קורוזיה

פולימורפיזם - המסע בזמן של ד"ר דנה אשכנזי

קורוזיה (שיתוך) - הרס של החומר כתוצאה מתגובה עם הסביבה, שהיא בעיקרה כימית. נזקי קורוזיה משפיעים על תעשיות שונות כדוגמת תעשיית התעופה, תעשיית הרכב, כורים גרעיניים, מבנים, מיכלים וצינורות. כאשר מדובר על קורוזיה של חומרים מתכתיים, מדובר בתגובה אלקטרו-כימית. אצל רבים נקשרת הקורוזיה עם המילה חלודה (תגובה בין ברזל לחמצן, הגורמת להרס של החומר). אולם, קורוזיה קיימת גם בחומרים רבים נוספים, כולל פולימרים ואף בבטון.

קורוזיה - מהן ההשלכות?

  • התפוררות החומר והפחתת עובי דופן.

  • עליית המאמצים הפועלים על המבנה עקב הקטנת שטח החתך.

  • הקטנת הקושיות והעמידות בשחיקה עקב היווצרות תוצרי קורוזיה פריכים.

  • הקטנת החסינות לשבר והתפתחות סדקים.

  • הקטנת עמידות החומר בנגיפה.

  • ירידה באורך החיים בהתעייפות.

  • ירידה בעמידות החומר בטמפרטורות גבוהות.


הצורות האופייניות של קורוזיה:

  • קורוזיה אחידה (כללית)

  • קורוזיה גלוונית

  • קורוזית נקיקים

  • קורוזית גימום

  • קורוזיה בין גרעינית

  • קורוזית שחיקה

  • קורוזית מאמצים

  • קורוזית התעייפות

  • נזק מימני







תגובת חימצון (תגובה אנודית) ותגובת חיזור (תגובה קתודית)

תגובת חימצון מאופיינת בהפחתה/מסירת אלקטרונים, ואילו תגובת חיזור (תגובה קתודית) מתאפיינת בקבלת אלקטרונים. במהלך קורוזיה יכולות להופיע יותר מאשר תגובת חימצון אחת, ויותר מאשר תגובת חיזור אחת.

במהלך קורוזיה מתכתית, קצב החימצון שווה לקצב החיזור. על-מנת שאטום ימסור אלקטרונים, צריך שאטום או אטומים אחרים יוכלו לקבל אותם. כל ריאקציה שיכולה להיות מחולקת לשתיים או יותר ריאקציות חלקיות של חימצון-חיזור מכונה תהליך אלקטרו-כימי. חלוקה של קורוזיה או תהליכים אלקטרו-כימיים לתהליכים חלקיים מפשטת את היכולת להבנתם. ה

מתכת שעוברת קורוזיה חווה תהליך חימצון (מוסרת אלקטרונים והופכת ליון חיובי). האזור שבו מתרחשת תגובת החימצון קרוי אנודה, כלומר המתכת שעוברת את הקורוזיה היא האנודה. חימצון קרוי תגובה אנודית. האנודה מוסרת אלקטרונים (חימצון), והקתודה מקבלת אותם בתגובת חיזור, הקרויה גם תגובה קתודית.

מאחר והתגובות האנודית והקתודית המתרחשות במהלך הקורוזיה תלויות באופן הדדי, הרי שבכדי שתתקיים תגובה אלקטרוכימית יש לאפשר בו זמנית קיומה של התגובה האנודית ואת קיומה של התגובה הקתודית. ברזל לא יעבור קורוזיה באוויר ללא לחות מאחר ובתנאים אילו לא מתאפשרת תגובה קתודית. כאשר המשטח של המתכת מצופה בצבע או בשכבה כלשהי שאינה מוליכה, שיעור התגובה האנודית והקתודית יופחת במידה משמעותית והקורוזיה תופחת.

חומציות/בסיסיות

אחד הגורמים המשפיעים ביותר על הקורוזיה הוא מידת ה-pH. מדובר על ערכים מספריים בין 0 ל- 14, כאשר 7 הוא חומר נייטרלי. ערכים קטנים מ-7 מדובר בחומר חומצי, ערכים גדולים מ- 7 מדובר בחומר בסיסי. רוב המתכות נוטות לעבור קורוזיה בסביבה מימית, כולל: לחות באוויר, חומצות, בסיסים, שמנים ועוד כימיקלים שונים. מתכות נוטות לעבור קורוזיה גם בעת חשיפה לחומרים גזיים כדוגמת אדים חומציים, גז אמוניה וגופרית.

קורוזיה אחידה (כללית)

קורוזיה כללית מאופיינת על-ידי התקפת משטח החומר בצורה אחידה, כך שניתן להעריך את קצב הפחתת עובי הפריט. שיטות להגנה על הפריט כוללות ציפויים, צביעה, שימוש בחומרים מעכבי קורוזיה (אינהיביטורים), והגנה קתודית.

אמצעי הגנה מפני קורוזיה כללית:

  • שימוש בנתכים עמידים יחסית בפני קורוזיה, כדוגמת מתכות אצילות, או החלפה לחומרים לא מתכתיים העמידים יחסית בפני קורוזיה, כדוגמת חומרים קרמים ופולימרים.

  • חיפוי בציפויים עמידים בקורוזיה, המשמשים כמחסום בין המתכת לבין הסביבה.

  • שינוי הסביבה או הוספת מעכבים כימיים (אינהיביטורים) על-מנת להפחית את קצב הקורוזיה.

  • לספק הגנה קתודית (כדוגמת אנודת הקרבה).


קורוזיה גלוונית

קורוזיה זו נגרמת על-ידי מגע חשמלי וקשר אלקטרוליטי (לדוגמא תמיסת מי מלח) בין שתי מתכות שקיים ביניהם פוטנציאל כימי. הפוטנציאל קובע מי האנודה ומי הקתודה. התקפה מסוג זה באה לידי ביטוי בעיקר באזור החיבור של שתי המתכות השונות.

קורוזיה גלוונית היא קורוזיה מואצת, המתרחשת לעיתים קרובות כאשר שתי מתכות שונות (בעלות הפרש פוטנציאלים חשמלי) נמצאות במגע חשמלי בנוכחות אלקטרוליט (תמיסה מוליכה). לדוגמה, אוניה ששלדתה וחיפויה עשויים פלדה, הנמצאת במי ים במגע עם פלטות אבץ שהוצמדו אליה - במקרה זה האבץ יעבור קורוזיה מואצת בעקבות המגע עם הברזל והפרש הפוטנציאלים החשמלי ביניהם, ויקריב את עצמו למען הפלדה - תהליך המכונה אנודת הקרבה. קורוזיה גלוונית יכולה להיות אחידה או מקומית, והיא חמורה במיוחד כאשר לא קיימת שכבה מגנה בפני קורוזיה בפני השטח, או כאשר כתוצאה משחיקה (ארוזיה) נהרסת שכבת התחמוצת המגנה.

  • אמצעי הגנה להקטנת הקורוזיה הגלוונית:

  • שימוש בצמדי חומרים בעלי הפרש פוטנציאלים חשמלי קטן, כך שתהיה להם אותה ההתנהגות אלקטרו-כימית.

  • הגנת שטח המתכת הקורוזיבית מבין שתי המתכות (האנודה) צריך להיות גדולה בהשוואה להגנת המתכת היותר אנרטית (קתודה).

  • שימוש בציפויים על-מנת להקטין את שטח הקתודה.

  • שימוש בחומרים מעכבים (אינהיבטורים).







קורוזית נקיקים

תופעה זו אופיינית למשטחים שבהם אין ערבוב של האלקטרוליט. באזור שבו אין ערבוב של האלקטוליט תהיה ירידה בריכוז החמצן, אשר תגביר את הקורוזיה.

אמצעי הגנה להקטנת קורוזית הנקיקים:

  • תכנון הנדסי נכון של הציוד על-מנת למנוע היווצרות נקיקים.

  • איטום של חריצים במבנה על-מנת למנוע מלחות ונוזלים להיכנס לתוך הנקיקים.

  • בחירת חומרים עמידים בפני קורוזית נקיקים.


קורוזית גימום

זוהי קורוזיה הפוגעת באופן מקומי בפני השטח של המתכת, ואופיינית במיוחד למתכות שבהן שכבת הפסיבציה נפגעת במקומות מסויימים. באותם האזורים ממשיכה להתקדם המסה אנודית של המתכת בעוד שאר פני השטח נשארים פסיביים. הגימום הוא סוג של קורוזיה מקומית חמורה והרסנית המופיעה על-פני השטח של המתכת, האופיינית לשטחים ללא (או כמעט ללא) קורוזיה כללית, והוא נוצר באזורים של המסה אנודית מקומית, כאשר קיים אזור אנודי קטן ביחס לגודל האזור הקתודי (שטח הקתודה).

אמצעי הגנה מפני קורוזית גימום:

  • טיב פני שטח חלק למניעת חריצים התחלתיים שמהם יתפתח תא ריכוזים.

  • בחישה/ערבוב של התמיסה לצורך השוואת ריכוזים – מניעת התפתחות תא ריכוזים.

  • שיפור הנתך או שימוש בנתכים עמידי, לדוגמא: פלב"מ 316 עמיד בפני גימום לעומת פלב"מ 304.

  • ציפוי (בידוד) פני השטח למניעת קשר בין המתכת לתמיסה.

  • טיפול של פסיבצית פני שטח, הגורם להעשרת פני השטח באלמנטים חסינים לקורוזיה,

  • הגנה באמצעות אנודת קורבן בעלת אלקטרו-שליליות גבוהה יותר.

  • באמצעות ספק חיצוני לשנות את כיוון הזרם.

קורוזיה בין גרעינית

נגרמת כתוצאה מאי-רציפות במבנה החומר בין הגרעינים השונים. קורוזיה זאת אופיינית לחומרים שעברו ריתוך. אזור הריתוך רגיש במיוחד מפני שנוצר בו שדה מאמצים. קורוזיה בין-גרעינית אופיינית לפלדת אל-חלד אוסטניטת, בה מתרחשת התבדלות של קרביד-הכרום בגבולות הגרעין. התבדלות של קרבידים באזור גבולות הגרעין כתוצאה מתהליך הקרוי סנסיטיזציה (ריגוש) מובילה לקורוזיה בין גרעינית בפלדות אל-חלד.

קורוזית ארוזיה (שחיקה)

גידול בתקיפה של המתכת כתוצאה מתנועות בין נוזל קורוזיבי לבין פני השטח של המתכת.

קורוזית מאמצים

כאשר ישנם מאמצים בערכים נמוכים, אולם בסביבה קורוזיבית, מתקבל כשל הנראה לכאורה ככשל מכני, אך התופעה לא הייתה מתרחשת אלמלא היה מדובר בסביבה אגרסיבית. קורוזיה זו נגרמת כתוצאה משילוב בין מאמץ מסופק לבין סביבה קורוזיבית. המאמצים יכולים להיגרם כתוצאה מהעמסה חיצונית (הפעלת כוחות), או כתוצאה ממאמץ שיורי שנוצר בחלק במהלך הייצור או במהלך טיפול תרמי, וכן כתוצאה משילוב בין שני ההעמסה.

קורוזית התעייפות

מופיעה במתכות כתוצאה משילוב בין מאמץ מחזורי המוביל להתעייפות לבין סביבה קורוזיבית. קורוזית התעייפות מושפעת מאופן ההעמסה ומגורמים סביבתיים ומטלורגיים. במתכות יורד החוזק להתעייפות כתוצאה מהוכחות של סביבות כימיות אגרסיביות. מידת העמידות בקורוזית התעייפות תלויה בסוג המתכת, ונוכחות של סביבה כימית אגרסיבית יכולה להשפיע על הסיכוי להתחלת התקדמות סדק וכן על על קצב הגידול של הסדק. על מנת לשפר את עמידותן של מתכות בפני קורוזית התעייפות מקובל לבצע תהליך מכני של התזת חלקיקי חומר קשיחים אל פני השטח של המתכת ועל-ידי כך הכנסת מאמצי לחיצה בפני השטח (Shot Peening).

נזק מימני

הרס של החומר (לרוב מתכות) כתוצאה מחשיפת החומר לסביבות כימיות נוזליות או גזיות, הגורמות לספיחת מימן אל תוך החומר, אשר כתוצאה מכך נגרמת ירידה בתכונות המכניות של החומר. דוגמאות לנזק מימני: היווצרות סדקים פנימיים בבועות או חללים בפלדות, כתוצאה מחדירת מולקולות מימן אל תוך החומר.

פריכות מימנית (Hydrogen embrittlement)

תהליך של ירידת החסינות לשבר ועליית הפריכות (ירידה במשיכות) של המתכת בעקבות נוכחות של מימן בחומר. מימן משפיע על החסינות לשבר של רוב הסגסוגות ההנדסיות. פריכות מימנית יכולה לנבוע מנוכחות מימן בתוך החומר, או כתוצאה מחשיפת החומר לסביבה עשירה במימן. בחומרים מרותכים, תכונות החומר באזור תפר הריתוך ובאזור מושפע החום (HAZ) מושפעות מנוכחות מימן. נוכחות המימן הופכת את החומר לפריך יותר באזורים הללו בהשוואה לאזור מתכת האם.







קורוזיה של נתכי הברזל והפלדות

נתכי הברזל והפלדות השונות הם החומרים הנפוצים ביותר בתעשייה. אחת מהבעיות הבולטות ביותר בעת השימוש בנתכים אילו היא נטיתם לעבור קורוזיה בקלות בסביבות שונות כולל אווירה של אוויר לח. בדרך-כלל משתמשים בחומרים אילו לא בשל עמידותם בקורוזיה, שהיא נמוכה, אלא בשל התכונות המכאניות המצוינות שלהם, ביניהן: חוזק גבוה, משיכות, קלות לייצור ולעיבור, מחיר סביר ועלות ייצור נמוכה.

היסודות המסוגסגים שפלדה מכילה הם גורם מכריע ביכולתה לעמוד בפני קורוזיה. נהוג להעשיר פלדות בחומרים כגון: כרום, סיליקון, טיטניום וניוביום בכדי לשפר את עמידותן בפני קורוזיה. כרום (Cr) משפר בצורה ניכרת את עמידותה של הפלדה בקורוזיה, ובנוסף מעלה את חוזקה. הוספת כרום לפלדה גורמת לפני השטח להיות יפים ועמידים בשחיקה. פלדת אל-חלד או בקיצור פלב"מ (stainless steel), היא פלדה דלת-פחמן המכילה למעלה מ- 10% משקלי כרום. סיליקון (Si) משפר את העמידות של ברזל יציקה בקורוזיה, במקרה כזה על-מנת שהעמידות בקורוזיה תהיה יעילה מוסיפים לנתך מעל 3% משקלי סיליקון, כאשר בפועל מדובר בדרך כלל בתוספת של 14%Si. אולם, הוספת מעל 16% משקלי סיליקון לברזל יציקה (שהוא חומר פריך גם לפני הוספת כמיות גבוהות של סיליקון) תעלה באופן משמעותי את פריכות החומר.

פסיבציה

מצב של אובדן הפעילות הכימית במתכות ונתכים מסוימים בסביבות ספציפיות (התופעה לא קיימת בכל המתכות). בתנאים המסוימים מתנהגות אותן המתכות כאילו היו מתכות אצילות (כדוגמת הכסף והזהב). למרבה המזל, מבחינה הנדסית, התופעה זו מתקיימת ברוב המתכות ההנדסיות הנפוצות, כדוגמת ברזל, ניקל, כרום וטיטניום. הפסיבציה היא למעשה היווצרות של שכבת תחמוצת המגנה על פני-השטח של המתכת מפני קורוזיה, לכן חומרים כדוגמת האלומיניום, נחושת והטיטניום עמידים בפני קורוזיה בסביבות כימיות מסוימות. דיאגראמת פולריזציה אופיינית למערכות עם מעבר אקטיבי-פאסיבי, כלומר שבסביבת תמיסה נוזלית/יונית, כאשר נעלה את הזרם החשמלי יואץ קצב הקורוזיה עד שתווצר שכבת תחמוצת פסיבית, והקורוזיה בשלב זה תופסק או תואט משמעותית. אם נגביר את הזרם החשמלי, נגיע לתחום הטרנס-פאסיבי, בו נפרצת שכבת הפסיבציה והמתכת שוב תעבור קורוזיה, כעת אף בצורה מואצת.

פלדת אל-חלד

פלדת אל-חלד היא פלדה העמידה בקורוזיה בסביבה אטמוספרית, אף בטמפרטורות גבוהות. כמו כן היא בעלת תכונות מכניות מצוינות, המאפשרות שימוש נרחב בה בתעשייה. פלדה זו הומצאה בשנת 1913, והיא מכילה בדרך-כלל כ- 18% משקלי כרוםוכן כ-8% משקלי ניקל (Ni). פלדת האל-חלד היא בעלת עמידות טובה בקורוזיה מאחר והיא מתכסה בשכבה צפופה של תחמוצת הכרום (Cr2O3), אשר נוצרת בפני השטח ומונעת מגע של הסגסוגת עם חמצן או מים. עמידות פלדות אל-חלד בקורוזיה אינה תלויה רק בהרכב החומר, אלא גם בטיפולים התרמיים שהחומר עבר וכן מצב פני-השטח והאופן שבו החומר מיוצר.

יתרונות של פלדת האל-חלד: עובי שכבת התחמוצת הוא דק מאד ולכן אינו נראה, ועדין ניתן להבחין בברק המתכתי האופייני למתכות. כאשר המתכת נשרטט, שכבת התחמוצת משקמת את עצמה כתוצאה מנכחות הכרום ותגובתו המהירה עם החמצן שבאויר. פלדת אל-חלד עמידה בקורוזיה בסביבה אטמוספרית, אף בטמפרטורות גבוהות. כמו כן היא בעלת תכונות מכניות מצוינות, המאפשרות שימוש נרחב בה בתעשייה. פלדת אל-חלד ניתנת למיחזור ב־100%, כך שאפשר להגדירה כחומר ידידותי לסביבה. חסרונות: חומר יקר בהשוואה לפלדה פשוטה.

בנוסף לברזל ולכרום, פלדות האל-חלד מכילות פחמן (בדרך-כלל פחות מ-1% משקלי). ככל שיש יותר פחמן בפלדה, כך רצוי להוסיף לה יותר כרום על-מנת לשמור על עמידותה בפני קורוזיה. זאת מאחר והפחמן נוטה לייצר קרבידים עם הכרום, וזה פוגע בעמידות החומר בקורוזיה (במקום שהכרום ייצר על-פני השטח תחמוצת כרום העמידה בקורוזיה, הכרום מגיב עם הפחמן).

שימושי הפלב"ם: כלי מטבח (סירי בישול, מחבתות, סכו"ם וכיורים), כלי עבודה כלי ניתוח, שתלים, ציוד תעשייתי, בנין, ייצור מטבעות, מדליות, ופיסול.

קורוזיה של אלומיניום ונתכיו

אלומיניום היא מתכת בעלת עמידות מצוינת בקורוזיה, בעלת מוליכות חשמלית ותרמית טובות, חוזק גבוה פר משקל (האלומיניום מתכת קלה בהשוואה למתכות אחרות), ויכולת עיצוב ועיבוד טובות (יכולת טובה לעבור דיפורמציה פלסטית). עמידות האלומיניום בקורוזיה נובעת משכבת התחמוצת היציבה והמגנה הנוצרת על-פני השטח של המתכת (Al2O3). תחמוצת זו יציבה בתחום 4<pH<8.5, והיא הנוטה לחדש עצמה במהירות במקרה של פגיעה/שריטה בפני השטח.

היסוד אלומיניום הוא חומר פעיל מאוד מבחינה כימית, שמגיב בקלות עם יסודות אחרים. בעת שאלומיניום טהור נחשף לאוויר הוא מתחמצן במהירות, אך שכבת האלומיניום חמצני הנוצרת נצמדת בצורה חזקה לפני השטח של המתכת, ומגינה עליה מפני המשך תהליך האיכול (קורוזיה) - זאת בשונה מברזל, שהחלודה שלו (ברזל חמצני) מתקלפת, וחושפת בהתמדה ברזל טרי לחמצון.

מאחר ושכבת התחמוצת של האלומיניום יציבה ומגינה עליה מפני קורוזיה, תכונה זאת מנוצלת לציפוי יזוםן של המתכת בתהליך המכונה אנודיזציה. בתהליך האנודיזציה, החפץ מאלומיניום שאמור להתכסות בשכבת ציפוי הוא האנודה של תא אלקטרוליטי. האלומיניום מתחמצן והתחמוצת שוקעת על פני החפץ.

קורוזיה של נחושת ונתכיה

תחמוצת הנחושת, המכונה הפטינה, היא תחמוצת ירוקה, היא תחמוצת יציבה,המכסה את פני השטח של הנחושת ומגינה על הנחושת מפני הרס בקורוזיה. לדוגמה, פסל החירות בארה"ב בנוי משלדת פלדה המצופה בלוחות נחושת. בעבר היה צבעו של פסל החירות גתום מתכתי בוהק,, אך עם השנים אחזה בו ה"ירוקת", וצבע של הפסל, המצופב בשכבה עבה של פטינה, הוא כיום ירוק עמום.

קורוזיה של טיטניום ונתכיו

טיטניום היא מתכת בעלת עמידות מצוינת מבחינה סביבתית (בשיתוך), כולל עמידות בתרכובות כלור ותמיסות מלח שונות. הטיטניום הינו חומר עמיד גם בטמפרטורות גבוהות. בזכות העמידותו בסביבת מי ים, הטיטניום משמש בתור חומר גלם לפרופלורים בסירות וספינות. טיטניום הינה מתכת מאוד פעילה, בזכות זאת היא מייצרת על-פני השטח תחמוצת עמידה ויציבה, הנוטה לשחזר את עצמה באופן מיידי במקרה של שחיקה והרס. בזכות תחמוצת זאת מתכת הטיטניום הינה בעלת עמידות מצוינת בסביבות קורוזיביות, כולל עמידות בחומצות. עמידות תחמוצת הטיטניום בשיתוך עולה בהרבה על זו של פלדת האל-חלד, כולל בסביבות בהן הפלדה נוטה לעבור קורוזית גימום ונקיקים. אם זאת, בטמפרטורות גבוהות החסינות הטיטניום בפני קורוזית נקיקים וגימום יורדת משמעותית.





הגנה קתודית

זוהי השיטה הנפוצה ביותר לשם הגנה על מתכות מפני קורוזיה בסביבה אלקטרו-כימית. הגנה קתודית מושגת על-ידי כך שמספקים חשמלי זרם ישר למבנה המתכתי, כך שמשנים את הפוטנציאל ממתח קורוזיה לפוטנציאל הגנה החסין מפני קורוזיה. ניתן לבצע הגנה קתודית באמצעות ספק חיצוני, על ידי כל שמשנים את כיוון התגובה האלקטרוכימית, ובכך הופכים את האנודה לקתודה. רוב המתכות בסביבה מימית/נוזלית בעלת pH נייטרלי יכולות להיות מוגנות באמצעות הגנה קתודית. ניתן לבצע הגנה קתודית באמצעות אנודת הקרבה או על-ידי כך שמשנים את כיוון תנועת האלקטרונים באמצעות זרם חיצוני (כיווניות המעגל החשמלי מתהפכת). הגנה קתודית באמצעות אנודת הקרבה של אבץמשמשת להגנה על ספינות העשויות מפלדה. מגננים על גוף הספינה העשוי מפלדה באמצעות חיבור גוש אבץ לספינה, האבץ "נאכל" ומקריב את עצמו כעת במקום הפלדה.

הגנה אנודית

במתכות החשופות לסביבה אלקלית או סביבה חומצית חזקה, כאשר המתכת מתנהגת באופן אקטיבי-פסיבי, ניתן לספק הגנה אנודית על-מנת לשלוט בתהליך הקורוזיה. ניתן להזיז את פוטנציאל המתכת מהאזור האקטיבילתחום הפאסיבי על-ידי כך שנספק זרם חשמלי ישר. יתרונות ההגנה האנודית: 1. מתאימה לשימוש בסביבות מאוד אגרסיביות. 2. ניתן בקלות לשלוט על התהליך. 3. זול לתפעל. חסרונות ומגבלות ההגנה האנודית: 1. מתאים רק למתכות בעלות התנהגות אקטיבית-פאסיבית (תחום פסיבציה). 2. מחיר גבוה של ציוד גבוה.

קורוזיה מיקרו-ביולוגית (MIC)

קורוזיה המתרחשת בסביבות מימיות, עקב נוכחות של חידקים, הנפוצים במערכות נוזליות. זוהי תופעה של אובדן חומר בהשפעת אורגניזמים ביולוגים (חידקים, פטריות וכו'). אורגניזמים (יצורים) ביולוגים הנמצאים בנוזל הם בעלי פוטנציאל להגדיל או להקטין את מעבר החמצן לפני השטח, ולכן היצורים הללו יכולים להגדיל או להקטין את קצב תהליכי קורוזיה בחומר. רוב הקורוזיה המיקרו-ביולוגית היא מקומית מאחר ורוב היצורים הללו (חיידקים, פיטריות וכו') אינם יוצרים רצף כללי על-פני השטח של המתכת (הם גדלים במושבות באזורים מסוימים על-פני המתכת). קורוזיה מיקרו-ביולוגית היא תופעה נפוצה בתעשייה עקב נוכחות של חיידקים, תוספים מזינים לחיידקים ותוצרים קורוזיביים (כימיקלים אגרסיבים). קורוזיה מיקרו-ביולוגית בקטריילית - השפעה של פיטריות ומיקרובים שונים שמשחררים חומרים חומציים מאוד וגורמים לקורוזיה. בעיה שקיימת גם בבטון.