. 2018-2010 Η Ελλάδα στην εποχή των μνημονίων - Το ελληνικό σισύφειο δράμα – Από το Grexit στην έξοδο στις αγορές;

*****************

Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από τον braintumorguy, στην Αθήνα, ΕΛΛΑΔΑ.

(1) (2) (3) (5)

(4) 01-05-2016 me and my Masters, the Great Ancient Greek Philosophers Plato, and Aristotle.

(5) 30-05-2016 Beautiful Greece & the Greek Islands from Space on a beautiful clear day.Thank you NASA.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με εμένα, παρακαλώ επισκεφθείτε την κύρια ιστοσελίδα μου

(1) 15-08-2015 εγώ με τον Βασιληά Λεωνίδα της Σπάρτης, μπροστά στο Μουσείο της Ακρόπολης.

(2) 22-11-2015 μπροστά στην Ακρόπολη.

(3) 26-11-2015 στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στο κτίριο της Βουλής.- ανάμεσα στο Συντριβάνι και το Δένδρο των Χριστουγέννων.

https://sites.google.com/site/niactec/

**********

Το ελληνικό σισύφειο δράμα – Από το Grexit στην έξοδο στις αγορές;

• 05.05.2018

• Απόψεις

Από Θεόδωρος Πελαγίδης

Την Παρασκευή 20 Απριλίου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, του ESM και της ΕΚΤ, καθώς και κορυφαίοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, συναντήθηκαν για να συζητήσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και για να αποφασίσουν τι θα γίνει με τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Μετά, στις 27 Απριλίου, το Eurogroup συνεδρίασε στη Σόφια της Βουλγαρίας για να μελετήσει όρους για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση και τα υπόλοιπα βήματα της εμπλοκής του «επίσημου τομέα» (official sector involvement – OSI), που είναι ο τεχνικός όρος για την ελάφρυνση του χρέους που αφορά τον δημόσιο τομέα. Πριν ληφθούν αποφάσεις για την παρακολούθηση και το OSI, το Eurogroup διαβεβαίωσε τους δανειστές ότι η Ελλάδα πρώτα θα πρέπει να υλοποιήσει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα που ορίζονται από το τρίτο πρόγραμμα. Με 88 εναπομείναντα προαπαιτούμενα, το πρόγραμμα κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί και το χρονοδιάγραμμα είναι εξαιρετικά «σφιχτό».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μια συνέντευξή του στους «Financial Times» στις 27 Απριλίου παραδέχτηκε ότι με την έναρξη της μεταμνημονιακής περιόδου μετά τον Αύγουστο του 2018 «οι αποστολές παρακολούθησης της Ε.Ε. πιθανόν να είναι πιο συχνές από τις δύο ετήσιες αξιολογήσεις που προβλέπονται για τις χώρες που έχουν ολοκληρώσει προγράμματα. Είναι πιθανές τρεις ή τέσσερις επισκέψεις, αντί για δύο». Με άλλα λόγια, ως αντάλλαγμα για το OSI, η παρακολούθηση θα είναι επαυξημένη, ώστε να επιβεβαιώνει ότι συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις. Ο Τσακαλώτος, στην πραγματικότητα, έρχεται σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλά για «καθαρή έξοδο», εννοώντας μια περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018 χωρίς υποχρεώσεις που επιβάλλουν οι δανειστές ή όρους που αφορούν τη χώρα και ειδικότερα την κυβέρνησή του.

Ξεκάθαρα, βλέπουμε να έρχεται μια νέα υβριδική συμφωνία, σχεδιασμένη από τον ESM, την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, για την επίβλεψη της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο του 2018. Ο στόχος της είναι να διασφαλίσει ότι είτε η παρούσα είτε η επόμενη κυβέρνηση/κυβερνήσεις συμμορφώνονται με τους κανόνες. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: αυτή τη φορά η ορολογία πρέπει να αλλάξει. Κανείς δεν θέλει να ξανακούσει λέξεις όπως «λιτότητα», «μνημόνιο», «νέο πρόγραμμα», ούτε θέλει να διαβάσει αρθρογραφία για το πόσο οι δαπανηρές αποτυχίες των προγραμμάτων κοστίζουν στους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Όσο για το πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα, το τρέχων σαιξπηρικό δράμα περιλαμβάνει δύο επιλογές που για άλλη μια φορά βάζουν την Ελλάδα μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Η λιγότερο οδυνηρή, που αποκαλείται «το γαλλικό κλειδί», ...

///

http://balkaneu.com/the-french-key-for-greek-debt/index.html

The "French key" for Greek debt

By Giannis Agouridis /

Published on: 25-01-2018, 14:48

[IMAGE] IMF_Greece-1

Talks over the Greek debt issue are underway. The Greek government is aiming at a clean exit from the bailout program in August 2018, the IMF is again starting to raise the issue of further Greek debt relief, while some European circles that used to be influenced by W. Schaeuble are trying to connect medium term debt relief measures to some kind of deliverables.

In any case, the so-called "French key" that has been proposed is a plan that is already being designed and seems to constitute a system linking the level of annual debt repayments to annual GDP growth. In practice, the logic of the proposal is that annual debt servicing obligations will fluctuate according to the strength and performance of the Greek economy.

Holistic growth program

On the basis of what we know so far, the IMF maintains its estimated 1% GDP growth per year in the long term, while the Eurozone expects long-term growth to hover around 2%. This discrepancy causes the difference of opinion manifested in terms of Greek debt sustainability and how it will be serviced. The French proposal seems to reconcile the differences by “boosting” growth, when necessary, and this is why the Greek side must design a “holistic program for growth”, according to the conclusions reached at the last Eurogroup meeting. As Finance Minister Euclid Tsakalotos stated: “If growth figures are disappointing, a greater debt relief could be offered. If growth rates are better than expected, the mechanism will not activated” The growth program would “guarantee” the growth of GDP in coming years via the use of national and community funds, if necessary. The question is how it will be structured, as well as how it will be “received” by European partners and the IMF./IBNA

///

... συνδέει τον μελλοντικό ονομαστικό ρυθμό ανάπτυξης με δόσεις αποπληρωμής του χρέους. Η πιο σκληρή συνδέει σταδιακή ελάφρυνση του χρέους με προαπαιτούμενους όρους – με άλλα λόγια, περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Τώρα, πιο πιθανή φαίνεται η δεύτερη επιλογή. Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ πιέζει για πιο άμεση και χωρίς όρους ελάφρυνση του χρέους, καθώς έχει αμφιβολίες τόσο για τη σταδιακή προσέγγιση που προωθούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γαλλία όσο και για την ολλανδογερμανική ελάφρυνση χρέους υπό όρους. Αυτή η στάση περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Με δυο λόγια, αυτή τη φορά οι πάντες θα πρέπει να προβάλουν κάποιον βαθμό ικανοποίησης για τρεις λόγους:

• Με τις ευρωεκλογές να προγραμματίζονται για τον Μάιο του 2019, οι πολιτικοί της Ευρωζώνης θα πρέπει να πουν στους ψηφοφόρους τους ότι τελικά το ελληνικό πρόγραμμα πέτυχε.

• Η ελληνική κυβέρνηση του ριζοσπαστικά αριστερού ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να στείλει μήνυμα στους ψηφοφόρους ότι μια έξοδος στις αγορές είναι εφικτή –δηλαδή «καθαρή έξοδος»– και ότι ο χρόνος για να εγκαταλειφθεί η λιτότητα έφτασε (στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση σχεδιάζει μια γιορτή στην πλατεία Συντάγματος για να γιορτάσει την «έξοδο στις αγορές» – απόδειξη ότι στη χώρα μου ο λαϊκισμός έχει και κάποια πλάκα).

• Τέλος, το ΔΝΤ θα πρέπει να πείσει τον κόσμο ότι πάντα μπορεί να παίξει έναν δημιουργικό και κρίσιμο ρόλο, ακόμα και ως «φρουρός», αφού αποφάσισε να απόσχει από το τρίτο πρόγραμμα.

Μια πιστωτική γραμμή υποστήριξης της χώρας για δανεισμό από τις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια πλέον έχει αποκλειστεί. Η διασφάλιση κάτι τέτοιου θα απαιτούσε να εγκριθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια πολλών χωρών της Ευρωζώνης, κάτι που επί του παρόντος θεωρείται μη εφικτό. Θα ήταν σαν ομολογία ότι ακόμα και το τρίτο πρόγραμμα απέτυχε.

Αφού η μοναδική επιλογή είναι όλοι οι παίκτες να παραστήσουν ότι βαίνουμε προς καθαρή έξοδο, αυτό που απομένει είναι να βρεθεί μια μαγική φόρμουλα που θα γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των δανειστών σχετικά με κρίσιμες μακροπρόθεσμες παραμέτρους. Αυτές περιλαμβάνουν μια συμφωνία για τις τάσεις του ρυθμού ανάπτυξης και των πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα καθορίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Είναι κρίσιμο η συμφωνία να στείλει μήνυμα στις αγορές ότι το επίπεδο του OSI θα επιτρέψει στην Ελλάδα να δανείζεται με επιτόκιο που δεν θα καταστήσει μη βιώσιμο το χρέος στο μέλλον.

Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ περιέκοψε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και πλέον εκτιμάται ότι η οικονομία θα επεκταθεί κατά 2% το 2018, αντί για 2,6% που προβλεπόταν νωρίτερα. Ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 0,7% για το 2018, αντί για 1,3% νωρίτερα. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έως το 2022 είναι κάτω από το 2%. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ελληνική οικονομία, παρά τα δέκα χρόνια ύφεσης, δεν μπορεί να επεκταθεί σημαντικά. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα αναιμικοί και σίγουρα ανεπαρκείς για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, υψηλότερα εισοδήματα και να κάνουν το χρέος βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Πολ Τόμσεν, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, παραδέχτηκε ότι οι ουρανοϋψείς φόροι έχουν πλήξει την ανάπτυξη. ...

///

http://www.ekathimerini.com/227917/article/ekathimerini/business/imfs-thomsen-proposes-broadening-the-greek-tax-base

BUSINESS 20.04.2018

IMF’s Thomsen proposes broadening the Greek tax base

[IMAGE] thomsen-imf-thumb-large

Poul Thomsen, director of the International Monetary Fund’s European department, on Friday spoke in favor of a broadening Greece’s tax base though he stopped short of determining whether the IMF would call for reductions to the tax-free threshold (due to come into effect in January 2020) to apply a year in advance.

Speaking in Washington, where the IMF is holding its Spring Meetings, Thomsen said that raising taxes had played a large part in the country’s fiscal adjustment in recent years but that Greece must find a way of meeting fiscal targets that is “growth-friendly.”

The IMF will not impose any specific policies, he said but proposed a “discussion” about the timing of tax reforms.

As regards the Fund’s potential role in Greece’s third international bailout, which expires in August, he said at least one bailout review must be carried out before a decision can be made as well as agreement to lighten Greece’s debt. “Time is running short for us to be able to activate the program,” he said.

A discussion on debt measures is likely to take place at the next meeting of eurozone finance ministers, scheduled for April 27 in Sofia. Talks there will also focus on a growth plan that the government has presented to bailout auditors.

Finance Minister Euclid Tsakalotos on Friday met in Washington with European Economic and Monetary Affairs Commissioner Pierre Moscovici, Eurogroup Chairman Mario Centeno and European Central Bank President Mario Draghi and is to meet Thomsen and IMF chief Christine Lagarde on Saturday.

///

... Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι οι δημόσιες δαπάνες έχουν μειωθεί δραματικά για να επιτευχθούν –και ξεπεραστούν– οι στόχοι του προγράμματος, ...

///

http://www.keeptalkinggreece.com/2018/04/20/imf-lagarde-greece-additional-measures/

[IMAGE] lagardeimf1-660x330

“IMF never asked additional spending cuts in Greece,” claims Lagarde

April 20, 2018 Economy

Despite deep cuts having been made in state spending in Greece, the International Monetary Fund’s (IMF) managing director Christine Lagarde has claimed that it wasn’t on account of the Fund.

Speaking to reporters on Thursday in Washington DC, where she is taking part in meetings between the IMF and Washington Group, she said the IMF never asked Greece to make additional cuts in recent times, rather stating that the country had exceeded their expectations.

==

Katerina Sokou

@KaterinaSokou

Lagarde on Greece: After 8 years of difficult political implementation, there is progress as a result, for instance markets much more favorable. Some drastic measures were not with our advice, further structural reforms needed, not over yet but IMF committed to continuing support

4:10 PM - Apr 19, 2018

==

She did not elaborate what she meant with ‘recent times’ which is a broad and very vague time description. Nevertheless, last time, the IMF demanded and succeeded to impose additional austerity measures on Greece was in late spring 2017. The Fund demanded additional austerity measures worth 2.2 billion euros to be implemented in 2019 and 2020. With the help of Schaueble, the IMF put the knife on Greece’s neck to accept the additional demands otherwise risking to have the second review of the European lenders’ program not concluded.

The measures are to be activated through an automatic fiscal mechanism, a so-called “cutter”, in case Greece would fail to meet the fiscal targets.

These measures are:

1. Broadening the tax-free basis thus taxing the poor with annual income below 6,000 euro, as the EU poverty line has been set

2. Further pension cuts

Yesterday, Lagarde did restate the IMF’s continued recommendation to Greece however, to continue with structural reform.

When asked about whether the Fund would be active in Greece’s post-bailout phase, Lagarde said:

[IMAGE] SPRING MEETINGS 2018 - WASHINGTON DC -

==

Katerina Sokou

@KaterinaSokou

Lagarde, responding to @mignatiou @MignatiouCom, sends a message to the Europeans ahead of debt relief discussions. Responding on what will the IMF do so that Greece can see light at the end of the tunnel, she said that they will do whatever they can within their mandate.

4:28 PM - Apr 19, 2018

Meanwhile, Eurogroup chief Mario Centeno, who is also in Washington, quashed any rumours of Greece extending its bailout program by two months, clarifying that Greek authorities are focused on exiting the program. ...

///

https://neoskosmos.com/en/114359/the-imf-never-asked-for-additional-spending-cuts-in-greece-says-lagarde/

Facebook Twitter: @NeosKosmos Instagram

NEWS / GREECE

The IMF never asked for additional spending cuts in Greece, says Lagarde

According to the Managing Director of the IMF, Greece's fiscal performance has recently exceeded expectations

20 April 2018 5:21pm

Despite deep cuts having been made in state spending in Greece, the International Monetary Fund’s (IMF) managing director Christine Lagarde has revealed that it wasn’t on account of the Fund.

Speaking to reporters on Thursday in Washington DC, where she is taking part in meetings between the IMF and WB Group, she said the IMF never asked Greece to make additional cuts in recent times, rather stating that the country had exceeded their expectations.

She did restate the IMF’s continued recommendation to Greece however, to continue with structural reform.

When asked about whether the Fund would be active in Greece’s post-bailout phase, Ms Lagarde didn’t comment.

Meanwhile, Eurogroup chief Mario Centeno, who is also in Washington, quashed any rumours of Greece extending its bailout program by two months, clarifying that Greek authorities are focused on exiting the program.

///

PS Lagarde does not only have the talent to refrain from truth without blushing. She can also speak Greek. She greeted one of the Greek reporters at the presser with “Kalimera.”

The busy and skilled IMF Managing Director had managed to learn one Greek word in eight years.

As a friend commented on Twitter: Lagarde learned one letter per year!

///

... μια εξέλιξη που η ίδια δεν απέδωσε στην εφαρμογή των συμβουλών του ΔΝΤ – αντιθέτως, ήταν μια επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Όντως, είναι απορίας άξιον γιατί η Ελλάδα ήταν στ’ αλήθεια υπό στενή επιτήρηση τα τελευταία τρία χρόνια και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση απόλαυσε κάποια ελευθερία στη δημοσιονομική πολιτική (η οποία, παρεμπιπτόντως, ήταν εξαιρετικά αυστηρή για μια κυβέρνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς). Ας έχουμε υπόψη ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2016 και το 2017 «απογειώθηκαν» στο 4% και 4,2% αντίστοιχα, λόγων των πολύ υψηλών φόρων και της συμμετοχής της κοινωνικής ασφάλισης.

Στο ίδιο κλίμα, το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού για το α΄ τρίμηνο του 2018 ήταν πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ, περισσότερο από 1,2 δισ. πάνω από τους στόχους, λόγω χαμηλότερων των προβλέψεων δημοσίων επενδύσεων. Από την άλλη, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2018 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών αυξήθηκαν κατά 2,6 δισ. ευρώ. Πράγμα που μας φέρνει στον πυρήνα του προβλήματος που οι θεσμοί και οι δανειστές μοιάζουν να (ή παριστάνουν ότι) αγνοούν: τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα χρεοκοπούν την ιδιωτική οικονομία και μειώνουν τον ρυθμό ανάπτυξης. Το έλλειμμα ύψους 2 δισ. ευρώ της χώρας στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο υποστηρίζει ακόμα περισσότερο αυτή την άποψη. Οι επενδύσεις είναι λιγότερες από τις αποσβέσεις κεφαλαίου – τώρα μόλις στο 11% του ΑΕΠ, που είναι η χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη. Αποτέλεσμα αυτού, η παραγωγικότητα συνεχώς επιδεινώνεται.

Οπότε, ναι, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μάλλον λίγο περισσότερη «χρηματοπιστωτική μηχανική» του προφίλ του χρέους, ώστε να ταιριάζει με αυτές τις εξελίξεις. Πιο σημαντικό, πρέπει να εξεταστεί τι φορολογικό βάρος μπορεί να αντέξει η χώρα, δεδομένης της κατάστασής της και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη ενθάρρυνσης νέων επενδύσεων.

Αυτό που κάνει την επίλυση του ζητήματος του χρέους τόσο δυσλειτουργική είναι ότι κανείς δεν μιλά για τις συνέπειες στους φορολογούμενους και στις επενδυτικές προοπτικές της χώρας στη διάρκεια κρίσιμων οικονομικών συναντήσεων για το μέλλον της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, καθώς είναι καταδικασμένη σε ανεπαρκείς ρυθμούς ανάπτυξης που πάντα θα εξουδετερώνουν ή θα ακυρώνουν κάθε περιστασιακή συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους. Για μια αληθινή καθαρή έξοδο, θα ανέμενε κανείς την ανάληψη αληθινών μέτρων για την αντιμετώπιση της βαριάς φορολόγησης και της αποεπένδυσης, αντί για τον στραγγαλισμό της αληθινής οικονομίας για την επίτευξη ενός μη ρεαλιστικού πρωτογενούς πλεονάσματος 4,2%.

Και όμως, αυτά τα μέτρα δεν έχουν ακόμα την υποστήριξη κρίσιμων πρωταγωνιστών στην Ε.Ε., καθώς στις 23 Απριλίου ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο και αρμόδιος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την Ένωση των Αγορών Κεφαλαίου, τουίταρε: «Θετικά νέα για την Ελλάδα. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα ξανά ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς της στόχους. Το 2017 το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους προγράμματος έφτασε το 4,2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 1,75% του ΑΕΠ. Καλά νέα ενόψει της λήξης του προγράμματος τον Αύγουστο».

==

Valdis Dombrovskis

@VDombrovskis

Positive news on #Greece: new #Eurostat data show that Greece has again outperformed its fiscal targets. In 2017, the primary surplus in programme terms has reached 4.2% of GDP instead of 1.75% of GDP target. Good news in the view of the programme conclusion in August!

3:51 PM - Apr 23, 2018 · Manhattan, NY

==

Κλείνοντας, η βιωσιμότητα του χρέους έρχεται μόνο με ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη. Αυτή, με τη σειρά της, είναι αποτέλεσμα μόνιμα υψηλών επενδυτικών ρυθμών και χαμηλής φορολογίας. Μόνο μετά από αυτά επιτυγχάνονται με φυσικό τρόπο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης. Είναι βασικά οικονομικά…

* Ο Θεόδωρος Πελαγίδης είναι καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 2/5/2018 στο ιστολόγιο του Brookings Institute

και για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφθείτε την επόμενη ιστοσελίδα

( παρακαλώ χρησιμοποιώντας το δεξιό κλικ του mouse, ανοίξτε τον επόμενο σύνδεσμο

( ιστοσελίδα ) σε ξεχωριστό παράθυρο προς τα δεξιά, )

https://www.brookings.edu/blog/up-front/2018/05/02/greeces-sisyphean-drama-from-grexit-to-exit-to-the-markets/

==

==========

2018-05-11 Κίτρινη κάρτα από το Βερολίνο - Μήνυμα από τον πρεσβευτή της Γερμανίας

ο πρεσβευτής της Γερμανίας Γενς Πλέτνερ

Αγγελος Αθανασόπουλος

Το ζήτημα δεν είναι η καθαρή ή λιγότερο καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο, αλλά η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε, μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες το πρωί, ο πρεσβευτής της Γερμανίας Γενς Πλέτνερ, μεταφέροντας ουσιαστικά και τους προβληματισμούς του Βερολίνου για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Πίσω από το μήνυμα του πρεσβευτή διαφαίνεται ότι η γερμανική πλευρά δεν προεξοφλεί το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης, στις αρχές Ιουλίου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες για μία επιτυχή ολοκλήρωση, αν και παρατήρησε ότι απομένει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει. Πρόσθεσε δε, χρησιμοποιώντας διπλωματική γλώσσα και προφανώς αναφερόμενος στη συζήτηση περί του είδους της μεταμνημονιακής εποπτείας που θα επιλεγεί, ότι το να είναι μία χώρα - μέλος της ευρωζώνης σημαίνει ότι αποδέχεται και στοιχεία ενισχυμένης συνεργασίας.

Αναφορικά με τις συνομιλίες για την επίλυση του ονοματολογικού μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ, ο Πλέτνερ σημείωσε ότι μία συμφωνία είναι πιθανή και το Βερολίνο θα την καλωσόριζε. Εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος αλλά πάντα τα δύσκολα ζητήματα μένουν στο τέλος. Χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες της Αθήνας να λύσει χρονίζουσες διαφορές με γειτονικές χώρες.

Ο γερμανός πρεσβευτής εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία, θα έλεγε κανείς δυσφορία, για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οπως είπε, καμία συμφωνία δεν είναι τέλεια, αλλά η Γερμανία δεν κατανοεί τη λογική της αμερικανικής κίνησης.

==

και για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφθείτε την επόμενη ιστοσελίδα

( παρακαλώ χρησιμοποιώντας το δεξιό κλικ του mouse, ανοίξτε τον επόμενο σύνδεσμο

( ιστοσελίδα ) σε ξεχωριστό παράθυρο προς τα δεξιά, )

http://www.tanea.gr/news/politics/article/5559701/kitrinh-karta-apo-to-berolino/

==

==========

==========

==========

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

2018-05-15 Υπέρ της προληπτικής πιστωτικής γραμμής τρεις στους τέσσερις θεσμούς

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

«Θα κλείσουμε το πρόγραμμα τον Αύγουστο και δεν θα ζητήσουμε διασφάλιση μέσω πιστοληπτικής γραμμής. Μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα υπάρξει καμία πίστωση, πλέον, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM για την Ελλάδα», ανέφερε ο υπ. Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος στη Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Την ένταξη της χώρας σε προληπτική πιστωτική γραμμή, μετά το τέλος του μνημονίου, επανέφερε χθες δυναμικά στο προσκήνιο ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην Αθήνα Φραντσέσκο Ντρούντι, αποκαλύπτοντας ότι η Φρανκφούρτη τη θεωρεί ως την καλύτερη επιλογή.

Στην πραγματικότητα, οι πληροφορίες από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ δεν είναι ο μόνος θεσμός που προκρίνει την προληπτική γραμμή. Την ίδια άποψη έχουν επίσης ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κάτι που δείχνει ότι η κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί πιέσεις το επόμενο διάστημα για να επανεξετάσει τη στάση της στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτό θα σήμαινε, βεβαίως, ότι θα εγκατέλειπε ακόμη και τα τελευταία προσχήματα περί καθαρής εξόδου από το μνημόνιο.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, που δημοσιεύεται στο φύλλο της Τρίτης, απαντώντας στην ερώτηση εάν θα χρειαστεί η Ελλάδα πρόσθετο δίχτυ ασφαλείας μετά το τέλος του προγράμματος, παίρνει μία ακόμη φορά αποστάσεις από τη ρητορική περί καθαρής εξόδου: «Αυτό το διάστημα γίνεται πολύς λόγος, εάν θα είναι μία “καθαρή έξοδος”, ένα καθαρό τέλος για το πρόγραμμα της Ελλάδας. Δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε για έννοιες. Η ουσία είναι σαφής: Θα κλείσουμε το πρόγραμμα τον Αύγουστο και δεν θα ζητήσουμε διασφάλιση μέσω μιας πιστοληπτικής γραμμής. Μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα υπάρξει καμία πίστωση, πλέον, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM για την Ελλάδα».

Ο κ. Ντρούντι, που θα βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει από αύριο στις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον για την τέταρτη αξιολόγηση, ήταν χθες, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», ξεκάθαρος λέγοντας ότι «χρειάζεται ένα ορθά καθορισμένο πρόγραμμα (προληπτικού χαρακτήρα), με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους προκειμένου η ΕΚΤ να διατηρήσει την παρέκκλιση (waiver) σχετικά με την επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων για όσο διάστημα οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις παραμένουν χαμηλότερες του επενδυτικού βαθμού».

Εξήγησε ότι η διατήρησή του waiver θα βοηθήσει σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ αποτελεί προϋπόθεση για τη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Eπίσης, προσέθεσε, μια αξιόπιστη συμφωνία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα συμβάλει στην πρόληψη των διακυμάνσεων στις καταθέσεις, διευκολύνοντας έτσι την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Ουσιαστικά, ο κ. Ντρούντι επικαλέσθηκε τα ίδια επιχειρήματα υπέρ της προληπτικής γραμμής που είχε επικαλεσθεί στο παρελθόν και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, για να εισπράξει την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης και σκληρούς χαρακτηρισμούς εκ μέρους στελεχών της.

Ο κ. Ντρούντι απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο προληπτική γραμμή και ακόμη περισσότερο να τη συγκεκριμενοποιήσει και περιορίστηκε να μιλήσει για προληπτικό πρόγραμμα, αφήνοντας έτσι ανοικτό παράθυρο για έναν πιθανό συμβιβασμό σε μια λύση που κατ’ όνομα μόνο θα διαφέρει ίσως από την προβλεπόμενη ECCL, την οποία έχει δαιμονοποιήσει η κυβέρνηση επειδή συνοδεύεται από μνημόνιο.

Πάντως, ο ίδιος προσέθεσε ότι η απόφαση εναπόκειται πλήρως στις ελληνικές αρχές, όπως είχε πει μετά το Eurogroup της Σόφιας, στις 27 Απριλίου και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Στο ίδιο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε μεταφέρει τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν θέλει προληπτική γραμμή και επιθυμεί «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο. Στη βάση αυτή κινήθηκαν οι διαδικασίες για την «ενισχυμένη εποπτεία», το πλαίσιο της οποίας επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι οι όροι της «ενισχυμένης εποπτείας» θα είναι τόσο αυστηροί, που δεν θα διαφέρουν ουσιαστικά από ένα νέο μνημόνιο, ενώ η χώρα θα χάσει το όφελος της προληπτικής γραμμής για προστασία έναντι των αγορών.

Την ανάγκη προστασίας έναντι των αγορών καθιστούν προφανή οι συνθήκες που επικρατούν μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου, τον Φεβρουάριο. Εκτοτε, δεν έχει δοθεί ούτε μία ευκαιρία νέας εξόδου στις αγορές και είναι αμφίβολο αν αυτή θα υπάρξει μέχρι το τέλος του προγράμματος. Τα σχέδια για την έκδοση 3ετούς και 7ετούς ομολόγου έχουν μπει στο ράφι.

==

και για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφθείτε την επόμενη ιστοσελίδα

( παρακαλώ χρησιμοποιώντας το δεξιό κλικ του mouse, ανοίξτε τον επόμενο σύνδεσμο

( ιστοσελίδα ) σε ξεχωριστό παράθυρο προς τα δεξιά, )

Για να συμμετάσχει το ΔΝΤ σε ένα νέο πρόγραμμα με χρηματοδότηση, θα πρέπει να υπάρχει σημαντική ελάφρυνση του χρέους, τόνισε για μία ακόμη φορά ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος του Ταμείου, Π. Τόμσεν.

Με το σενάριο το ΔΝΤ να αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα να γίνεται όλο και πιο αληθινό, έληξε το χθεσινό Εuroworking Group, καθώς το χάσμα ανάμεσα στη Γερμανία και το Ταμείο όχι μόνο δεν γεφυρώνεται αλλά αντιθέτως μεγαλώνει. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» χθες το πρωί συνεδρίασε το Washington Group (εκπρόσωποι των θεσμών και της Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας) με θέμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Εκεί έγινε ξεκάθαρο ότι η γερμανική στάση έχει σκληρύνει ιδιαίτερα, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι τους περασμένους μήνες, καθώς φαίνεται να επιμένει σε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που θα συνδέονται με την ελάφρυνση.

Συγκεκριμένα, θέλει να υπάρχει ένα πλαίσιο με το οποίο κάθε φορά που θα γίνεται περαιτέρω ελάφρυνση θα περνάει από έγκριση που θα συμπεριλαμβάνει εκτός των άλλων και το γερμανικό Κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν παραβρέθηκε στη συνάντηση και τόνισε πως αυτοί οι όροι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί. Επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ, ότι δηλαδή για να συμμετάσχει το Ταμείο σε ένα νέο πρόγραμμα με χρηματοδότηση θα πρέπει να υπάρχει σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Η ελάφρυνση θα πρέπει να το καθιστά βιώσιμο, σύμφωνα με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που έχει κάνει το Ταμείο και όχι αυτές των Ευρωπαίων που είναι πολύ πιο θετικές.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους μέχρι το επόμενο Eurogroup (24/6), αλλιώς δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα, να γίνει μία αξιολόγηση, όπως προβλέπεται, και να έχει λήξει μέχρι τον Αύγουστο. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμα», αλλά «σίγουρα ο χρόνος πιέζει επικίνδυνα όσον αφορά τη συμμετοχή του Ταμείου». Ο ίδιος αξιωματούχος απέδωσε τη σκλήρυνση της στάσης των συμμετεχόντων στο γεγονός ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν από μία συμφωνία και πολλές φορές έχουμε δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει σαν διαπραγματευτική τακτική».

Συγχρόνως χθες συζητήθηκε η εκταμίευση του ενός δισ. που παραμένει ακόμα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και πρέπει να εκταμιευθεί το συντομότερο δυνατόν, καθώς η προθεσμία λήγει στις 15 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, μέχρι την εν λόγω ημερομηνία, θα πρέπει να έχει συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ESM για να αποφασίσει κατά πόσον έχουν τηρηθεί οι δύο όροι για την εκταμίευση του υπολειπόμενου ενός δισ.: Πρώτον, κατά πόσον έχει μειωθεί ο όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και δεύτερον, αναμένεται έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα εξετάζει κατά πόσον οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και σε όλη την επικράτεια.

Από σήμερα, αναμένονται οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με σκοπό να επιτύχουν μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff level agreement) μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι, που είναι, μέχρι στιγμής, προγραμματισμένο να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Η Αθήνα μπορεί «να έχει εκπληρώσει λιγότερα από ό,τι αναμενόταν», όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», όσον αφορά τα 88 προαπαιτούμενα που απαιτούνται για την τέταρτη αξιολόγηση, αλλά αυτό δεν φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις Βρυξέλλες, που αναμένουν συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Αντίθετα, μία σειρά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κυρίως του Βορρά (Βερολίνο, Χάγη κλπ.), βλέπουν ότι η Αθήνα έχει «κατεβάσει ρυθμούς» και ενισχύει το επιχείρημά τους ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους της.

==

και για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφθείτε την επόμενη ιστοσελίδα

( παρακαλώ χρησιμοποιώντας το δεξιό κλικ του mouse, ανοίξτε τον επόμενο σύνδεσμο

( ιστοσελίδα ) σε ξεχωριστό παράθυρο προς τα δεξιά, )

http://www.kathimerini.gr/964242/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/xasma-germanias---dnt-gia-thn-elafrynsh-toy-xreoys

==

==========

==========

==========

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώστε πολύ πιο γρήγορα τα κόκκινα δάνεια, συστήνει ο SSM

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

Η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί αναφέρθηκε στο θετικό αποτέλεσμα του stress test ως σημαντικό βήμα προόδου. Ωστόσο προσέθεσε ότι οι προκλήσεις δεν τελειώνουν εδώ και αναφέρθηκε στην προγραμματισμένη εποπτική αξιολόγηση του Οκτωβρίου.

Τράπεζες, Δάνεια

Η εντατικοποίηση των προσπαθειών μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, η χρηματοδότηση της οικονομίας και η εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί με τους επιτελείς των συστημικών τραπεζών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε πολύ καλό κλίμα, δεδομένου του θετικού αποτελέσματος του stress test, ενώ η κ. Νουί συναντήθηκε και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο συζήτησαν εποπτικά θέματα των τραπεζών αλλά και, γενικότερα, για την πορεία της οικονομίας και την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Στη συνάντηση με τους επιτελείς των εμπορικών τραπεζών, η επικεφαλής του SSM αναφέρθηκε στο θετικό αποτέλεσμα του stress test ως ένα σημαντικό βήμα προόδου, ωστόσο προσέθεσε ότι οι προκλήσεις δεν τελειώνουν εδώ, αναφέροντας την προγραμματισμένη εποπτική αξιολόγηση του Οκτωβρίου, το λεγόμενο SREP (Supervisory Review and Evaluation Process), καθώς και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ανάγκη όχι μόνο επίτευξης των σχετικών στόχων μείωσης αλλά και επιτάχυνση του σχετικού σχεδιασμού. Σημειώνεται ότι το SREP είναι μια εις βάθος διαδικασία αξιολόγησης, καθώς από το μικροσκόπιο της εποπτικής αρχής (SSM) θα περάσουν τα πάντα. Θα εξεταστεί και πάλι η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, η κατάσταση ρευστότητας, η πορεία των κόκκινων δανείων, η διαχείριση κινδύνων, ακόμα και το μοντέλο λειτουργίας και η επιχειρηματική στρατηγική των τραπεζών.

Η κ. Νουί αναφέρθηκε σε όλα τα παραπάνω ζητήματα αναλυτικά, τονίζοντας στις διοικήσεις των τραπεζών την ανάγκη να κινηθούν συγκροτημένα και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρέθηκε στο επίκεντρο και τονίστηκε η ανάγκη επίτευξης των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων, όπως έχουν συμφωνηθεί με τον SSM. Στο τέλος του 2017, τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) διαμορφώθηκαν στα 94,4 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) στα 65,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στα τέλη του 2018 τα NPEs θα πρέπει να μειωθούν κατά 12,9 δισ. ευρώ και να περιοριστούν στα 81,5 δισ. ευρώ, ενώ τα NPLs θα πρέπει να μειωθούν κατά 13,1 δισ. ευρώ και να περιοριστούν στα 52 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη της κ. Νουί πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας καθιερωμένης επίσκεψης που πραγματοποιεί η επικεφαλής του SSM στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Η επίσκεψη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, ωστόσο αναβλήθηκε εξαιτίας της χρεοκοπίας της λετονικής τράπεζας ABLV και των ενεργειών που έπρεπε να γίνουν για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Η θητεία της κ. Νουί ως επικεφαλής του SSM ολοκληρώνεται στα τέλη του 2018.

==

και για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφθείτε την επόμενη ιστοσελίδα

( παρακαλώ χρησιμοποιώντας το δεξιό κλικ του mouse, ανοίξτε τον επόμενο σύνδεσμο

( ιστοσελίδα ) σε ξεχωριστό παράθυρο προς τα δεξιά, )

***************************************************************

***************************************************************

***************************************************************

we WELCOME YOUR ADS, CLASSIFIEDS, ADVERTISING, CLASSIFIED ADS ...

OUR SITE IS YOUR PLACE ...

MAXIMIZE YOUR EXPOSURE BY USING THE HIGHLY EFFECTIVE SERVICES BELOW !

ARE YOU SEARCHING FOR THE PERFECT LOCATION FOR INTERNET ADVERTISING AND PROMOTION ?

Advertise your product or service using our WEB PAGE !

* All Traffic in our site consists of totally unique visitors for FULL CAMPAIGN PERIOD !

* You can DRAMATICALLY IMPROVE YOUR BUSINESS

* We offer wide selection of categories to select from ... including Business, Marketing, Shopping, Health, and much more !

* YOU CAN USE OUR SITE TO MARKET ALL OF YOUR PRODUCTS AND SERVICES !

* OUR SITE IS THE MOST COST-EFFICIENT WAY TO REACH THE MASSES THAT HAS EVER EXISTED !

* TARGETED TRAFFIC TO YOUR SITE GUARANTEED !

PLEASE CONTACT OUR ADS ASSISTANT. email IN ENGLISH LANGUAGE : braintumor2014@gmail.com

and please send a text message to my mobile phone 0030 6942686838

( 0030 is the international area code of Greece )

in order I connect into the INTERNET and to my www.gmail.com email account and to reply to your email, withing the next 24 hours.

***************************************************************

***************************************************************

*****************************************************

( English ) the StatCounter was installed on 2018-05-05, 17:30 p.m. GMT

( Greek ) ( Ελληνικά ) Ο μετρητής εγκαταστάθηκε την 05-05-2018 19:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας

***************************************************************

***************************************************************

***************************************************************

***************************************************************

***************************************************************

***************************************************************