Bezienswaardigheden

Het bekijken waard

 

Huis Landfort

 

Adres: Landfortseweg 4 Megchelen
Huis Landfort is een uit 1250 daterend monumentaal landhuis, noordelijk gelegen van Megchelen aan de Duitse grens. Het landgoed is onder beheer van het Geldersch Landschap. Deze verkocht het landgoed in 2006 voor particuliere bewoning. De rest van het landgoed, 49 hectare, is open gesteld voor het publiek. 
www.landfort.nl


Foto: Benny EversHerdenkingsmonument Kamp Rees

 
Adres: Kruispunt Julianaweg – Geerdink Johanninkweg
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er in Rees, net over de grens in Duitsland een werkkamp waar mensen onder embarmelijke omstandigheden moesten leven en werken. Vanaf eind 1944 wisten er mensen te ontkomen uit het kamp, zij werden over de grens in Megchelen opgevangen.
Ieder jaar is er een herdenkingstocht waarbij van Megchelen naar Rees gewandeld wordt en weer terug.

Luistersteen Liberationroute
Adres: Oranjeplein
Sinds de zomer van 2013 ligt er aan het Oranjeplein een zogenaamde luistersteen welke onderdeel uitmaakt van de Liberationroute. Op de steen staat een telefoonnummer, wanneer u dit nummer belt krijgt u het bijzondere verhaal van Megchelen in de tweede wereldoorlog te horen. 
Voor meer informatie over luisterstenen en de liberationroute: www.liberationroute.nlHet Landkruis 
Adres: Nieuweweg
Een plek van bezinning in het mooie Achterhoekse landschap rondom Megchelen. Om even uit te blazen tijdens een fietstocht en bewust stil te staan bij alles waar u dankbaar voor bent. 
Iedere 2e zondag in september vindt bij het Landkruis een jaarlijkse viering plaats, iedereen is daarbij welkom.
De 'Moezeköttel'
Aan de Asbroek, in het buitengebied van Megchelen, ligt een kleine woning welke vlak na de tweede wereldoorlog diende als noodwoning omdat veel woningen in Megchelen vernietigd waren tijdens de oorlogsjaren. In de loop der jaren is het huisje geheel vervallen geraakt en zelfs gebruikt als veestalletje. Om de geschiedenis levend te houden is het huisje in 2013/2014 geheel gerestaureerd. Een bezoekje aan de Moezeköttel is zeker de moeite waard!