Martinusvänner i Linköping

Mötesplats för intresserade av livsåskådningsfrågor

Välkommen till vår webbplats!

Martinus

symbol nr 11

Den eviga världsbilden.

Copyright Martinus Idealfond

Symbolen visar världsalltet i sin helhet. Världsalltet

är ett levande väsen som manifesterar sig

i sex olika tillvaroplan. Varje tillvaroplan består av levande varelser, vilkas livsupplevelse skapas genom växelverkan med omgivningen, och därmed med världsalltet eller Gudomen.

Mer fullständig symbolförklaring se

www.martinus.dk/sv

Nedanstående tre bilder från 1972 har Birgit Eriksson bidragit med. Det är Inge Sörensen, Helge Gunneland, Nils Gustavsson, Nils Kalén m.fl.

Vår historik

Sidan senast uppdaterad 2021-11-01

Från och med år 2019 har jag inte mäktat med att göra separata terminssidor. Efter ett uppehåll i verksamheten under pandemin så gick verksamheten igång igen HT 2021, då enbart i NBV-lokalen i City. Gamla Linköpingslokalerna är lämnade av NBV och därmed även av oss.

Om HT 2018 kan du läsa här

Om VT 2018 kan du läsa här

Om HT 2017 kan du läsa här

Om VT 2017 kan du läsa här

Om HT 2016 kan du läsa här

Om VT 2016 kan du läsa här

Om HT 2015 kan du läsa här

Om VT 2015 kan du läsa här

Om HT 2014 kan du läsa här

Om VT 2014 kan du läsa här

Om HT 2013 kan du läsa här

Om VT 2013 kan du läsa här

Om HT 2012 kan du läsa här

Höstterminen 2012 var den första termin den då nybildade Intressegruppen "Martinusvänner i Linköping" bedrev verksamhet i Linköping.

Nisse Bromée och Birgit Eriksson

Martinus kosmologi i Linköping

– kort historik och bakgrund

Egentligen börjar denna märkliga historia i Sverige redan på 1950-talet, men inte i Linköping, utan hos Sigbritt Terner i Varnhem. Den danske filosofen med det underbara kärleksbudskapet, vanligen kallat Martinus kosmologi, tillbringade perioder av sina somrar på 50-talet just i Varnhem. Dit kom flera av hans närmaste anhängare som till exempel Bertil Ekström, Per Bruus-Jensen, Erik Gerner Larsson och många flera. Dit kom också Linköpingssonen Nils Kalén tillsammans med sin hustru Dagmar.

På Nils finns det tyvärr inte många bilder men här är en från 1972 där han syns i domkyrkan tillsammans med Inge Sörensen som var Martinus sekreterare.

Paret Kalén betydde oerhört mycket för etableringen av Martinus kosmologi i Linköping. Dagmar fanns alltid i bakgrunden och försåg Nils med mat, fixade hans kläder och plockade frukt, bär och svamp när det begav sig, men inte bara det – hon läste också manuskript och hjälpte Nils att skriva ut mycket av de texter och översättningar han åstadkom.

Nils ordnade redan på 1950-talet studiecirklar och små föredrag i Linköping. Först i egen regi, men senare tog han hit föreläsare utifrån. Erik Gerner Larsson kom hit och höll det första externa föredraget 1961.

Förutom sitt dagliga arbete som kamrer översatte Nils många av Martinus’ böcker från danska till svenska, bland annat de stora böckerna Livets bok del 2 – 7. Del 1 översattes av Agne Windmark i samråd med Nils.

Nils startade Hälsans Förlag 1953 här i Linköping och gav ut både sina egna alster och många av Martinus’ skrifter, såväl böcker som tidskrifter.

Han såg till att Martinus’ budskap spreds, inte bara i Linköping utan hann också med att besöka en del grannstäder och föreläsa om kosmologin.

Nils hade en märklig förmåga att engagera när han höll sina lättfattliga introduktionsföredrag. Han använde ett 10-tal av Martinus’ symboler och förklarade dem utomordentligt pedagogiskt, så det var med stor entusiasm man besökte hans möten.

Nils var fullständigt chosefri och enkel, hade tid och intresse för alla, var generös både med krafter och omtanke. Var det någon som inte hade råd, men väldigt gärna ville delta i något som kostade pengar, var han inte sen att lösa problemet så att vederbörande kunde närvara. Motsvarande när det gällde att kunna få köpa en önskad bok till ett billigt pris. Han hade också en egenskap där han överträffade övriga, nämligen att inte bara prata om Martinus’ kärleksbudskap, utan också praktisera det i vardagen.

År 1969 skänkte han sitt förlag till dåvarande Stiftelsen Martinus institut i Sverige, där man fortsatte att ge ut böcker av Martinus och andra som skrev i hans anda. Förlaget finns kvar än, men bytte namn 1989 till Världsbilds Förlag.

I Danmark utvecklades Martinusverksamheten starkt. En utveckling som påverkade verksamheten i Linköping positivt.

På 60-talet släppte konstnären Mogens Möller palett och pensel och började ägna all sin tid åt kosmologin. Att hitta bilder på Mogens är heller inte lätt men här är i alla fall en. Han umgicks dagligen med Martinus och hade förmågan att ta till sig hans kärleksbudskap in i ryggmärgen, för att så småningom åka land och rike kring och förkunna. Han besökte flera länder bland andra England, Tyskland, Norge och Sverige. Till Linköping kom han varje år, tre gånger på våren och tre gånger på hösten. Hans besök var verkliga högtidsstunder.

Mogens inspirerade kretsen kring Nils att verkligen hjälpa och stötta honom. Vi kände inget starkt behov av att anlita föredragshållare utifrån, men det hände. Sture Emby från Dalarna besökte oss några gånger. Han var en utmärkt Martinustolkare - liksom Kjell Höglund och Mikael Nordfors.

Från slutet av 60-talet fram till början av 90-talet hade vi en hel del kvällskurser, veckoslutskurser och hela veckokurser och en ständigt pågående gruppverksamhet för allmänheten. Vi var en grupp på cirka trettio personer som träffades regelbundet och också reste tillsammans på kurser och sammankomster i Varnhem och Klint. Det rådde alltid ett mycket gott kamratskap i gruppen som sporadiskt hade många fler deltagare, såväl nyvunna som erfarna.

Nils började på ålderns höst bli trött och bad då ofta om hjälp med verksamheten. Det var flera som hjälptes åt med att bistå honom, så att han fick mera tid att ägna sig åt att skriva sina böcker och artiklar. Han gjorde under 70-80-talet bara två resor till Köpenhamn, 1980 när Martinus fyllde 90 år och 1981 vid Martinus’ bisättelse.

Martinus 90-årsdag innehöll mängder av hyllningstal. Han strålade hela tiden av glädje och tacksamhet, men i själ och hjärta tyckte han att det var alldeles för många och ”överdrivna” hyllningar. Självklart gladdes han åt allas närvaro. Enligt hans egen utsago, väl i överensstämmelse med hans livsstil, hade han ingen som helst önskan om att bli uppmärksammad - framför allt ville han inte bli bejublad. Som avslutning på bemärkelsedagen placerade sig Martinus så att han fick möjlighet att ta alla i hand och säga några ord till var och en. Hans varma och glädjestrålande ögon är inget någon kan glömma.

1980 var också ett sorgens år. Mogens hade nyligen varit i Linköping och hållit föredrag och skulle fortsätta sin resa till Norge. Det meddelades att Mogens hastigt gått bort.

- Mogens fanns inte hos oss längre.

Astrid Lindgren fattas oss. Det gör Mogens också.

Bisättningen av Martinus året därpå var en ljus och upplyftande högtidsstund, helt som han önskade sig. Inga blommor på kistan, men väl flaggan med den vackra symbolen. Många avskedstal, fyllda av saknad, men också fulla av glädje från alla som haft förmånen att få leva nära honom i många och givande år, också från tillresta som fått ta del av hans fantastiska livsverk som en hjälp i tillvaron.

Nils skrev själv en ansenlig mängd böcker med koppling till Martinus Kosmologi – till exempel:

Hälsans lexikon 1954, Förkylning – ett nödvändigt ont, Gröna katekesen – modern handbok i sund livsföring 1960, Vettig föda 1976, Kosmiska energier 1979, Kosmisk livssyn 1980, Kristendomens hedendom 1983, Tio Guds bud och Tredje testamentet 1987, Så här är det 1990, Vi och våra gener 1998.

Nils gick bort år 2000, hans hustru Dagmar 10 år senare.

År 1981 startade några Martinusvänner den lilla nationella tidskriften Kosmologiskt Forum. Här uppläts plats åt alla lokala Martinusgrupper i hela landet och i Årgång 1 Nummer 1 kan man bland annat läsa att kontaktpersoner i Linköping var Inger Holmberg och Britt Järlåker. Åtta föredrag annonserades och genomfördes i Linköping under höstterminen 1981 med föredragshållare som Rolf Elving, Max Käck, Kjell Höglund, Mikael Nordfors, Per Lundén och Göran Almqvist. Nils hade dessutom tre studiecirklar. Flera veckokurser gick av stapeln på Stiftsgården i Vårdnäs. Under 70-talet och första delen av 80-talet var verksamheten livaktig.

De flesta som var med på 1900-talet är nu avlidna eller bor på annan ort men några finns också kvar i Linköping.

Senare kom Gerd Stevrin (1928-2011) in i verksamheten och övertog ansvaret. Föredragshållare utifrån anlitades och mycket arbete lades ner för att sprida Kosmologin.

Därefter övertog Anders Ödmark ansvaret för verksamheten i Linköping men flyttade sedan upp till Jämtland.

Då var det Olov Fahlander som tog över verksamhetsansvaret. Cirklar och föredrag har arrangerats på Ljusgården och på NBV … och föredrag också på Stadsbiblioteket. Vårterminen 2012 föreläste Peter Blyme från Vadstena och Lars Östnäs från Stockholm.

Från och med höstterminen 2013 bedrivs organiserad verksamhet kring Martinus kosmologi och världsbild enbart av Martinusvänner i Linköping. Arrangör, informatör och samtalsledare är Nils-Olof Bromée i samverkan med Birgit Eriksson.

Fel och brister kan förekomma i historiken så om det är någon som läser som kan justera eller komplettera så är det välkommet. Tag gärna kontakt!

Historik enligt Anders Ödmark

Jag kom i kontakt med Martinus Kosmologi genom en vän på hösten 1981, kort därefter började jag gå på de föredrag som anordnades i Linköping.

Efter ett tag när jag lärt känna några av Martinus-vännerna i Linköping följde jag med på de träffar som anordnades efter föredraget. Dessa träffar hölls oftast hemma hos Elsa Holmberg där föredragshållaren brukade sova över. När Nils Kalén minskat sitt föredragsengagemang och Elsa H flyttat till Sandviken var vi en ny grupp som tog över organiserandet av föredrag. Om jag inte missminner mig helt så var det förutom jag, Iréne Svenneteg (senare Hidefält, såg på nätet att hon hade avlidit 2010-10-09), Lisbeth & Britt Lanemo, Stig Wingårdh, Hans Henriksson (avliden på 1990-talet), Oscar Norberg, Gerd Stevrin samt kanske någon/ra till. Alla var inte med hela tiden.

Hans, Stig och jag utgjorde en kärntrupp, efter Hans bortgång och Stigs flytt till Skåne tog Gerd och jag över huvuddelen av organiserandet. I början på 1980-talet hölls föredragen i lokaler hos olika studieförbund i Linköping, sedemera hölls föredragen i en lokal på stadsbiblioteket i Linköping. Efter det att biblioteket brunnit 1996 hölls föredragen återigen på lite olika ställen, t.ex i IOGTs lokaler. När biblioteket var återuppbyggt hade de tyvärr mångdubblat hyreskostnaderna för sina lokaler. Gerd ville dock försöka anordna ett föredrag i biblioteket ändå, men det blev en ekonomisk förlust för gruppen. Elsa Laurell, tillsammans med några till, grundade Ljusgården (årtal ?) och de höll till i "Gula huset" högst upp på Kungsgatan i Linköping. När verksamheten växt till sig med flera föredrag och flera terapeuter flyttade de till "Blå huset" i hörnet Klostergatan och Kungsgatan. Någon gång i den vevan kom jag med i Ljusgården och vi började hålla Martinus-föredragen i deras lokaler.

Så småningom ebbade den nyandliga vågen ut och Ljusgården fick svårt att klara den höga hyran och man flyttade till mindre och mindre lokaler. Även Martinus-gruppen (som nu i stort sett bestod endast av mig) drog ner på verksamheten. Så småningom flyttade Ljusgården in på Platensgatan och verksamheten stabiliserades. Jag kunde då åter börja anordna föredrag och enklare träffar i Ljusgården lokaler.

När jag hade bestämt mig för att flytta till Jämtland lyckades jag övertala Olof Fahlander att ta över efter mig. Han fick alla gamla föredragsaffischer och foldrar. Antalet föredrag har varierat kraftigt, från ett (något år kanske noll?) till en fem-sex stycken per termin.

Jag var alltså med från strax före mitten av 1980-talet till 2009, dvs både före, tillsammans med, och efter Gerd.

Anders Ödmark augusti 2012

Ansvarig för denna webbplats är Nils-Olof Bromée ... också kontaktperson för verksamheten.

nils.olof.bromee@gmail.com 0733-277 088. Alltid intresserad av dina frågor och synpunkter!