Guia didàctica per al professorat

Està disponible una descripció de l'aplicació de l'activitat a l'article:

WünderKammer Project: Un contexto museístico de enseñanza de la clasificación de los seres vivos. Alambique, Didáctica de las Ciencias Experimentales (2016) 86, 55-63. Collado, F., Collado, M., Domènech-Casal, J. Descàrrega article complet a: https://app.box.com/files/0/f/92370669/1/f_99211274809

L'activitat i la seva aplicació també es descriuen al llibre:

Descripció de la proposta

La proposta es dirigeix a alumnat de 1 ESO. Es proposa als alumnes treballar per equips de 3 alumnes per a construir de manera col·laborativa un Museu Virtual, de manera que cada equip crea alguns panells del museu, cadascun dedicat a un tipus diferent d'organisme (organismes reals però que semblin imaginaris, imaginaris que sembli reals, fòssils, representants de problemàtiques en biodiversitat....).

Després una primera etapa en grups d'experts en què els alumnes dissenyen els aspectes tècnics del projecte, els alumnes treballen en equips base amb l'ajut de panells d'exemple i una rúbrica, per a elaborar un producte col·laboratiu. Com a darrera etapa, cada equip ha de relacionar produccions pròpies i alienes per a crear col·leccions temàtiques dins el Museu Virtual.

L'activitat s'emmarca dins la metodologia ABP (Aprenentatge Basat en Projectes), segueix diferents organitzacions d'aula i permet la seva adaptació de forma senzilla.

Hi ha també una versió de l'activitat en format DOSSIER DE L'ALUMNE/A més acompanyada, disponible per a la seva descàrrega a: https://app.box.com/s/31t3lig1vubtzp7724b8wrtjp715wsys

Objectius d'aprenentatge

    • Treballar la classificació i nomenclatura dels éssers vius des de la problematització.
    • Promoure l’ús del lèxic específic per a descodificar la realitat biològica.
    • Connectar la biodiversitat amb els seus aspectes ecològics i fisiològics.
    • Desenvolupar actituds i habilitats de recerca i anàlisi crítica de la informació i el treball en equip.

Calendari de sessions

El calendari depèn de l'hàbit que tinguin els alumnes a treballar per projectes. En línies generals, es pot seguir la distribució següent:

Presentació i Fase 0: 3 sessions.

Fase 1: 4 sessions + Deures.

Fase 2: 1 sessió (important no fer-la com a deures, sinó a l'aula).

Fase 3: dues sessions.

a aquest calendari cal afegir-hi 2 ó 3 sessions de classe intercalades en les que es tracta amb els alumnes la Classificació i Taxonomia dels éssers vius en Cinc Regnes, la nomenclatura Linneana i les jerarquies taxonómiques.

Materials necessaris

    • És necessari disposar d'un ordinador per cada tres alumnes.
    • Cal que els alumnes tinguin també un manual o llibre de text que els permeti organitzar-se de manera ràpida sobre la taxonomia dels éssers vius i veure exemples representatius de cada tàxon.

Indicacions d'aplicació

    • A la fase 0 convé que hi hagi dos grups d'experts de cada ítem; d'aquesta manera assegurem que hi ha una massa crítica de coneixement expert suficient per a tirar endavant el projecte. El professor pot substituir aquesta etapa i ser ell mateix qui proporcioni aquest coneixement expert, però no es recomana, ja que va en contra de l'apropiació del projecte per part dels alumnes.
    • És molt necessari que el professor/a estigui disponible en l'inici de la Fase 1. Distribuir en etapes els elements dels diferents Panells ajuda els alumnes a organitzar-se "Avui creem els panells, hi posem el títol, la imatge i decidim quins dibuixos farem".
    • Vincular l'Etapa 3 a una presentació dels materials a un espai extern a l'escola (biblioteca municipal, escola de primària,...) dóna valor al projecte i afavoreix la implicació de l'alumnat.
    • En la mesura del possible, convé vincular l'activitat a la visita a algun museu físic, o finsi tot l'encàrrec de museitzar digitalment col·leccions reals de museus reals.

Mostres de treball dels alumnes

Estan disponibles mostres dels treballs d'alumnes, només per a professors. Cal sol·licitar-hi l'accés.