Aan het kruis

Tussen hemel en aarde

Jezus wordt aan het kruis gespijkerd. Een bordje boven Zijn hoofd wijst Hem aan als
‘de koning van de Joden’. Naast Hem hangen echte misdadigers, ook aan een kruis. Omstanders spotten. Als de hemel donker wordt, draagt Jezus eenzaam Gods straf. Tenslotte roept Jezus: “Het is volbracht!" en dan sterft Hij.


Toelichting

Je kunt dit teruglezen in de Evangeliën, o.a. in Lukas 23 vers 33 tot 48

Al van ouds is het hangen van een lichaam aan een houten paal het teken dat God de uiteindelijk staf moet uitvoeren. Jezus dood aan het kruis was op die manier bedoeld. Het gaat nu om God zelf die straffen gaat. Jezus offert zichzelf en ondergaat Gods straf over de zonde van de mensheid. Naast het afschuwelijke lichamelijke lijden komt ook de geestelijke zwaarte van Gods toorn op hem af. Hij werd door God verlaten, zodat wij nooit meer door God verlaten zouden worden. Zoals eens Abraham zijn zoon moest offeren, offert nu de Vader zijn geliefde Zoon. Bij Abraham toonde dat het vertrouwen van Abraham op God. Nu toont de Vader zijn liefde voor de mensheid. Bij Abraham kwam uiteindelijk een ram in de plaats van de zoon; op Golgotha sterft Jezus in plaats van de mensheid. De ultieme daad van liefde. De oude belofte van redding aan Adam wordt vervuld. 

En Jezus was gehoorzaam tot het klaar was. Met Goddelijke kracht hield hij vol. Het was een overwinningskreet die schalde over de hoofden van de mensen: Het is volbracht!.

Aan de spotternij kwam een einde en zelf de Romeinse legeroverste erkende dat hier van een Godenzoon sprake is.

In de Heidelberger Catechismus wordt uitgelegd waarom Jezus aan het kruis moest lijden

VRAAG 39

Heeft het een bedoeling, dat Hij gekruisigd is geweest en niet een andere dood gestorven was?

ANTWOORD:

Ja zeker; want daardoor ben ik zeker, dat Hij de vervloeking, die op mij lag, op Zich geladen heeft;
omdat de dood aan het kruis van God vervloekt was.

Vragen: