Zgodovina dogodkov iz mojega igrišča

Pod okriljem Društva za permakulturo Slovenije sem razvil in izvajal tečaj permakulturnega načrtovanja za učitelje.

People Care PDC v Srbiji v Drugi polovici oktobra 2015

Kot odziv na trenutne potrebe sva z Ulrike Riemann razvila 14 dnevno delavnico učenja in razvoja socialnih veščin:

  • Kako sodelovati sam s sabo,

  • kako z različnimi ljudmi tvoriti inspirativne združbe,

  • kako najti vsevključujočo smer delovanja za vso skupino ter

  • kako negovati občutljiv in kompleksen socialen organizem.

Ta znanja in veščine dnevno rabimo, vendar nas jih niso učili. Z razlogom:)

To je klasičen 72 urni tečaj permakulturnega načrtovanja z vsemi permakulturnimi orodji in znanji za uspešno nadaljevanje življenja na spremenjen način, vendar je za razliko od 30 let starega originala posvečen skrbi za človeka.

(Si lahko zamislite silovitosti 14 dnevnega skupnega bivanja?) People care PDC-srbska verzija

Izgradnja hiške iz slamnatih bal in postavitev krušne peči na naftni sod – delavnice v G. Radgoni

Pozdraf,

na sejmišču v Gornji Radgoni izvajam delavnice izdelave hiške (4x5m) iz organskih materialov s pergolo in izdelavo krušne peči na naftni sod:

Vabim te na tretji sklop delavnic gradnje hiške in krušne peč na sejmišču v Gornji Radgoni.

Četrtek, 7. avgust od 16.00 do mraka (verjetno že tudi prej-pokliči)

Najprej bomo hiško pripravili na oblekico iz gline; obrezali bale, zatlačili, in jo pošpricali z glinenin mlekom. Pripravli bomo okroglice iz robinje (akacije) za pegulo. Dokončali in montirali bomo še vodila v sodu za krušno peč.

Petek, 8. avgust od 16.00 do mraka (verjetno že tudi prej-pokliči)

Žur z ilovico. Grobi ometi v hiški znotraj in zunaj. Hiška bo dobila obleko iz gline, kar bo zelo primeren dogodek za packarijo s celo družino. Vgradili bomo vode za električno in vodno inštalacijo.

Kovinski sod bomo vgradili v peč in nanesli izolativni ilovnati omet.

Sobota, 9. avgusta od 9.00 do mraka

Otvoritveno kurjenje peči in pripravaprvega kosila iz nove peči! Če lahko kdo pripravi testo za pice je več kot dobrodošel.

Dokončanje grobih ometov in izdelava lesenega korita za žleb.

Nedelja, 10. avgusta od 9.00 do mraka

Če bo še kaj ostalo od grobih ometov jih bomo dokončali, in začeli z finim ometom znotraj hiške in apnenim zaključnim slojem. Nanesi bomo zaključni apneni omet na krušno peč in dokončali leseno korito za ščeb. Začela se bo priprava robov hiške za nasutje gramoza. Krušna peč se ne bo mogla izogniti pripravi kosila.

Ponedeljek, 11. avgusta čez dan

Mojster Golnar pride pokrivat s slamo (predvideno 4 dni). Po 16.00 pokrivanje druge strani strehe s plastično prozorno kritino gutta wibe.

Torek, 12. avgusta čez dan pokrivanje s slamo, popoldan zaključek pokrivanja z gutta wibe kritino in priprava za pokrivanje zaključkov z eternit ploščami. Položitev žleba v korito za žleb.

Sreda, 13. avgust čez dan pokrivanje s slamo, popoldan dokončanje pergule in zasutje hiške in tal pod pergolo z gramozom. Dokončanje ostalih elementov.

Četrtek, 13. avgusta, dokončanje slamnate strehe.

Urnik je okviren. Razplet del bo odvisen od števila in veščine rok prisotnih ter od muh ki nervirajo vreme. Prosim preveri aktualne dogodke po telefonu (SMS).

Projekt je financiran z LAS programom, tako da so brezplačne. Rabiš svoj premik do Radgone, voljo do učenja in dela, potrpljenje z mano, sredstvo za odganjanje komarjev-res so hudi, ter hrano za sebe, pa še nekaj malega za deliti z drugimi.

Za prespati se ponuja slamia v štali, šotor se lepo prileže na travniku, verjetno bomo postavili divji tabor poleg gramoznice (dopoldan počitnice na prleškem morju, popoldan delavnice).

Hiška je na pilotih robinje na lesenih plohih, na katerih so slamnate bale. Hiška je brez lesene konstrukcije-samonosna na balah. Kritina bo polovico slamnata, polovico Gutta Wabe, za veliko strešno okno. Bale bomo ometali znotraj z glinenin ometom, zunaj z glinenin in zaključnim apnenim slojem.Če nam bo čas dopupčal bomo izdelali pohištvo, ki bo primerno za organizacijo delavnic, čemur bo hiška namenjena in opremili kuhinjo.

Krušna peč na naftni sod bo zaokrožila funkcionalni vidik razstavnega eksponata. "Barell owen" je možno narediti iz recikliranih materialov, delovno temperaturo doseže v 20. minutah (porabi manj drv), hrana pa se ne impregnira s strupenimi plini.


Več informacij kličite na 031 708 011 (Tomislav) ali tipkajte na: tomislav.gjerkes@gmail.com

Nekaj slik nastajanja:

4. in 5. oktobra 2014

organiziram delavnico postavitve organskih igral. Igrala bojo služila osnovni šoli s prilagojenim programom, kot tudi širši javnosti.

Priprave tečejo že dalj časa, v soboto in nedeljo pa bo velika manifestacija:)

Izkop lukenj, postavitev igral, betoniranje in sestavljanje gibljivih delov-to bo rdeča linija vikenda. Vreme recimo da bo fino!

Ponudba:

  • spoznavanje postopkov izdelave igral iz okroglic robinje (akacije),

  • spoznavanje z materiali in orodji,

  • informacije o nabavi in pripravi materiala ,

  • certifikacija igral,

  • kreativno delo v skupinah.

Povpraševanje:

  • entuziazem,

  • volja do učenja skozi delo,

  • zagrizenost.

Dobimo se v soboto , 4 oktobra ob 9.00 pred OŠ Cvetka Golarja v Ljutomeru, Cvetka Golarja ulica 6 (za gimnazijo ki je pri Petrolu v Ljutomeru).

Delovna oblačila so skoraj obvezna, glede na vreme tudi čevlji. Hrana bo, kostanji zvečer, za prespati bomo zrihtali, če bo klapa dobra gremo še v sobotni lajf:)

Če bi še kaj bilo, me pritipkate na mejl ali zavrtite 031708011.

Veselja,

tomislav

23. - 24. avgusta 2014

Vikend delavnica poglobitve v zmajevo sanjanje zaokroži osnovno izbraževanje te metode ustvarjanja socialnega sistema. Preskok v načinu komunikacije s sabo in okoljem ter teoretčnimim osnovami iz uvodne delavnice bomo utrdili v samostojnem delu v majhnih skupinah in vas pripeljali do samozavesti in veščine samostojnega uporabljanja metode v vašem življenju.

Delavnice bojo v angleškem jeziku s slovenskim prevodom, tabor pa bo verjetno v slovenščini. Cena posamezne delavnice je 130€, vse pa se bojo odvijale v graščini in okolici posestva Podgrad pri Vranskem, v središču Slovenije.

Več informacij o delavnicah priklikate tukaj.

Več o zmajevem sanjanju pa najdete na www.zmajevosanjanje.si

15. - 17. avgusta 2014

Uvod v zmajevo sanjanje vas popelje v čare in širine drugačnega delovanja v času velikega preobrata. Temelji na sodobnih znanjih nevroloških in organizacijskih znanosti, kultura odnosa do sočloveka in okolja pa je povzeta po avstralskih in ameriških staroselcih


Permakulturni prvomajski prazniki na Podgradu.

Od 28. aprila popoldan do 2. maja 2014 popoldan

Cena 100€, vključno z nastanitvijo in hrano.

Delavnica je posvečena človeku, bivanju človeka s človekom.

Dnevne aktivnosti bomo izbirali med deli na večjem permakulturnem posestvu, za prenos znanj in veščin pa bosta na razpolago dva diplomirana permakulturna načrtovalca. Socialno energijo bomo pletli in dinamizirali po metodi zmajevega sanjanja.

V ponedeljek zvečer bo spoznavni večer, kjer bomo tudi sanjali skupno bivanje. Na razpolago bojo:

- Osnove permakulturnega načrtovanja (poleg splošnega uvoda bomo lahko konkretizirali: zasaditev gozdnega roba, vetrrne zapore na večjem posestvu, postavitev vrta z vsemi spremljevalnimi elementi in njegova estetika, umestitev vodnih elementov, vpeljava živali, odnosi s sosedi in širšo okolico, energetika posestva, ekonomija posestva,…),

- izdelava gomilaste, visoke ali sinergične gredice, postavitev večjih vrtov na njivi,

- izdelava zasaditvenega načrta,

- zasaditev vrta in zasaditev krompirja v višino,

- nega sadik,

- zasaditev žive ograje,

- pomoč pri izdelavi in testiranju spuergnojil,

- izdelava vročega komposta, komposta z deževniki ali kompostiranje z mikroorganizmi,

- žetev in druga opravila na njivi ali v drevesnici,

- delo v gozdu,

- izdelava krušne peči na naftni sod,

- cepljenje gob na deblo in slamnato balo

- izdelava bivališča za indijske tekačice vključno z ABC vzgoje le teh,

- gradbena in restavratorska dela na graščini,

- tečaj«kung fu motike« oziroma tečaj pravilne uporabe ročnega orodja,

- osnove biodinamike.

Jutra bomo preplesali, spoznavali, nabirali in jedli bomo divjo hrano, kar še bomo rabili bomo šli k lokalnim kmetom. Kruh nam bo spekla soseda.

Zbrali se bomo ,se seznanili med sabo in s posestvom, zagnali zmajevo sanjanje ter se lotili kaj se nam bo lotilo. Nenazadnje je delavnica posvečena človeku in lepoti ter zahtevnosti bivanja v skupnosti. Dobrodošle so družine, še posebej razširjene z babico, dedkom in sosedovimi otroci. Delavnica bo v slovenskem jeziku.

Dobimo se v ponedeljek popoldan ob 17.00.

Uredili nastanitev (pričakujte vojno stanje s pridihom prestiža:), si ogledali posest, opravili intervju z lastnikom, povečerjali in ob tabornem ognju opravili spoznavni večer. Sledi aja taja.

V torek po jutranjem plesu in zajtrku pa bomo sanjali skupne dneve in nastavili načrt aktivnosti našega druženja.

Nastanitev je v petih večjih sobah, kjer bomo spali kakor se nam bo spalo. Jogije imamo, rabite svojo posteljnino z odejo ali spalko in vzglavnik. Imamo tuš z možnostjo skoka v izvir, toplo vodo in provizorično elektriko. Prenosna svetilka bo dobrodošla.

Kako do Podgrada? Na avtocesti Ljubljana - Celje izviješ za Vransko, pred Petrolom zaviješ desno v Vransko, pelješ skozi Vransko, za tretjim (zadnjim) ležečim policajem pelješ ravno (ne levo, nekateri menijo da zaviješ desno) v smeri Prapreče, se držišč desno in po 500m iz Vranskega prispeš do graščine točno pod cerkvico, katera je vidna že iz avtoceste. Če ne bo šlo vprašajte gibajoče.

Prijave in več informacij na tomislav.gjerkes@gmail.com

Dobrodošli!

Tomislav in Ira