Project Bos Ter Munt 

Situering

Het Bos Ter Munt strekt zich uit over de gemeenten Tervuren en Wezembeek-Oppem. De huidige 10ha halfopen bos werd begin 20ste eeuw opgenomen in de nalatenschap van Koning Leopold II en geschonken aan de Belgische Staat. Bijgevolg ressorteert dit bos onder de bevoegdheid en maakt het deel uit van de eigendommen van de Regie der Koninklijke Schenking.

 

Dit bos vormt een landschappelijk waardevol, en mede door het arboretum aspect, een biologisch zeer waardevol gebied.

 

Het Bos Ter Munt  staat niet geïsoleerd in het landschap maar vormt een samenhangend geheel met de Tervurenlaan, het Koloniënpaleis en het Museum van Midden Afrika

Luchtfoto Bos Ter Munt

Berg Ter Munt luchtopname © NaZo

De verbondenheid

Tulpenboom (Liriodendron tulipifera) © NaZo

Het Bos Ter Munt is historisch sterk verbonden met de Franse tuin van het Museum van Midden Afrika en diende deels als proefbeplanting voor de exotische percelen in het Geografisch Arboretum van Tervuren.

 

In 2010 werd het beheer van dit bos voor 25 jaar contractueel overgedragen aan de Gemeente Tervuren die in 2012, via een GRUP of een Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoering Plan, een bestemmingswijziging doorvoerde.

 

Het recreatieve karakter van het GRUP zou en zal een totale biologische verarming in de hand werken. Dit continu en dreigend gevaar bestaat vandaag de dag nog steeds.

 

Sinds 2012 zetten omwonenden met de vrijwilligers en sympathisanten van NATURA Zoniën samen hun schouders onder een positief milieueducatief project. Om dit stukje natuurschoon niet in de vergeethoek te laten belanden, organiseert de vereniging jaarlijks één of ander initiatief. Een zwerfvuilactie, een beperkt groenbeheer of een muzikale natuurwandeling. Ook de vleermuizen krijgen bij tijd en stond de nodige aandacht.

Het project 'Bos Ter Munt'

Het uitgangspunt van het gehele project is het sterk en kwalitatief lied Laat ons een bloem’  van Louis Neefs.

Het cijfer ‘1 miljoen’ in dit lied is de knipoog naar geld en winst als overheersende factor op het bestaande natuurschoon en het rijke bosareaal. 

Een miljoen mensen is tevens het bereik van dit project.

Drumstel muziekwandeling Ter Munt © KHOV

Wat kan je zelf doen?

Handen uit de mouwen steken     © Centrum voor vertellen

We willen ervoor zorgen dat dit stukje natuurschoon beschermd blijft en opnieuw goed wordt beheerd.  Dit kan door tijdig en correct (biodivers) het Engels parklandschap in dit bos te maaien , de waardevolle arboretumbomen te verzorgen of heraan te planten (bosherstel) en het GRUP te vernietigen (politieke beslissing).  

Daarenboven wordt een meerwaarde gecreëerd door een duurzame waterberging. Het heraanleggen van de bestaande of nieuwe poelen komt de natuur en de aangelanden ten goede.

Spreek hierover je gemeentelijke mandataris of lokale groenbeheerder aan, neem deel aan acties en steun via een vrijwillige bijdrage aan het 'Steunfonds Bos Ter Munt' deze doelstellingen (Lidgelden & giften )

Het verlies van een bos is een enorm probleem wat zelfs de gemeente Tervuren, met zijn vele bomen, zich niet kan veroorloven. 

Men zegge het voort!