KUD "Fran Galović" Peteranec

2016.

10.12.2016. folkloraši i tamburaši KUD-a Fran Galović Peteranec bili su gosti na desetoj obljetnici postojanja folklornog društva u Đurđicu. Tom prigodom nastupali su na smotri u sportskoj dvorani u Ivanskoj. Druženje se nastavilo na seoskom domaćinstvu Kiđemet u Narti.

~~~~~~~~~~~~~~~~~

1.12.2016. članovi Udruge žena Peteranec i KUD-a "Fran Galović" Peteranec posjetili su Etnografski muzej u Zagrebu, uživali u Adventu u Zagrebu te sudjelovali na manifestaciji Domaći brend je trend u sklopu humanitarnog koncerta Velesajam uz vas. Predstavili su peteranski bijeli vez - file, nošnju, tradicijske dječje igračke i replike starih alata, božićne ukrase i slatke delicije i domaće likere.
(galerija fotografija na Facabook grupi društva)

                                                     ~~~~~~~~~

28. 10. 2016. U sklopu Galovićeve jeseni u Gimnaziji "Fran Galović" Koprivnica održana je pjesnička matineja i druženje s pjesnicima i piscima. Kao izvorni govornik u programu je nastupala Marina Njerš govoreći Franove stihove pjesme Kostanj.

~~~~~~~~~

21. - 23. listopada 2016. Galovićeva jesen u Peterancu


21.10.2016. izložba Okusi, mirisi i zvuci jeseni

23.10.2016. smotra folklora Peteranski šlingeraj

galerije fotografija izložba https://goo.gl/c56r0j ,
                                  smotra https://goo.gl/UJ8vKm 

~~~~~~~~~~

23. 9. 2016. Izložba 'Od konoplje do platna' u Gimnaziji Fran Galovic povodom Međunarodnog dana kulturne baštine
Autor izložaka: Antun Erdec
Autor izložbe: Marina Njers
 


~~~~~~~~~~~~


5. - 8. 8. 2016. IV. Summer Arts Festival u Krakowu


Na poziv Muzsa Festival Organising Office, KUD „Fran Galović“ Peteranec Udruge žena Peteranec sudjelovao je na međunarodnom festivalu IV. Summer Arts Festival u Krakowu u Poljskoj od 5. do 8. kolovoza. Peterančani su se predstavili sa dvije koreografije, pokazali su izvorne pjesme i kola mjesta Peteranec, te podravske napjeve i plesove na dvije festivalske pozornice. Prva festivalska večer održana je na pozornici na otvorenom u kulturnom centru Dworek Białoprądnicki, a druga u dvorani Stara Zajezdnia Kraków by DeSilva u poznatoj četvrti Kazimierz. Nastup je uveličao počasni konzul Hrvatske u Krakowu, Pawel Wlodarczyk, te je dio vremena odvojio za druženje i fotografiranje s nama. KUD „Fran Galović“ Peteranec je predstavljen i na vebnoj stranici konzulata ( http://goo.gl/8h1zk6 ). Na festivalu je sudjelovalo 16 folklornih društava i zborova iz Estonije, Cipra, Turske, Švedske, Bugarske, Latvije, Rumunjske, Izraela, Češke, Slovačke, Mađarske i Hrvatske. Članovi društva su dobili posebne pohvale za izvedbu uživo s tamburašima i pjevanjem uz plesanje. Većina društava plesala je na matricu. Koreografije je osmislila voditeljica Marina Njerš, voditelj tamburaša Dino Ciganek te vokalni voditelj Miran Blažek. Uspostavljeni su kontakti za neke buduće suradnje. Fotografije naših nošnji otišle su u svijet jer svaka šetnja  gradom, članova društva u nošnjama, izazvala je veliku pozornost turista kojih je u Krakowu vrlo mnogo. Tijekom dana bilo je dovoljno vremena za razgled grada, a kako je Krakow poznat kao grad mladih, članovi su i u večernjim satima mogli uživati u brojnim klubovima i terasama restorana i kafića. Posjetili su i memorijalne muzeje sabirnih i koncentracijskih logora Auschwitz i Birkenau te Wadowice – rodno mjesto pape Ivana Pavla II. Na putu do Krakowa zaustavili su se u Bratislavi te razgledali i nju. Za promociju mjesta, regije i Hrvatske pomogli su nam sponzori Općina Peteranec, TZ Grada Koprivnice, TZ Koprivničko – križevačke županije i TZ Republike Hrvatske. Spomenimo i da je tamburaš, član društva, Jurica Hrenić neposredno pred odlazak na put u Krakow osvojio 2. mjesto na 7. Međunarodnom natjecanju kompozitora Antonin Dvorak, te dobio posebne nagrade za slobodnu kompoziciju i za kompoziciju inspiriranu kompozicijama Antonina Dvoraka.


~~~~~~~~~~~~~~~~


20.7.2016. Spomen na rođendan Frana Galovića


~~~~~~~

3.7.2016. Udruga žena sudjelovala na izložbi kolača na Podravskim motivima.2.7.2016. Dječja folklorna grupa sudjelovala je u prikazu tradicionalnih dječjih igračaka iz Peteranca na Podravskim motivima.
link na najavu
~~~~~~

30.6.2016. U Pečuhu proslavljen Dan hrvatske državnosti te je tom prilikom hrvatska veleposlanica  Vesna Haluga nosila peteransku narodnu nošnju.
Ponosni!
link na vijest


~~~~~~~~~~~~~

25.6.2016. PODRAFEST na Picokijadi


~~~~~~~

29.5.2016.
7. izdanje festivala "Iz bakine škrinjice" Ravna Gora
- promocija gastro delicija, ručnog rada (filea), izrade dječjih igračaka, revija nošnji, ples i plesma
~~~~~~~~~~~~~~~~

15.5.2016.
Udruga žena Peteranec osnovana je 1986. godine i od tada neprekinuto djeluje.
U nedjelju, 15.5.2016. proslavila je svoj trideseti rođendan u društvu svojih suradnika, prijatelja, sponzora, udruga iz Općine i udruga žena iz Koprivničko - križevačke i Varaždinske županije. Bila je to prilika zahvaliti se svim članicama ali i ljudima i organizacijama koje su pomagale Udrugu. U programu su nastupali Udruga umirovljenika Peteranec i KUD "Fran Galović" Peteranec.


~~~~~~~~~~

13.5.2016. 
U Virju je u sklopu Virovske Prkačijade održana mala prkačijada.
Boje OŠ Frana Koncelaka iz Drnja branile su učenice PŠ Frana Galovića iz Peteranca, Patricija Habijanec i Lorena Bali. Obučene su bile u kudovske narodne nošnje i na ponos svih nas osvojile prvo mjesto. Mentorica im je bila Snježana Prvčić.


~~~~~~~ 

28.3.2016.
Nastup odrasle folklorne grupe na Uskrsnom koncertu u Kaštelancu (općina Jalžabet)


~~~~~~~~~~

17.3.2016.
 Radionica u DV "Lastavica" Peteranec
Pisanice izrađene na radionicama poklonjene su djeci iz vrtića te je tada Katica Erdec opisala i djecu naučila Vuzmene peteranske običaje.


~~~~~~~~~~~

16.3.2016.
  Radionica u DV "Lastavica" Peteranec - peteranski govor
Održan je kviz peteranskih riječi. Kviz je vodila Marina Njerš. Pobijedila je Melanija Gašparić


~~~~~~~~~~~~~

28.2.2016.
 Organiziran je seminar (u organizaciji županijske ZKUU) za vokalne voditelje. Seminaru je prisustvovao Miran Blažek.

~~~~~~~~~~
siječanj - ožujak
 Radionice ukrašavanja pisanica voskom, decoupage tehnikom i vezom


~~~~~~~~~~~

29.1.2016.  
   Noć muzeja u Hlebinama
                - nastup odrasle folklorne grupe i izložba filea


~~~~~~~~~~~~~~~~~~

copywrite: KUD "Fran Galović" Peteranec
qr code

Povijest društva

         KUD «Fran Galović» Peteranec osnovan 1999. godine na inicijativu članica Udruge žena Peteranec u čijem okrilju i djeluje. Članovi društva rekonstruirali su mušku i žensku narodnu nošnju iz razdoblja 1918.- 1920. godine. Kroz protekle godine sudjeluju na Županijskim smotrama folklora u Hrvatskoj, a organizatori su dvije smotre folklora u Peterancu: „Valentinovo u Peterancu“ i „Peteranski šlingeraj“. U suradnji s Muzejom grada Koprivnice sudjeluju na tematskim etnografskim izložbama te su i organizatori nekih. Svake godine su suorganizatori «Galovićeve jeseni» kada na smotri folklora, početkom studenog, ugošćuju brojna folklorna društva iz županije i izvan nje. U sklopu društva osim odrasle folklorne skupine djeluje i dječja folklorna skupina, te dramska i recitatorska grupa. Pedesetak članova društva brine o kulturnim vrijednostima sela Peteranec, te pokušava spriječiti zatiranje izvorne riječi i djela. Dječja folklorna skupina nastupa svake godine na Županijskoj smotri dječjeg folklora. 2004. godine snimili su katalog za izložbu «Dječje igre i igračke» u organizaciji Muzeja grada Koprivnice. Prikaz običaja «zvezdara» snimila je, 2005. godine, HRT i prikazala kao prilog u programu. Odrasla folklorna grupa izvodi izvorni peteranski folklor, te prikaze običaja svojeg mjesta (Peteranski svati, Vuzem, matkanje Proščenje za Petrovo, žetva,  Božićni običaji, zvezdari, Peteranska hiža, močenje putra, pralje, kočija, snehina postel, …). Članovi vokalne grupe sudjelovali su u programu radio postaje RKC. Organizatori su škole vezenja – peteranskog bijelog veza (šlinganja). 

2005. godine povodom Dana Županije društvo je primilo priznanje za doprinos u kulturi. Priznanje je predsjednici društva gđi. Katici Erdec predao predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić. 

2006. godine izdana je monografija Udruge žena Peteranec i KUD –a «Fran Galović» Peteranec.

2014. godine izdana je knjiga Zableni zvoni - djelići baštine Peteranca

Društvo je sudjelovalo na smotrama izvornog folklora Đakovački vezovi i Vinkovačke jeseni te na Državnoj smotri dječjeg folklora u Kutini. Sudionici su međunarodnih smotri Pražske Folklorni Dny u Pragu, "Makedonsko sonce" u Ohridu, Citta eterna u Rimu, IV. Summer Arts Festival u Krakowu te manifestacija DravaGastroLoby u Barcsu i Andere lander - andere speisen u Salzburgu.


Predsjednica Udruge: Katica Erdec

Voditelj plesa: Marina Njerš, prof.

Voditelj muzike: Dino Ciganek

Vokalni voditelj: Miran Blažek


Adresa: Braće Radića 35a, 48321 Peteranec

Tel:        048/636-323         095/516-8731 (K. Erdec)    091/501-6866 (M. Njerš)

kontakt:    marina.njers@kc.t-com.hr

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


About us:                                                                                                                                                          
“Fran Galović” Cultural Club Peteranec                                          
                                                                                            History                                                                                                       
            “Fran Galović” Cultural Club Peteranec was founded in 1999 as a section of the  Women’s Club Peteranec.  Members of the Cultural Club have reconstructed folk costumes of the period between 1918 – 1920, both for men and women. The Club has participated in various folklore festivals in Croatia and has also organized two folklore festivals in the village of Peteranec: “Valentinovo u Peterancu” (St Valentine’s Day in Peteranec) and “Peteranski šlingeraj” (the festival of the traditional white-on-white hand embroidery). As a joint project with the Koprivnica Town Museum, the Club has participated in and organized several thematic ethnographic exhibitions. Every year the Club co-organizes the folklore and literature festival “Galovićeva jesen”, when they host numerous culture clubs from the Koprivnica Križevci County and the rest of Croatia.  Members of the “Fran Galović” Cultural Club, some fifty in number, work to preserve the traditional cultural values of the village of Peteranec and to save the local customs and dialect from extinction. Special sections of the Club are the Children’s Folklore Group, Drama Group and Recital Group.                                                                         
The Children’s Folklore Group takes part in the annual Children’s Folklore Festival of the Koprivnica Križevci County. In 2004 they prepared a multimedia catalogue for the exhibition of children games and toys “Dječje igre i i gračke”, organized by the Koprivnica Town Museum. Their presentation of the customs and traditions of “Zvezdari” (traditional Epiphany house blessings) was recorded and broadcast by the Croatian National Television.
The folklore group cherishes customs and traditions and performs traditional songs and dances of the village of Peteranec, (Peteranski svati – traditional wedding, Vuzem – Easter traditions, matkanje – the custom of girls exchanging Easter eggs, Proščenje za Petrovo – St Peter’s Day Fair, Christmas traditions, zvezdari - traditional Epiphany blessing of the home, Peteranska hiža – the village of Peteranec traditional household, močenje putra – butter churning, pralje – washerwomen, kočija – horse-drawn carriage, snehina postel – wife’s bedding etc.)                                    
Members of the Cultural Club Choir have participated in the programme of the Koprivnica FM Radio.
The Club organizes the School of White-on-White Hand Embroidery.            
In 2005, on the occasion of the County Day the Club received the cultural contribution award presented to the Club President, Mrs Katica Erdec by the President of the Republic of Croatia, Mr Stipe Mesić.               
In 2006 a monograph of the Women’s Club Peteranec and the “Fran Galović” Cultural Club Peteranec was published.     In 2014. the Club published a book on the cultural heritage of the village of Peteranec. 
The folklore group has participated in "Đakovački vezovi" and "Vinkovačke jeseni" - state festivals of the original Croatian folklore, as well as in The State Festival of Children's Folklore in Kutina. They have also taken part in international folklore festivals Pražske Folklorni Dny in Prague, Makedonsko sonce in Ohrid, Citta eterna in Rome, IV. Summer Arts Festival in Krakowe, DravaGastroLoby in Barcs and Andere lander - andere speisen in Salzburg.                                                                          
Translation: Saša Kresojević, prof.  and Martina Grgac, prof.                                                                                       

 

Culture Club President: Katica Erdec

The Children’s Folklore Group Trainer: Marina Njerš, prof.
Music: Dino Ciganek, Miran Blažek
 
Address:
   KUD “Fran Galović” Peteranec, Braće Radića 35a, 48321 Peteranec, Croatia

Phone: +385 48 636 323;             +385 95 516 8731 (K. Erdec)         +385 91 501 6866 (M. Njerš)

 
kontakt: Marina Njerš, marina.njers@kc.t-com.hr
___________________________________________________________________________________ 
  facebook

 
 Video zapisi
Županijska smotra folklora 2007. http://goo.gl/g9Sgww
Županijska smotra folklora 2010. http://goo.gl/YEiXOW
Valentinovo u Peterancu 2008. http://goo.gl/Kb0oQM
Valentinovo u Peterancu 2009. http://goo.gl/dEO8V4
iz Praga 25.7.2009. http://goo.gl/voEBuV
Dječje vinkovačke jeseni 2010. http://goo.gl/0ByB34
s nastupa u Ohridu 13.8.2011. http://goo.gl/mgFI5U
videoklipovi:  http://goo.gl/4utnKP       Postajale cure
                            http://goo.gl/NtDweA      Mladi bećar
                     http://goo.gl/8zOASJ       info o društvu
                     http://goo.gl/mMrL62     foto prezentacija društva


                     
Izvorni peteranski napjevi:
Oj kopina, trnina
Oj kopina, trnina se si pole pokrila
Samo nesi stezico, to Jalševo vulico
kod moj dragi zjahuje, z belim ropcem zmahuje
dojdi, dojdi dragi moj, kopine se ti ne boj
brez trnja je steza ta, lubav jo je zravnala
Hajd idemo devojko, vu to goro visoko
da beremo ružice, savimo vu kitice
meni jedna, tebi tri, vu znak naše lubavi.

Šetal sam se
Šetal sam se jutro rano, malo pred zorom
susretnol sam devojčicu vrtom šetajuć
v levoj ruki nosi grozda, v desnoj ružmarin
"Podaj meni toga grozda, da si posladim,
il mi podaj to ružico, da si podišim!"
-Ne dam, ne dam, dragigolob, srce me boli!
Snoćka sam se zaručila s kim mi vola ni
Rajši bokca bez škrlaka, s kim mi vola je
nego ovog bogataša s kim mi vola ne!
 
 
____________________________________________________________________________________________

             Članovi društva i Udruge su tijekom godina sudjelovali kao kazivači u izradi seminarskih, diplomskih i projektnih radova studentica Tatjane Perić, Nele Novak, Sabine Mikor, Dijane Lukunić i Valerije Ljubić, te učenika Valerije Jedvajić, Dore Mršić, Andrije Njerša, Laure Baronić, Marka Matijašića i Božane Baronić!

______________________________________________________________________


MUDLINI

Tko su ili što su mudlini?
Peterančane zovu mudlini, a u stvari to je vrsta tjestenine seljačkog, težačkog porijekla.
No, pravi Peterančani ne žele biti mudlini, smatraju taj naziv podcjenjivačkim i rugalačkim. Jedna od inačica legende zapisana je na sljedećem linku, iako nije izvorna (jer se ne koriste peteranske izvorne riječi niti se poklapa vrsta poslova).
Izvorna legenda zapisana je u knjizi Zableni zvoni - djelići baštine Peteranca autorice Marine Njerš:

Mudlini so pregledali

        Težaki so delali posla na polu. Kopali so kukuruza. Cel den posla. Deca so od sitinca delala stolce i stole, roge od kore, fučke od dreva, cvilili so z travami, naganjali so se po podolju, igrali se pirisa i bincega. Žene so spravlale jesti. Dele so v kotel kuhat mudline. Dok so otišle fkraj, jedna je žaba skočila v kotel. Mali dečec se nalukaval je l bo skoro gotovo jesti i videl žabine joči. Splašil se i počel vikati: «Mudlini so pregledali!»

Od tada Peterančane zovu Mudlini.