot, J.W.M.Wentholt. De contributie wordt vastgesteld op 7,50 gulden per maand, de aanloopkosten worden gedragen door de KNBB district Amsterdam. De districtsvoorzitter, D.N.H.(Nico) Even, memoreert de doelstelling van de overheid om de ouder wordende mens actief te houden, mede door de recreatieve beoefening van het biljarten, maar dat thans de tijd gekomen is dat de deelnemers op democratische wijze hun verantwoordelijkheid nemen, hij wenst het toekomstige bestuur bij voorbaat veel succes voor de toekomst. Na vele decennia blijken deze wensen bewaarheid! 

In de lokale krant van 26 november 1981 wordt het idee hiervoor van Nico Even geprezen, in Amsterdam hebben de diverse biljartclubs al ongeveer zeshonderd leden, onder auspiciën van de KNBB. Sinds 1970 worden bejaardenhuizen gestimuleerd tot het activeren van biljart, bijna 20 huizen doen mee. En waarom zou er bij ons in Amstelveen geen belangstelling voor zijn? Immers, ruim 10% van de bevolking is bejaard! Voorlopig kan op dinsdag- en donderdagmiddag gratis worden gespeeld in sporthal Bankras, afdeling Sport en Recreatie draagt de kosten (maar na oprichting van RBCA wordt dus contributie ingesteld). Er staan zes tafels en er kunnen ongeveer 60 spelers meedoen. Op 24 maart 1982 wordt een buitengewone ledenvergadering gehouden, geleid door vervangend voorzitter Even, omdat in het bestuur de voorzitter, dhr.Dribbel, om gezondheidsredenen aftreedt, hij wordt opgevolgd door A.Mulders. In deze vergadering komt ook het maximum aantal spelers per middag aan bod, de vergadering besluit maximaal 24 spelers. De wedstrijdleiders zullen het persoonlijk moyenne vaststellen.

Contributie

In de vergadering van 4 november 1982 wordt de meerijden-bijdrage bij competitie-wedstrijden vastgesteld op minimaal 2 gulden. De kas laat een feestelijke biljartmiddag op 21 december 1982 toe, de dames zijn van harte welkom! Bij de jaarvergadering van 12 februari 1983 verschijnen 32 leden, en blijkt 1982 afgesloten te worden met een batig saldo van fl. 882,42 op een begroting van fl. 4492,75 (20%). Er wordt voor nieuwe leden entree-bijdrage van fl. 14 vastgesteld. Het maximum aantal spelers per middag wordt 25 en een eenmalige uitbreiding met woensdagmiddag wordt niet verlengd. De arbitrage moet minder "amateuristisch" onder les van de "oude rotten". Op 9 november 1983 wordt besloten de contributie te verhogen tot fl.30 per kwartaal, de entree-bijdrage wordt fl. 17. Het boekjaar 1983 eindigt met een nadelig saldo van fl. 683,36 maar door gunstig 1982 blijft er een batig saldo van fl. 119,06. Over 1984 daalt het saldo naar fl. 151,45. De jaarvergadering 1984 wordt door 35 van de 49 leden bezocht, de twee dames zijn nog steeds lid. In 1985 stijgt het ledenaantal naar 55 spelers, het bestuur bestaat nog steeds uit de heren Mulders (vz), Jans (sec) en Pluylaar (pen). Het jaar 1985 laat weer een stijgende lijn zien in de financiën, fl. 743,18 in de plus op een saldo van fl. 6989,30 (ruim 10%). In de jaarvergadering van maart 1985 wordt het voorstel om sterke spelers af te scheiden van zwakkere spelers afgewezen. 

Bestuurswisseling

In 1986 wordt B.J.A. Gerritsen voorzitter van RBCA. De secretaris, Jans, en de tweede secretaris, v.d. Stee, zijn niet verkiesbaar de voorzitter doet een dringend beroep om beschikbaar te zijn voor de 'vacature'. De ledenlijst telt dan 55 leden, waarvan 42 op de vergadering, mevr. Starreveld is de enige overgebleven dame in het gezelschap. De statuten en het huishoudelijk reglement worden formeel vastgesteld (maar zijn sinds 1982 tot in de huidige tijd nauwelijks veranderd, een knappe eerste aanloop in de oprichtingstijd). Man van het eerste uur als wedstrijdleider J. Linkens laat schriftelijk weten op te zeggen, maar de voorzitter prijst dusdanig zijn inzet dat (na een emotionele escalatie) zijn opzegging wordt herroepen, waarna de voorzitter de soms emotionele vergadering sluit. In 1987 stuurt de voorzitter een prachtige dankbrief aan G. Noordman, wedstrijdleider vanaf de oprichting, voor "zijn inzet en de persoonlijke ondersteuning in het belang van het uitstippelen van de beheers- en beleidslijnen" door de (verse) voorzitter. In 1987 wordt P.van Stee de secretaris en B.Leydekker penningmeester, het bestuur is weer compleet. Regelmatig wordt gecorrespondeerd met KNBB-disctrict Amsterdam, de heer Even wijst RBCA op haar financiële verplichtingen en melding ledenaantallen jegens KNBB. De bond ontvangt in 1987 fl. 192,20 van RBCA, in 1987 is de reserve fl. 1347 fors op een begroting van fl. 6720 (20%).  

In 1988 wordt, conform de statuten en het huishoudelijk reglement, het afgetreden bestuur na verkiezing: B.J. Gerritsen (voorzitter), A.Mulders (vice-voorzitter), R.Tijmerma (secretaris), P.T.Rijper (2e secr.), B.J.Leydekker (penningmeester), J.van Hoeven (2e pen.) en P.Leguit (bestuurslid). De kascommissie wordt gevormd door de heren Kraan en Wentholt. De secretaris van KNBB-district Amsterdam laat  vanuit de Commissie Sportieve Rekreatie weten dat meer dan één dubbelpartij in wedstrijden verboden is en de behaalde punten niet meetellen in de totaalresultaten. Uitwijken naar een andere datum voor partijen zonder tegenstander mag slechts in uiterste noodgevallen gebruik van worden gemaakt. De wedstrijdleiding dient hiervan op de hoogte te worden gesteld.

Strak regime?

In 1989 staat het bestuur voor een lastig voorstel aan de ledenvergadering door het mogelijk wegvallen van de gemeentelijke subsidie aan de Bankras-beheerder. De contributie moest daardoor bij behoud van alle activiteiten omhoog van fl.120 naar fl.195 per lid per jaar, maar de vergadering kiest voor het alternatief de kerst-competitie te laten vervallen (kost fl. 3500 op een totaal kostenplaatje van fl. 10930 (31%) en bij de oude contributie te blijven. Dat jaar maakt dhr. Gerritsen zijn aftreden bekend. Dhr. Limburg wil onder voorwaarden zijn opvolger zijn, mits het gehele biljarten in een strakker keurslijf wordt geperst. Het bestuur wijst deze aanpak af, het wordt als een te strak regime ervaren. De voorzittershamer zweeft en peinst: "Nu lig ik hier te wachten, tot iemand weer zal trachten, mijn taak te vervullen, sterk en fier, rechtvaardig doch met swier, het handhaven van rust en vrede, niet met geweld, maar met rede, en niet met haat en hoon, zie, dit is nu mijn loon.

In april 1990 nodigt de firma Time-Out de club uit omdat de bouw van de uitbreiding van het Biljartcentrum Bankras van start gaat. De competitie laat zien dat het persoonlijke moyenne varieert van 0.745 tot 3.745, leidend is de heer Stuivenvolt. Er wordt gespeeld in acht teams met drie spelers per team over 30 beurten onder leiding van wedstrijdleider H.B.Limburg (moyenne 1.145). Deelname kost fl. 25 en er moeten minimaal 32 deelnemers zijn, gelukkig gaat het ondanks interne strubbelingen door. Bij de jaarvergadering 1991 (58 leden, 31 deelnemers) is de sfeer chaotisch bij gebrek aan een krachtige voorzitter. De bestuurssamenstelling lijk de goede kant op te gaan met dhr. Kloppenburg als enige kandidaat voor de voorzittersstoel (maar onder krachtig schriftelijk bezwaar van Gerritsen, er komt een buitengewone ledenvergadering aan te pas, Kloppenburg krijgt 18 van 30 stemmen en wordt verkozen). Dhr. Kragtwijk wordt vice-voorzitter, Tijmersma blijft secretaris en Leydekker penningmeester. De Kruif en Hoeven zijn 3e secretaris, resp. penningmeester. Wedstrijdleiders zijn Braat, Tijmersma, Limbrug, Bakker en Leijdekker. Opnieuw wordt een contributieverhoging (maar fl.12) van de hand gewezen. De begroting 1991 is fl. 9400 met een batig saldo van fl. 788. Voor het tienjarig bestaan in 1992 wordt een feestcommissie ingesteld (Kragtwijk en Wentholt) met nadrukkelijk aandacht voor vrouwelijke aanwezigheid op het feest. 

RBCA 10 jaar

In juli 1991 zijn 11 leden verrast door het bestuursbesluit de woensdagmiddag op te zeggen bij de beheerder van Bankras, ze dreigen en-masse op te zeggen en meerdere donderdagspelers mee te nemen naar een nieuwe vereniging. De beheerder (dhr. Jonker) heeft de vrijkomende middag reeds toegezegd aan een andere vereniging. Het eindigt met de oprichting van de vereniging Time-Out op woensdagmiddag, oud-voorzitter Gerritsen wenst ze in zijn toespraak bij het 10-jarig bestaan van RBCA veel geluk en een lang leven in prettige samenwerking met RBCA. Ook spreekt hij zijn waardering uit naar voorzitter Kloppenburg voor diens bestuurlijke houding in het afgelopen jaar (dus het kwam weer goed). Naarmate de consumptiepenningen opraakten steeg de stemming en uit volle borst klonken de onvervalste jordaanschlagers, meegezongen met muziek en zangeres. 

De presentielijst van de jaarvergadering 1992 telt een opkomst van 62%, want 34 van 55 leden laten hun stem horen. In dat jaar valt het besluit na tien jaar uit te treden uit KNBB-district Amsterdam (onder protest van enkele leden). Naast de Peter Jonker-bokaal voor de beste speler wordt een Jaap Meyer-bokaal voor de slechtste speler geschonken als wisselbeker voor het voorafgaande jaar. Het bestuur besluit de beker te gebruiken voor de "procentueel gemiddeld hoogste serie ten opzichte van zijn partijlengte". Dhr. P.Tan wint deze wisselbeker met een score van 21,07%. Op de presentielijst 1992 (lid sinds 1991) verschijnt een naam, die ook in 2015 nog meedoet, onze aftredende secretaris Theo Rietveld. Ook dan wordt, net als in 2014, bij het kersttoernooi naast de bekers ook een kerstbrood met fles wijn verstrekt en is er naast enkele consumpties ruimte voor een lekker hapje, een goede traditie wordt in ere gehouden. 

Zestig leden

In 1994 telt de ledenlijst 60 leden, waarvan 49 leden op de jaarvergadering komen. Om gezondheidsredenen treedt dhr. Kloppenburg als voorzitter af, dhr. Kragtwijk neemt de voorzittershamer over, dhr. Hoogland wordt vice-voorzitter. In dat jaar volgt een opzegging wegens "te laat kunnen spelen, vroegkomers gaan voor, tijdens het spel lawaai, niet altijd even vlotte conversatie, afbrekende kritiek en ongelimiteerd roken. Dat maakt mij zenuwachtig, zodat van juist richten, een vaste rustige voorhand en een soepele keuvoering geen sprake is". De clubkampioenen in 1994 zijn van Straalen (libre, Time-Out beker), Vleggaar (band, Hoffer-beker), Kok (vrijdag, Jonker-bokaal), Verhulst (Meyer-bokaal). In 1995 treedt penningmeester Bart om gezondheidsredenen af, dhr. Rijks is kandidaat. Dhr. Hoogland wordt vervangen door dhr. De Vrieze als tweede voorzitter. wegens teruglopend ledenbestand wordt een klein artikel over RBCA geplaatst in het juni-nummer van het Amstelveens Weekblad (ter ziele in 2014). Het bestuur bestaat in 1995 uit Kragtwijk (vz), de Vrieze (2e vz), Rijks (pen), van Hoeven (2e pen), Tijmersma (sec), de Kruif (2e sec), Gerritsen (lid). Wedstrijdleiders zijn Braat en Tijmersma (di) en Rietveld en van Staay (do). 

Het jaarverslag 1996 maakt melding van verwerking van de tellijst op de computer, op donderdag door dhr. Rietveld en op dinsdag door dhr. Vleggaar. De fles wijn wordt, om een sluitende begroting te krijgen, bij het kersttoernooi geschrapt. De ledenlijst telt 48 namen (zie afbeelding), van wie er nog vijf sinds 1982. De oudste leden zijn 87 (dhr. Jeukens) en 85 jaar (dhr. Besemer). 

In 1996 treedt dhr. Tijmersma na 7 jaar af, zijn opvolger als secretaris wordt dhr. Roelofsen. Dhr. Tijmersma wordt na stemming gekozen tot bestuurslid. De nieuwe secretaris stort zich op het uitpluizen van de statuten en het huishoudelijk reglement n.a.v. voortdurende discussie over het oneven aantal bestuursleden (en de mensen die erin zitten speelt ook mee). Het financiëel jaaroverzicht 1996 laat een positief saldo zien van fl.548 op een opbrengst van fl.9285 (5,91%).  Het Schiphol-fonds doneert fl.500 om haar betrokkenheid met de regio te onderstrepen. Na krachtig aandringen blijft dhr. Kragtwijk beschikbaar als voorzitter. Een ons bekende Fred Holt, lid sinds 1996, doet de vergadering een krachtig voorstel tot spelen in spelverdeling in blokken van 1,5 uur, zodat laatkomers en vroegvertrekkers de wedstrijdleiding niet tot wanhoop brengen. Het bestuur gaat hier niet in mee, maar zal door tijdnotatie en duur trachten tot een evenredig aantal spelbeurten te komen. 

Als secretaris treedt na zijn verhuizing in 1997 dhr. Roelofsen af en dhr. Holt aan (hij stopt in 1999 en wordt opgevolgd door Theo Rietveld). Dhr. Gerritsen wordt opgevolgd door dhr. van Loon. De overige leden (dhr. Rijks, Tijmersma en de Vrieze) worden herkozen. In februari 1998 overlijdt Cor Verhulst, namens RBCA gaat Joop Stork naar de crematie beiden waren vakbroeders van de secretaris in 2016, Geert Groen in de luchtvaartmeteorologie van het KNMI op Meteo Schiphol. Mevr. Tonnie Verhulst doneert fl.100 aan RBCA. In mei 1998 wordt in het Amstelveens Week- en Nieuwsblad actief geworven. Ter gelegenheid van haar honderd-jarig bestaan doneert de Rabobank Amstelveen fl.250 Euro aan RBCA als sociaal-maatschappelijke instelling. Time-Out (Peter, Bep en Mario Jonker) moet op 1 januari 1999 stoppen met de exploitatie van het horeca-gedeelte van Sportcentrum Bankras, de gemeente draagt de exploitatie over aan Optisport Amstelveen BV. Kort daarna, op 18 maart 1999, overlijdt Jan Kragtwijk op 75-jarige leeftijd. 

Millennium

Het nieuwe millennium breekt aan, in het laatste jaar van het oude millennium bedraagt de contributie fl. 47,50 per kwartaal en er staan 60 leden op de lijst, waarvan twee dubbelspelers. Dhr. Douwe Vonk staat als lid op de ledenlijst van 1-1-2000. Fred Holt stopt als secretaris, voorzitter in 2000 wordt dhr. De Vrieze, Rietveld secretaris en penningmeester blijft Rijks. Dhr. Jeukens wordt erelid. In de volgende bestuursvergadering worden de bestuursleden De Wijs en Van Loon benoemd, maar de laatste bedankt en er zijn nu zes bestuursleden. Een jaar later, in 2001, treedt Vonk toe tot het bestuur, samen met Over de Linden. De heer Nol Praastink wordt all-round-kampioen en libre-kampioen, bandstoten gaat naar Over de Linden. De samenwerking met OptiSport als exploitant loopt goed.  

In 2002 wordt de eerste contributie in de nieuwe Europese munteenheid vastgesteld op 22 Euro per kwartaal en 38 Euro voor dubbelspelers. Douwe Vonk wordt dat jaar voorzitter, Theo Rietveld blijft secretaris, Kees Rijks blijft penningmeester, Romke Tijmersma, Johan de Wijs, Henk over de Linden en Giel Jansen zijn de overige bestuursleden (in 2003 treden Tijmersma en Over de Linden af, het bestuur besluit met vijf bestuursleden verder te kunnen gaan). De RABO-bank is in 2002 gul en stort 185 Euro op de rekening van RBCA ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan. Ook mevr. Tonnie Verhulst doet een donatie, een lieve dame! Ruud Vermij heeft de oude prijzenkast vervangen door een nieuw, prachtig exemplaar. De ledenlijst 2003 telt 59 leden met 4 leden van verdienste en 2 dubbelspelers. In 2004 doen een vijftal leden het voorstel tot het huren en inrichten van een eigen zaal. Het bestuur staat hier afwijzend tegenover vanwege het onnodige financiële risico en vanwege de lage biljarthuur in Bankras, 1,40 Euro per persoon per middag. De ledenlijst 2004 telt 59 leden met één dubbelspeler, Giel Jansen neemt het penningmeesterschap van Kees Rijks over. De ophef rond het hondje van Paula Willemsen wordt in den minne geschikt. 

Bankrashal

Henk Gerlof maakt zich in de ledenvergadering van 2004 zorgen over de toekomst van  de Bankrashal, het bestuur zal de andere clubs benaderen voor een gezamenlijk overleg met de gemeente Amstelveen. Namens een groot deel van elf verenigingen schrijft Rietveld eind 2004 aan wethouder Alink o.a.: "Het biljartcentrum van de Bankrashal wordt gebruikt door 11 verenigingen met een groot aantal, veelal oudere leden, die, bij sluiting van de Bankrashal, elders geen passende  biljartaccommodatie zullen kunnen vinden. Daarnaast worden de biljarttafels ook regelmatig gebruikt buiten de verenigingen om. In 2005 moet een voorstel ontwikkeld worden met betrekking tot de toekomst van deze Bankrashal. Wij verzoeken U dringend, daarbij niet alleen oog te hebben voor het bestaan van het biljartcentrum maar ook het voortbestaan daarvan als uitgangspunt te nemen." De wethouder zegt toe rekening te willen houden met dit verzoek bij de beoordeling van het advies van SAS (Stichting Amstelveens Sportbedrijf), dat in 2005 zal worden gegeven. In februari 2006 schrijft Theo Rietveld in het Amstelveens Nieuwsblad over de sluiting, het besluit is gevallen zonder het belang van de biljartverenigingen mee te wegen. 

In mei 2006 gaat een brief van Overleggroep “BILJARTVERENIGINGEN BANKRASHAL” naar B&W Amstelveen met het verzoek tot overleg met betrokken wethouder(s). In de rondvraag van de vergadering van de gemeenteraad Amstelveen op 12 juli 2006 antwoordt Wethouder Tabak (Sport) o.a.: "De fractie van BBA zei nog iets over het feit dat alle sporten aandacht zouden moeten hebben. Daarmee bedoelde u direct de biljarters. Onlangs heb ik met een afvaardiging van hen gesproken. Ik heb ook een aantal biljarters gezien die meededen met een Bedrijvensportweekend. Ze zijn allemaal zeer verontrust of zij straks nog wel locaties hebben waar zij kunnen spelen. Ik heb gezegd dat wij daar oog voor hebben en dat wij gaan zoeken naar een oplossing. Ik heb hun niets beloofd. Ik heb hun gevraagd met ons mee te kijken en te zoeken naar locaties. Er zijn zo veel verenigingen, zo veel biljartverenigingen. Ga ook gezamenlijk iets doen. Ga gezamenlijk zoeken naar een oplossing en kom er bij ons op terug. Dan kunnen wij bekijken wat wij kunnen gaan doen. In Amstelveen zijn namelijk 800 biljarters en zij vragen aandacht hiervoor." In reactie hierop wordt op 23 januari 2007 de Stichting Biljartcentrum Amstelveen (SBA) opgericht met Douwe Vonk voorzitter, Wil Peterse secretaris en Hans Verkerk penningmeester. In mei komt SAS (Sportbedrijf) met de optie "Startbaan", de wethouder reageert positief en het kostenaspect wordt in beschouwing genomen. Drie jaar later is een concept-tekening van het biljartcentrum in de archieven te vinden. Er wordt een intentieverklaring getekend, waarin de Bankras-verenigingen (verenigd in SBA, nog steeds in oprichting), verklaren bereid te zijn tot verhuizing naar de Startbaan en daar minstens vijf jaar te blijven spelen. 

Nieuwbouw Startbaan

Op 5 oktober 2010 geeft de gemeente Amstelveen het volgende persbericht uit: "Het college stelt de raad voor om in te stemmen met de bouw een nieuwe biljartaccommodotatie bij de tennishallen aan de Startbaan. Dit ter vervanging van de huidige biljartruimte in de Bankrashal, die in 2011 wordt gesloopt. Elf Amstelveense biljartverenigingen, samen goed voor 250 leden, spelen nu op wedstrijd- en recreatief niveau in de Bankrashal. Zij huren daarvoor een ruimte met negen biljarts en een snookertafel van het Sportbedrijf Amstelveen. De Bankrashal wordt in 2011 afgebroken en vervangen door een nieuwe sporthal bij de school Panta Rhei. Hier is niet voorzien in een nieuwe biljartruimte. Het college onderschrijft het belang van een vergelijkbaar alternatief voor de biljarters. Onderzoek toont aan dat een aanbouw aan de tennishallen Startbaan een goede mogelijkheid is: er is daar voldoende ruimte en men kan gebruik maken van de bar en de toiletten in de tennishallen. Vastgoed-portefeuillehouder Groot, CDA, hierover: “Met deze investering hebben wij een totale oplossing voor het vervallen van de Bankrashal. Iedere sporter heeft een vervangende ruimte gekregen.” Sport-portefeuillehouder Levie, BBA, vult hem aan: “Het is een mooi staaltje samenwerking tussen de afdelingen Sport en Vastgoed binnen de gemeentelijke organisatie.. We kunnen trots zijn op dit resultaat.”

De verhuizing wordt een feit en sinds begin 2013, negen jaar na de eerste geruchten, spelen de biljartverenigingen naar volle tevredenheid in het biljartcentrum aan de Startbaan. De Recreatie Biljart Club Amstelveen (sinds 1982) is bestuurlijk stabiel, het bestuur is nauwelijks veranderd in ruim 12 jaar. In de jaarvergadering van 19 februari 2015 treedt Theo Rietveld na 19 jaar secretaris RBCA af en wordt opgevolgd door Geert Groen. Het bestuur is compleet met Douwe Vonk als voorzitter, Giel Jansen als penningmeester en Ron Aalbers en Ron de Kroon als bestuursleden. De kascommissie bestaat dan uit Wim Suurendonk en Maurits Mouritz. In augustus 2015 wordt het stokje van de penningmeester overgedragen aan Hans Bos door Giel, die na elf jaar trouwe dienst het wel genoeg vindt. Hans Bos is ruim één termijn penningmeester en wordt in 2019 opgevolgd door HenkJan Jaspers (die ter geruststelling op de jaarvergadering meedeelt dat hij beter kan boekhouden dan biljarten).  

Bij het kersttoernooi van 22 december 2015 werd Kees Rijks bij zijn afscheid van de biljartvereniging benoemd tot erelid. De voorzitter, Douwe Vonk, prees dhr. Rijks voor zijn langjarige inzet als bestuurslid (o.a. 9 jaar penningmeester) tijdens zijn 25-jarig lidmaatschap van RBCA. Kees Rijks overleed in januari 2020, hij werd 93 jaar oud en bleef tot zijn door vol belangstelling voor zijn biljartclub. In februari 2016 werd Theo Rietveld, ook al 25 jaar lid en ruim 15 jaar bestuurslid, ook benoemd tot erelid van RBCA op de jaarvergadering 2016. 

In juni 2016 werd op verzoek van de stiefzoon van Fred Nansink een veiling gehouden van zijn nagelaten biljartspullen, zoals een klein biljart, een tiental keu's, een viertal foedralen en veel kleine accessoires. De opbrengst was 551,30 Euro en kwam ten goede aan het Koningin Wilhelmina Fonds, voorzitter Douwe Vonk zorgde voor de verkoop en de afdracht aan het KWF in juli 2017. 

In februari 2017 worden als blijk van waardering voor langdurige inzet als voorzitter (meer dan 15 jaar), voormalig penningmeester (ruim 10 jaar) en wedstrijdleiders (veel werk met indelen, berekeningen, contactpersonen) Douwe Vonk, Chiel Jansen, Leo van Sparrentak en Jan Paulides met volledige steun van het aanwezige leden benoemd tot Leden van Verdienste. Dit wordt ondersteund met een toespraakje, een mooi boeket en een bijpassende oorkonde. De voorzitter mag zijn hamer omruilen voor een vers exemplaar, gemaakt door Geert's ex-KNMI-collega Kees Dekker.  

STS

In de loop van 2017 vindt bestuurlijk de overdracht (per 1 oktober 2017) plaats van het tennis- en biljartcomplex aan de Startbaan van het Sportbedrijf Amstelveen naar de Stichting Tenniscentrum Startbaan, Douwe Vonk (vz. RBCA) heeft samen met Geert Groen (secr.RBCA) sinds 2015 de elf biljartclubs aan tafel proberen te krijgen om samen met de verhuurder te overleggen. Dat is goed gelukt, maar de bondsclubs waren kritischer over het onderhoud en de investeringen dan de recreanten. Van het Sportbedrijf was er overleg met Dave Offenbach (dir) en Leo Beeren (faciliteiten), van het Tenniscentrum wordt overlegd met Rein Willems (vz), Marc Borkink (F) en Cees van der Togt (secr).  In november 2018 is op het derde Overleg Biljartclubs Startbaan (OBS) besloten dat de secretaris van de Stichting het voorzitterschap overneemt van het OBS onder dankzegging aan RBCA voor het genomen initiatief. 

Ledenbestand

Met het stijgen der jaren is er een afname van het aantal leden te verwachten. In 2018 liep dat op tot 10 leden en daalde het aantal contribuanten van 63 naar 53 leden met een zevental dubbelspelers. In 2019 bleef dat aantal gehandhaafd, mede door een actieve instroom. In de jaarvergadering van 25 februari 2020 werd gemeld: Peter Hijmensen en Hans Leenders van dubbelspeler naar enkelspeler. Opzeggingen: Fred Holt, Fred van Driel, Rob Pennings, Frits Kardinaal en Ton van Helvert. Tijdelijke opzeggingen van Rob van Pelt en Bert Verheul.  Nieuwe aanmeldingen: Henk Heemskerk, Manolis Nikolidakes, Henk Besse en Wim Herdes. 

Corona

Tijdens de gedwongen sluiting als gevolg van het Covid-19 coronavirus vanaf half maart 2020 werd de biljartzaal opnieuw geschilderd. Met nieuwe vloerbedekking en  vitrage en vernieuwde biljarts  was de zaal in afwachting van onze terugkeer op dinsdag- en donderdagmiddag. De doorstart onder protocol  ging op 1 juli 2020 van start met circa 25 spelers per middag. Aan het eind van 2020 werden sportcomplexen opnieuw getroffen door de corona maatregelen en half december 2020 ging de biljartzaal dicht. De sluiting duurde vijf maanden, de traditionele toernooien met kerst en jaaarvergadering in februari gingen niet door. Vanaf 19 mei 2021 werden de maatregelen eindelijk versoepeld (vrijwel iedereen was ingeënt en het biljart kon weer worden opgestart (met corona-protocol: bij twijfel of onder test thuis blijven, max. 30 mensen in  de zaal, alleen spelers staan, handen  wassen en afstand houden, eigen keu en krijtje gebruiken en vermijd fysiek contact). Park Startbaan had handig van de sluiting gebruik gemaakt met een grote verbouwing van de doorloop van  de bar naar de biljartzaal en de kleedkamers van de tennis, de oude doorgang werd deels afgesloten.Wil Peterse maakte van de verbouwing enkele mooie foto's voor het nageslacht. Een volgende lockdown kwam half december 2021 en duurde enkele weken, waardoor voor een tweede keer op rij de jaarvergadering onzeker werd en gekozen werd voor mail en post voor het boekjaar 2021 en de begroting 2022.. In de voorstellen kwam de bestuurswisseling 2022 aan de orde (Douwe Vonk treedt na TWINTIG jaar af) en op 22-02-2022 de viering van het VEERTIGjarig bestaan van RBCA. De contributie voor 2022 werd 40 Euro per kwartaal, voor dubbelspelers 75 Euro, iedereen had daar bij de vorige jaarvergadering al mee ingestemd. 

Henk Jan Jaspers volgt Douwe Vonk op als voorzitter. Daarmee is de functie van penningmeester vacant. Jan Hoekjan is de volgende penningmeester. Tevens wisselt Hans Bos van wacht met Geert Groen als secretaris. Dit alles vindt zijn beslag rond het jubileum op 22 februari 2022. Een feestelijke bijeenkomst met toernooi en buffet en mooie toespraken. Douwe Vonk wordt bij deze gelegenheid benoemd tot erelid en Geert Groen tot lid van verdienste, na 7 jaar secretariaatswerkzaamheden.


In november 2022 komt een voorstel van de penningmeester om de contributie te verhogen. Dit komt door de gestegen en nog te stijgen kosten van tafelhuur, als gevolg van de inflatie en gestegen energiekosten. De contributie wordt met instemming van de leden per 1 januari 2023 vastgesteld op €44 per kwartaal, €82,50 voor dubbelspelers.

In augustus 2022 wordt een start gemaakt met een reeks brainstormsessies die als doel heeft het biljartcentrum beter zichtbaar te maken, beter te profileren. Initiatief komt van het bestuur van STS. Alle 10 clubs zijn regelmatig vertegenwoordigd in dit overleg. De teruglopende spelersaantallen als gevolg van vergrijzing en corona zijn de overweging om met dit project van start te gaan. Begin 2023 tekenen de eerste resultaten zich af. Er komen uitvouwbare visitekaartjes, de nieuwe naam is Biljartcentrum Park Startbaan (BCPS). In februari wordt gestart met een biljartschool, bestaande uit drie leraren, die individueel of voor kleine groepjes lessen kunnen verzorgen.

Ondertussen is begonnen aan een ingrijpende verbouwing plus nieuwbouw van het sportcafé. Derhalve beschikt RBCA dit jaar niet over de vergaderruimte voor de jaarvergadering. Daarom wordt opnieuw gekozen voor een schriftelijke jaarvergadering.



@RBCA, Geert Groen, vanaf februari 2015.

Clubkampioenen sinds 2003