Karstaaminen

Valmis karstattu hahtuva villa on englanniksi "rolag".

Villan kartauksen tavoite on saada kaikki kuidut rinnakkaiseksi samaan suuntaan. Villaa voi karstata käsikarstauksien avulla tai karstamyllyllä. Villaa voi asettaa seuraavilla tavoilla käsikarstoille:

Vasemmalla nypätty villa (1), keskellä tapulia (2), oikealla ei nypätty villa (3).

1. Nypätty villan karstaus - kuidut ovat alussa erisuuntaisia. Laita sopiva nippu kuituja keskellä karstaa.

2. Tapulien karstaus - laita tapulit toistensa viereen sitenettä kaikilla on leikkauspinta ylöspäin.

3. Villa joka ei ole nypätty pitää karstaa kauemmin. Karkeita villoja on helpompi karstata nyppäämättä kun hienovillat. Aseta kuitu siten että kiinnität niitä karstojen yläpäädyn piikeihin ja vedä alas.

Älä paina käsikarstat toistensa vastaan liian voimakkaasti koska silloin piikit lukittuvat toistensa kylkeen eikä voi karstata. Jos piikki on väärin painoitettu (voi hyvinkin olla vahoissa kotintehdyissä karstoissa) ne eivät toimi hyvin. Anna karstat kulkea hellästi toistensa vastaan, aivan kuten kampaisit lapsen hiuksia. Karstaa niin kauan kunnes melkein kaikki kuidut ovat yhdellä karstalla. Yhteen karstaan jää hienoimmat kuidut ja toiseen karkeammat. Tässä vaiheessa on mahdollista irrottaa hienoimmat ja laittaa niitä erikseen. Jos karstaa hienovillaa tällä tavalla voit erottaa erittäin pehmeät kuidut ja niistä sitten kehrätä erittäin pehmeätä villaa. Villaa otat pois kääntämällä tyhjä karsta nurinpäin ja sillä rullata pois villaa siitä karstasta jossa villa on. Aloita villan poisottaminen siitä suunnasta missä villa tulee yli karstan reunaa (alareuna), vastassuunta siihen missäs karstan käenpide on. Kun aloitat kuitujen uusintakarstausta niin kiinnitä kuidut ensin alareunaan, sitten keskiosaan ja kolmannella vedoksella yläosaan (yläosa on se osa joka on lähin käenpidelle). Villan tyypistä ja puhtaudesta riippuu miten kauan pitää karstata.

Käsikarstat tai karstausmylly?

  • Miten paljon villaa karstat vuodessa? Pärjäätkö käsikarstauksilla tai tarvitsetko karstausmylly?

  • Aiotko huovata villaa tai kehrätä villaa? Jos aiot huovata niin kannattaa ostaa leveämpi karstausmylly. Jos aiot ainoastaan kehrätä niin kapeampi karstausmylly riittää. Jos haluat sekoittaa erilaisia väriä ja kuituja niin kannattaa ostaa leveämpi karstausmylly

  • Aiotko tuottaa erikoiskuituja? Silloin tarvitset käsikarstat.

  • Tarvitsetko kahta käsikarstoja ja karstausmyllyä? Valkoinen villa vaatii aina omia työkaluja. Ei ole mahdollista puhdistaa työvälineet eri erien väliin - jo yksi musta karva valkoisen sijaan rikkoo kudottu tuote. Jos karstat vähän valkosta ja paljon mustaa villaa, niin sopii valkoisia varten käsikarstoja ja mustia varten karstamyllyä.

Karstattu villakuidut voit rullata rulliksi (leperet, hahtuvaa villaa) seuraavilla tavoilla:

A. Valmistele rulla, jossa kuidut ovat rinnakkain, kaikki samasuuntaisia. Kun kuidut ovat samaansuuntaisia niin jää vähemmän ilmaa niiden välillä = jos kehrää ja kertailee kovalla otteella tulee kestävämpi lanka eli tukevampi lanka (sopii esim. karkeisiin kuituihin ja sukkalangaksi).

B. Valmistele rulla jossa kuidut ovat erisuuntaisia. Kun kuidut ovat erisuuntaisia niin on niiden välillä enemmän ilmaa = lämpimämpi lanka. Tällainen tapa sopii erityisesti, jos on pehmeä ja pitkä kuitu. Kehrätä sopii erityisesti englantilaisella pitkällä vedolla.

Käsikarstoilla valmistettu hahtuvavillaa eli lepere.

Karstausmyllyllä valmistettu hahtuva. Kuvalla Louëtin karstausmylly.

Karstattu "villalaatta! eli hahtuvaa (vasemmalla) voit joko kiertää rullaksi A tai B suuntaan. Jos rullat A suuntaan kuidut ovat rinnakkain, jos rullat B suunnassa niin kuidut ovat erisuuntaisia.

Istuma-asento karstauksen aikana. Toinen karsta lepää syliin.