Regler

Spelformer: Trippel, dubbel eller singel

Boule spelas antingen tre mot tre (trippel), två mot två (dubbel) eller en mot en (singel). I trippel har varje spelare två klot. I dubbel och singel har ni tre klot var.

Grunderna

Boule går i korthet ut på att lägga sina klot så nära en liten målkula –”lillen”– som möjligt. Ni får poäng för de klot det egna laget har placerat närmare lillen än motståndarens bästa klot. Det är med andra ord bara ett lag, eller en spelare, som får poäng i varje omgång. Om ditt klot ligger närmast och din motståndares klot ligger näst närmast får du en poäng. Om två av dina klot ligger närmare lillen än motståndarens får du två poäng osv.

Spela match

Spelet börjar med att lagen lottar om vem som ska kasta lillen. En spelare i det lag som vann drar upp en ring i gruset och kastar ut lillen. Den ska ligga mellan 6 och 10 meter bort från ringen. Alla spelare står i samma ring när de kastar sina klot. Det lag som ligger längst ifrån lillen spelar alltid nästa klot. När alla spelare spelat sina klot är omgången slut och lagen kommer överens och räknar ihop poängen. Det lag som fick poäng i omgången gör en ny ring och kastar ut lillen igen. Först till tretton poäng vinner.

5 tips på hur du blir en bra boulespelare:

1 - Stå med bägge fötterna i spelets riktning, inga vridna anklar mot baren!

2 - Se till att knogarna och fingertopparna riktas ”uppåt” mot himlen när klotet har lämnat handen.

3 - Den enskilt största skillnaden på amatörer och proffs är hur de skjuter/knockar bort. Ett tips att skjuta bra är att pendla armen så långt bakåt det går och sedan släppa klotet i axelhöjd. Detta gör att du förlänger bågen på skottet och får bättre träffsäkerhet.

4 - Räkna klot! Motståndarnas och era egna, boule kallas inte för intet grusgångarnas schack. Då kan du göra taktiska beslut, 90% av alla taktiska beslut tas efter ett kloträknande.

5 - Se till att ha fullt fokus precis när du ska kasta! Boule är en blandning av koncentration, teknik och taktiksport. De bästa boulespelarna har förmågan att fokusera till 100% i ringen och mellan kasten tar man sin Pastis eller psykar motståndet ;)