På svenska

Inledning

Orienteringprojektet är ett forsknings-och utvecklingsprojekt i Finland och Taiwan om småbarn och dagvård. Projektet omfattar pedagogisk och lärningmiljö utveckling baserad på forskningsresultat.

Syftet med projektet är att

Ta reda på vad som verkligen händer på finska och taiwanesiska dagvård.

Studera hur barnens aktiviteter, kompetens och relationer påverkar verksamheten.

Undersöka hur pedagogerna och inlärningsmiljön är relaterade till den pågående verksamheten.

Hitta ett sätt att ha en konkret och positiv inverkan på de studerade åtgärder.

Motiven av projektet

För att skapa praktiska och meningsfulla instrument för mätning och utvärdering av småbarnspedagogik.

Att exponera den grundläggande ingredienser som producerar verksamheten i lärandemiljön.

Jämföra finska och taiwanesiska kulturella skillnader. Detta görs genom att göra samma undersökningar i de båda länderna samtidigt.

Utifrån forskningsresultaten mer än 200 utvecklingsuppdrag för lärare i båda länderna har producerats av Reunamo och uppdaragen ska bli färdig i maj 2012.

Att sprida den hittade resultaten och producerade modeller nationellt och internationellt.

För att ändra småbarnspedagogik från jakten efter pedagogiska mål och mot att arbeta med de riktlinjer som styr processerna.

Hur gör vi det?

2008 Samarbete inleds mellan Helsingfors universitet och Ching Kuo institutet I Taiwan.

2009 Samarbetet startar i Finland i Mellersta Nyland och Tavastehus. Synkronisering av instrument mellan Finland och Taiwan. Taiwan National Academy of Educational Research anslutar i forskargruppen. Utbildningen av forskningsinstrumenter.

2010 Utbildning av intervjuare, intervjuer av barn, en utvärdering av inlärningsmiljöer och obsevation. 30 tusen obsevations, 1300 intervjuer, mer än 60 daghem och mer än tjugo dagbarnvårdare deltar i forskningen. Mer än 400 lärningmiljöer har utvärderats i olika daghem. Under hösten 2010 data synkroniserat mellan Finland och Taiwan.

2011 Reunamo producerar 217 utvecklingsuppgifter. En uppgift är för ett daghem. Mer än 200 daghem och dagbarnvårdare deltar i en modell för utveckling arbetsuppgifter.

2012 Tidsfristen för den producerade modellerna är den 23 maj 2012.

2013 Den forskningsresultat och modeller som tillverkats under processen kommer att spridas nationellt och internationellt.

Mätbara resultat

Observationen instrument och andra instrument är oberoende av varandra, vilket innebär att hittade speglar några riktiga kopplingar mellan företeelser. Det har föreslagits att år 2015 de data skulle samlas in på nytt för att utvärdera genomförda förändringar och att avslöja underliggande trender .

Produkter

Den redan genomförda produkter tills vinter 2012:

Noggrant testade och utvecklade instrument för att observera småbarn, instrument för att studera barns inriktning mot upplevda förändring, instrument för att utvärdera barnens kompetens och lärande miljö.

Utbildning av personal för bservation och intervju.

Presentationer och utbildning för lärare om barnets orienteering mot ändring.

Att utveckla och instrument för självutvärdering.

Feedback för daghem på resultaten av observationen.

Fördjupningen av den finsk-taiwanesiska samarbete.

217 utvecklingsuppdrag för att göra en skillnad i dagvård.