Hoogeveen school

Voorheen Roelof van Echten college, Julianastraat- De Vos van Steenwijkstraat, Hoogeveen, 1961. 5 Foto's.

Het werk behoudt zijn plaats in de nieuwe bestemming van het Julianaplantsoen (2017).

Foto: drenthekunstbreed.nl

Baksteenmozaïek, ca. 7m x 14m.

Architect: in eerste instantie (1959) A.C. (Arno) Nicolai (Emmen) (1914-2001), later Ter Veld en Hoogstra/Deinum (Hoogeveen).

Op 23 augustus 2015 hebben Nicole en Juliette ter plaatste geconstateerd dat het kunstwerk nog bestaat, en een aantal foto's gemaakt. Het gebouw stond leeg.

Op 3 september 2015 is er contact geweest met de gemeente Hoogeveen, om na te vragen wat er met het leegstaande gebouw, en met name het kunstwerk zou gaan gebeuren.

16 september zijn Nicole en Juliette op bezoek geweest bij de gemeente Hoogeveen, gewapend met visitekaartjes, de folder van de tentoonstelling bij Coopkracht (september 2015-maart 2016) en een fotoboekje met een selectie van het werk van René. In dit gesprek werd duidelijk dat de gemeente indien mogelijk het kunstwerk wil behouden, uiteraard binnen de grenzen van het redelijke.

Op verzoek van de gemeente heeft Nicole een beschrijving gemaakt van het werk in kunsthistorisch perspectief.

In de maanden daarna is regelmatig contact geweest met de gemeente Hoogeveen.

In juni 2017 kwam het goede nieuws dat zowel de bewonersgroep als de gemeente de voorkeur voor het projectvoorstel van Bemog projectontwikkeling B.V., in samenwerking met Geesink Weusten Architecten en Johan Nauta.

In dit voorstel wordt het kunstwerk behouden.

Op de inloopavond op woensdag 12 juli 2017 konden geïnteresseerden de plannen bekijken en vragen stellen aan zowel de projectontwikkelaar en de gemeente.

Voorafgaand aan de inloopavond hebben Nicole en Juliette kort gesproken met de projectontwikkelaar.

De gemeente en de projectontwikkelaar hebben een biedboek aan Nicole en Juliette ter beschikking gesteld.

Enkele foto's uit het biedboek worden nog toegevoegd.

___

Bron: www.drenthekunstbreed.nl

De uit Frankrijk afkomstige kunstenaar René Karrer maakte het mozaïek aan de gevel van de aula van het chr. lyceum (later Menso Altinglyceum, tegenwoordig Roelof van Echten College). Hij hakte daarvoor de figuren uit in de rode bakstenen muur, waarna hij de lijnen opvulde met lichte en donkere steentjes. Het ontwerp was deels van Berend Hendriks.

In de Hoogeveensche Courant van 5 augustus 1961 werd het als volgt omschreven: "Wat stelt nu de versiering van het lyceum eigenlijk voor? Dat zijn twee figuren. De ene is een liggende figuur, donker uitgevoerd, waarmee de geestelijk negatieve jongeman wordt uitgebeeld, die in zijn eigenwijsheid zich alleen richt op de materie en die denkt, dat hij er al is. Hij ligt daar uit te rusten, te slapen, terwijl de materie verzinnebeeld wordt door de toren van Babel. Daarnaast is de staande figuur, de geestelijk positieve: het zinnebeeld van de op het geloof gerichte jongeman. Deze staande figuur is uitgevoerd in lichte kleuren en staat langs de plant van een mosterdzaad, die omhoog streeft naar de als een halve cirkel uitgebeelde zon, waarmee het geestelijke wordt gesymboliseerd."

Bij de herdenking van het 40-jarig bestaan van de school op 3 november 1961 werd de uitbreiding van de school officieel geopend, waarbij ook aandacht werd besteed aan het kunstwerk.

Tekst: Ronn