Permakulturno načrtovanje

Dobrodošli na predstavitvi mojega majhnega kozmosa!

Spletna stran je v prenovi in so besedila še pomanjkljiva in okorna.

Lepo prosim za razumevanje in vabljeni da se vrnete čez nekaj dni.


Permakultura je prva zgodba ki je vnesla smisel v moje življenje. Je preprosta v svoji kompleksnosti, direktna in jasna v kaosu ter sprejemajoča in razumevajoča v brezkompromisnosti. Nepopustljiva je do uporabnika, saj je njena moč odvisna od veščine operatorja, kot uporabnik pa ne vidim konca učenja in nabiranja veščin, da se z njo ob strani postavim v službo okolju. In prav je tako!

Kaj jo dela drugačno od drugih orodija je njena prilagodljivost. Ne zahteva prilagajanja uporabnika temveč se sama prilagaja in prepušča uporabnikovi veščini in znanju koliko bo je zmožen uporabiti.

Še eno stvar postavlja na glavo. Etiko. Sodobni čas se izgublja brez smeri, kar je za čas sprememb razumljivo. V permakulturi se jasno postavlja kaj je prav in kaj narobe. V kontekstu nege in razvoja osebnosti, odnosa in vloge človeka do planeta in distribucije dobrin. Omejena je z eksistenčnim vidikom bivanja; išče, čisti in regenerira povezave med človekom in naravo, med ljudmi, tudi v človeku samem. Če človek hrepeneni po rahabilitaciji odnosa s komosom in makrokozmosom mu permakultura več ne more pomagati, ga pa dobro pripravi oziroma mu nudi podporo v pratičnih vidikih bivanja.

Permakultura je načrtovalska veda, ki prerašča v etični življenski slog.

Tri etike, skrb za Zemljo, skrb za ljudi in skrb za pravično delitev so prva očala skozi katera gleda permakulturni načrtovalec.

Načrtovalska načela so izvleček inteligence narave, in so permakulturnim načrtovalciem vodilo pri snovanju človekovega okolja. Primarnno se permakultura ukvarja z etičnim načrtovanjem prostora, vendar se je za celovitost potrebno lotiti tudi drugih področij: gradnjo bivališč, socialnih odnosov, izobraževanja, zdravja, tehnologij in ekonomije.

Za procesiranje informacij v permakulturi uporabljamo sistemsko mišljenje. Za razliko od običajnega, linearnega mišljenja, katero je zavezano učinkovitosti, išče sistemsko mišljenje trajnost in stabilnost. S prepoznavanjem vzorcev v obravnavanem sistemu išče odnose med elementi, z ustvarjanjem povezav oziroma komunikacije med elementi vnaša stabilnost, z ustvarjanjem kratkih povratnih zank preverjanja načrtovanega pa zagotavlja organskost razvoja začrtane spremembe.

Na kratko bi lahko rekli, da je permakultura drugačen način razmišljanja.

Sam se ukvarjam z načrtovanjem in nego prostora, socialnega organizma in izobraževalnega okolja. Če okoliščine dopuščajo, rad načrte tudi izdelam.

Sistematičen um ter širok nabor znanja in veščin mi omogočajo podajanje v neznano, Načrtovanje procesov od sanj do izvedbe in nato njihovo vključevanje v okolje in prilagajanje so vidiki mojega dela kjer lahko najbolje podprem druge. Če ne zmorem zadovoljiti vseh potreb se naslonim na svojo široko socialno mrežo doma in v tujini, če tudi to ni dovolj ustvarjam nove povezave.

Lahko samo svetujem, lahko ideje prizemljim skozi načrt, načrt lahko udejanim ali organiziram izvedbo, ponudim pa lahko tudi vzdrževanje in nadaljnji razvoj.