Terveys

Mustaterrierit kuuluvat Pevisaan: lonkkien raja-arvo D/D ja kyynärien raja-arvo 2/2 (pentuetta ei rekisteröidä, jos raja-arvot eivät täyty)

Rotuyhdistyksen vaatimukset pennuille (pentue ei pääse rotuyhdistyksen pentulistalle, jos raja-arvot eivät täyty):

1. ULKOMUOTO: 2 X EH-palkinto yli 15kk:n iässä kahdelta eri palkintotuomarilta tai varauksetta hyväksytty jalostustarkastuslausunto. Purennan on oltava normaali.
2. TERVEYS: 
Lonkat A-C
Kyynärpäät 0-1, käytettäessä kyynärpäät 1, on paristuskumppanin oltava 0.
3. LUONNE
Palveluskoirien luonnetesti +75 (hyväksytty), vähintään +1 terävyydestä, luoksepäästävyydestä, hermorakenteesta ja laukaisupelottomuudesta tai koulutustunnus palveluskoirakokeissa tai hyväksytty suoritus pelastuskoirien jälki-, haku- tai rauniokoirakokeesta luokka A

Linkki JTO (Jalostuksen tavoiteohjelma)

Närästys

Närästys voi musteterrierillä jäädä huomaamatta, koiran käytös voidaan tulkita väärin (koiralla on kuuma jne). Koira läähättää, kuola valuu ja koiralla näyttää olevan epämukava olo. Sen voi helposti testata antamalla Rennien. Jos olo parantuu välittömästi, kyseessä on närästys.

Lonkat

Väärä ruokinta ei aiheuta lonkkavikaa, mutta tuo esiin geneettisen taipumuksen, samoin voidaan oikealla ruokinnalla voidaan estää / lieventää geneettisen taipumuksen  seurauksia tiettyyn rajaan asti. Liiallinen liikunta voi myös altistaa lonkkanivelen kasvuhäiriölle. Lonkkien luutuminen jatkuu vuoden ikään asti. Lonkkanivelen periytyminen on kvantitatiivista eli se on monen geenin summa. 

Tutkituista mustaterriereistä vuosina 2003-2009, 146 koiraa: terveitä (A,B) oli 42%, lievä (C) 27%, vakava (D) 30% ja ei jalostukseen (E) 1%. Kuvattujen osuus kaikista koirista oli 34,1% eli reilu kolmannes koirista oli kuvattu.

Kyynärät
Huonot kyynärät aiheuttavat koirille enemmän haittaa kuin huonot lonkat, sillä koiran painosta 60% on etuosan päällä. Periytyminen on kvantitatiivista, mutta siihen voidaan vaikuttaa ruokinnalla. Uroksilla esiintyy enemmän kyynärongelmia, joka viittaa myös hormonien vaikutukseen. Oireet alkavat 4-7 kuukauden iässä ontumisella.

Tutkituista mustaterriereistä vuosina 2003-2009, 136 koiraa: terveitä (0) oli 63%, ensimmäisen asteen muutoksia (1) 22%, toisen asteen muutokisa( 2) 13% ja kolmannen asteen muutoksia (3) 2%. Vuonna 1/1 kyynäriä oli 53%, mutta vuonna 2009 1/1 kyynäriä oli vain 15% kuvatuista. Kuvattujen osuus kaikista koirista oli 30% eli hieman vajaa kolmannes koirista oli tutkittu.

Epilepsia

Terveyskyselyssä kasvattajat eivät ole maininneet epilepsiaa ongelmana, mutta kun juttelin kasvattajien kanssa, kaikki kasvattajat tiesivät linjoja, joissa epilepsiaa esiintyy.

Munuaisdysplasia / munuaisten vajaatoiminta

Yleisempiä oireita munuaisten vajaatoiminnassa on lisääntynyt juominen sekä virtsaaminen, ruokahaluttomuus, oksentelu ja laihtuminen. Myös yleiskunnon heikkeneminen sekä ripuli ovat munuaisten vajaatoiminnan oireita.

Sasan sivut (Zar Aleksej Ilana-Imperia) 

Uraattikivat eli virtsakivet (Hyperuricosuria) 

Tyypillisimmät oireet virtsakivistä ovat hematuria eli verivirtsaisuus ja/tai dysuria eli virtsaamisvaikeudet. Virtsaan sekoittuu verta, koska virtsakivet ärsyttävät virtsarakon seinämää ja aiheuttavat verenvuotoa virtarakon seinämästä. 

Jos koiralla on taipumusta virtsakiviin muodossa tai toisessa, täytyy ruokavalion suhteen huolehtia siitä, että ruoassa ei ole liikaa proteiinia ja hivenaineita. Liiallinen magnesiumin ja fosforin määrä myös hapattaa virtsaa joka saattaa sitten taas johtaa uraattikiteiden ja kystiinien muodostumiseen. Tähän mennessä julkistettujen tilastojen valossa rodun kannassa on: 1/3 = 33% tervettä, 1/3 = 33% kantajia ja 1/3 = 33% sairastuneita. Uraattikivet on vakava perinnöllinen sairaus. Laskennallisessa perinnöllisyyskaaviossa voidaan pennuttaa keskenään vain terve + terve tai terve + kantaja. Sairasta tai kahta kantajaa ei voi yhdistää. 

Linkkejä testejä tekeviin laboratorioihin:
VETDNACENTER USA 
LABOKLIN, SAKSA -> laboratoriolla on toimipiste myös Suomessa, mistä voi tilata näytteenottotarvikkeet.Kilpirauhasen vajaatoiminta

Hypotyreoosin oireita kuvatessa käytetään nimitystä ”great pretender”. Kilpirauhashormonit vaikuttavat monien elinten toimintaan ja tämän takia sairauden oireet voivat olla hyvinkin kirjavat. Tyypillisimmät niistä ovat koiran yleinen haluttomuus ja heikkous, lihominen, symmetrinen karvanlähtö, liian kuiva tai rasvainen turkki ja paleleminen. Näiden lisäksi koiralla saattaa olla ripulia tai ummetusta, hidastunutta sydämen toimintaa, nartuilla kiimattomuutta tai muita lisääntymishäriöitä, anemiaa, toistuvia ihotulehduksia, silmäsairauksia, hermosto-oireita yms.

Sasan sivut (Zar Aleksej Ilana-Imperia)

Furunkuloosi

Furunkuloosi tarkoittaa tassutulehdusta eli varpaiden ja polkuanturoiden välissä esiintyvää tulehdusta. Furunkuloosissa polkuanturoitten välissä oleva iho on arka ja punoittaa ja varpaiden väliin voi muodostua rakkuloita. Koira pyrkii nuolemaan tassuja ja saattaa ontua.