Partidul european al pilotului

România ajută-mă..... să te ajut

Simate cititor. Eu sunt de formatie "sofer profesionist". Am mancat "paine" folosind in loc de lingura, volanul, din 1980. Ultimii 4 ani, tocmai anii in care Societatea declara ca

ne-a creat un instrument (tahograful) care sa ne apere, tocmai acestia mi-au fost fatali.

M-au consumat ca pe o baterie de care tragi pana nu mai ramane nici sclipire de curent in ea si apoi m-au aruncat la gunoi.

Dedic viata si experienta mea incercarii de a face din transportul terestru un soi de rafinarie in care fiecare din muncitorii ei sa iasa din serviciu la modul concret (si nu de forma).

Daca se rezolva situatia acestui "inlocuitor de pilot automat" terrestru, va trage dupa ea si situatia "marinarului" sau/si "aviatorului".

Stimate cititor. Am tot cautat un cuvant care sa ...detaseze un pic, din amalgamul in care induce pe oricine cuvantul "sofer (avand atasat sau nu cuvantul "profesionist), pentru ca in ziua azi, cine nu e sofer? Deodată cu asta insă, tot ce este "pilot" (fie de spatiu terrestru, acvatic sau de aer) are un element comun cu care se confrunta: "ne-naturala mobilitate". In loc sa se fi folosit tehnologia pentru a fi, fiecare dintre noi, mai oameni, se foloseste doar pentru a se mari, ilogic, turatia. Dar nici macar acest cuvant: "pilot", nu vine sa limpezeasca prea bine apele. Aceasta indeletnicire o face fiecare (dintre cei care vreodata, o face) dintr-o sumedenie de motivatii : joaca, hoby , depasirea propriilor limite, nebunie, inconstiență, stricta necesitate etc. Eu caut, (printre ei) să mă adresez acelora care sunt "angajati", care sunt in acest domeniu ceea ce intelegem prin "muncitor" atunci cand vorbim despre o uzina, despre un atelier. Acelora care lucrand, nu-si sunt propriile lor maini, ci sunt "prelungiri ale mainilor altei persoane". Domeniul acesta este foarte fluctuant in toate dimensiunile sale posibile (si imposibile). Viata in el difera de la o companie la alta, ca de la o familie la alta. Nu toti "tutorii" isi trimit copii la cersit, la furat sau sa se vândă. Vom avea foarte mult de vorba, voi incerca sa spun ce gandesc pentru ca cel ce citeste sa se poata regasi, sau nu, "asemanator mie" sau "diferit mie". Abia apoi, din cei "asemanatori mie" cine stie cați vor fi cei care imi vor intoarce fața si cați imi vor intoarce spatele. Căderea pe o aceeasi lungime de undă nu a fost vreodată usoară, pentru a fi acum (sau de-acum).

Nu mi-a plăcut si nu imi place cum Societatea a gestionat, gestionează si se vede că va gestiona viețile "muncitorilor" din acest cel mai vast santier posibil, al transporturilor.

Nu mi-a placut nici cum a fost gestionat cazul capitanului de pe Concordia (ca sa numesc un caz semnificativ din domeniul acvatic), nici cum "controlorilor de zbor" spanioli (ca sa

numesc tot un semnificativ caz) le-a fost inchisa gura si nici cum sunt tratati "piloții de automobile" (iar aici nu mai dau nici un exemplu).

Wikipedia

Pentru mine Wikipedia este "Biblioteca din Alexandria" zilelor noastre.

Varianta romaneasca e saracă rău, părând a fi o stransă legatură intre

buzunarele vreunei nații si cultivarea ... cultivării.

Cand n-o sa gasesc altceva mai bun, o sa fac trimitere spre "depozitul" de

cuvinte al altei nații iar tu, stimate cititor, daca nu te descurci cu engleza sau

cu spaniola nu-mi ramane decat sa-mi cer scuze pentru ca nu am mai mult,

si sa te mulțumesti doar cu cuvantul respectiv, in sine.

Am sa folosesc foarte mult "link"-ul pentru ca ma si scuteste de o gramada

de munca care tinde spre acelasi rezultat, dar si pentru ca acele explicatii

sunt si mai clare, si mai concise si (pana la vreo proba contrarie) si mai

credibile decat cuvintele mele.

In afara de asta, desi limba mea natala imi este mult mai usoara la purtare

o sa cam fiu nevoit sa scriu mai mult in varianta spaniola pentru ca se

intampla ca si cu camasa si cu haina.

Din astea doua, cea mai in contact cu pielea iti e camasa, iar in situatia mea

camasa care ma frige imi este Spania, iar Romania imi este ca haina.

Incerc eu sa ma apar in amandoua limbile, nu-i vorba, dar ultimii patru ani

am experimentat viata aici, si ca o picatura cazuta in oglinda apei, incepi

sa faci "cercuri" din acel loc inspre cat poti cuprinde.

Eu am tot inceput "pagini web", dar problema noastra in transporturi e atat de stufoasa si de ramificataca, poti vorbi de "concizie" in acest domeniu cam cum poti sa inghesui o plapuma intr-o ceasca de cafea.Fiecare dintre noi avem o alta poveste, despre care nu mai stie nimeni la modul direct ci doar din ceea cereusim sa povestim noi (cand avem cui).Dar, ca sa incepem totusi de undeva o sa incepem mai intai de la conceptul: "ființă".De fapt, de la acest concept incepem, de aici luam startul (de la suprafata acestui concept) pentru că desi o sa tot orbităm, nu orbităm cu alt interes decăt de a-i ajunge acestui concept in propriile-i străfunduri (adicane vom intoarce tot la el)Deci:Pornim de la aceea ca fiecare ( dintre noi ) "in-divid" suntem inainte de "toate celelalte" ( "toate celelalte" fiind: "persoana", "personaj", "persoana fizică", "persoana juridică), "persoană" (pur si simplu) si trebuie să fim tratați ca atare (adica, ca persoane)Din inceput, pornim prin a imparti Societatea in doua "departamente": unul aflat sub jurisdictia "Dreptului civil" (departament pe care-l vom numi "viata civila") iar celalalt aflat sub jurisdictia "Codului muncii" (adica ii vom spune: "campul muncii").Intr-o Societate organizata mai ... de "doamne-ajută", trecerea dintr-un departament in celalalalt se faceprin porti. Cu cat Societatea este mai depravata cu atat se utilizeaza mai putin portile si se intra prin ceeace ar trebui sa fie "gard"."Avantajul" acestei "scurtari de drum" se transforma in "avantaj" pentru un mic procentaj dintre noi, in timp

ce Societatea (cu "avantajati" cu tot) se scufunda.

În tehnologie avem conceptele: materie primă, unealtă, meserie, funcție, mașină, unealtă programabilă,

lanț tehnologic, produs finit, etc.