Hackerspace tentoonstelling

We houden in onze Hackerspace met regelmaat innovatieve ICT events zoals deze. Hierbij een overzicht wat u allemaal bij onze hackerspace kunt vinden:

1. Arduino is een opensource-computerplatform dat is opgebouwd rond de ATmega168-microcontroller van Atmel en het softwareontwikkelplatform Processing. Dit platform is bedoeld voor hobbyisten, artiesten, kunstenaars en iedereen die geïnteresseerd is in het maken en ontwerpen van slimme en creatieve objecten die kunnen reageren op hun omgeving.

Met Arduino is het mogelijk om apparaten en objecten te creëren die reageren op hun omgeving door middel van digitale en analoge inputsignalen. Op basis van deze input kan een Arduinoschakeling autonome actie initiëren door het afgeven van digitale en analoge outputsignalen. Input kan bijvoorbeeld worden gegenereerd door schakelaars, lichtsensoren, bewegingsmeters, afstandsmeters, temperatuursensoren, of op basis van commando's afkomstig van internet, een radio module of een ander apparaat met een seriële interface.

Outputsignalen kunnen bijvoorbeeld motoren, lampjes, pompjes en beeldschermen aansturen, maar ook input genereren voor een andere Arduinomodule.

2. De Raspberry Pi is een singleboardcomputer gebaseerd op ARM-processors die tegen een minimale prijs wordt vervaardigd en verkocht. De Raspberry Pi werd ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge en is bedoeld voor educatieve doeleinden. De productie is op 10 januari 2012 begonnen. De beschikbare besturingssystemen zijn diverse Linuxdistributies en RISC OS. Omdat de Raspberry Pi gebruikmaakt van een ARM11-processor moeten bestaande besturingssystemen geport worden. De verschillende beschikbare Linux-distributies worden hieronder vermeld.

De eerste concepten ontstonden in 2006 en waren gebaseerd op de Atmel Atmega644-microcontroller. De stichter van de Raspberry Pi Foundation, Eben Upton, wist een groep academici en anderen bijeen te krijgen en enthousiast te krijgen voor het project. Doel was kinderen kennis te laten maken met programmeren op eenvoudige wijze, zonder dat enorme kosten zouden moeten worden gemaakt.

In augustus 2011 werden de eerste 50 alfaversies geproduceerd. Qua functionaliteit waren deze identiek aan het latere model B. Previews van de mogelijkheden van de chip lieten zien waar deze toe in staat was: er draaide Debian op, Quake 3 functioneerde tegen ongeveer 25 FPS op 1080pen ook 1080p MP4's werden vloeiend afgespeeld dankzij de Broadcom VideoCore IV-GPU. Deze mogelijkheid om hoge kwaliteit video's af te spelen leidde tot het gebruik van de Pi als mediacenter, vaak gebaseerd op XBMC.

3. Een 3D-printer verschilt van de conventionele gewone printers door het feit dat deze objecten driedimensionaal afdrukt. Dit gebeurt door het laag na laag opbouwen van een 3D-model. Het gehele proces heeft de naam rapid prototypinggekregen.

Het driedimensionale printproces is ontstaan uit een aantal projecten van het MIT in het jaar 2000. Dit is een uitbreiding van rapid prototyping, waarbij het er vooral om ging in een mum van tijd een prototypemodel te maken. De eerste toepassingen waren met een metaal als productiestof.

Het MIT heeft na een succesvolle werking licenties overgedragen aan zes bedrijven voor het commercieel produceren en gebruiken van deze technologie. De volgende stap was het produceren van modellen gebaseerd op andere stoffen, zoalskeramiek.

Een veelgebruikte methode bij 3D-printen is het gebruikmaken van een fijn poeder (gips, plantaardige stoffen, bioplastic, polyurethaan, polyester, epoxy, enzovoort) zoals inkjetprinters gebruiken, waarbij er telkens lagen van deze poeder met elkaar verbonden worden zodat deze een vaste vorm aannemen. Deze bindingen worden gedefinieerd door een CAD-bestand. Deze methode is de enige methode waarbij je een model volledig met kleuren kunt uitprinten. Het is ook de snelste methode.

4. Voor kinderen

Kinderen kun je het beste op computers richten, electronica kan leiden tot ongelukken.

Gratis software als Scratch, Pleio en Alice zijn plezierig en laagdrempelig:

- http://blogs.kqed.org/mindshift/2011/05/5-tools-to-introduce-programming-to-kids/

Er is ook veel simpel Arduino voor kids materiaal, alleen Arduino kost geld

- http://www.youtube.com/results?search_query=arduino+kids

Verder hieronder beschrijvingen van hackerspaces voor kids

- http://hackerspaces.org/wiki/Maker_Kids

- http://blog.makezine.com/2010/07/14/do-kids-have-a-place-in-hackerspace/

- http://blog.ponoko.com/2011/11/10/what-happens-when-you-turn-a-middle-school-library-into-a-hackerspace/

5. RFID Lasers

Radio frequency identification (identificatie met radiogolven, RFID), is een technologie om van een afstand informatie op te slaan in en af te lezen van zogenaamde RFID-tags die op of in objecten of levende wezens zitten.

Het principe van identificatie door middel van radiosignalen gaat terug tot de Tweede Wereldoorlog. Toen werden vliegtuigen voor het eerst voorzien van radiobakens, zodat vliegtuigen als vriend of vijand konden worden geïdentificeerd. RFID, zoals het in zijn huidige vorm wordt toegepast, stamt uit de jaren zestig. Twee medewerkers van Philips ontdekten toen hoe chips op afstand konden worden uitgelezen. Het bedrijf ID Engineering ontwikkelde daaruit toepassingen op het gebied van diefstalpreventie. C&A was het eerste bedrijf in Europa dat de nu overal bekende detectiepoortjes inzette. De toevoeging van een unieke Electronic Product Code (EPC) en een beheerssysteem leidde tot de structuur die nu RFID heet. Hierna volgden legio toepassingen zoals diefstalpreventie, voorraadbeheer en toegangsdetectie. Momenteel bevindt de retailstandaard zich in de ontwikkelfase.

6. Lockpicking,

te beschrijven als het 'schadevrij sloten te openen zonder sleutel'. Deze definitie houdt feitelijk in dat het openen van een slot met de slagmethode niet tot lockpicking kan behoren. Tegenwoordig is lockpicken ook een sport.

Een beoefenaar van deze vaardigheid wordt vaak een 'lockpicker' genoemd. Lockpicken wordt gedaan met gereedschapjes (lockpicks). Deze lockpicks zijn niet overal in de wereld legaal. Lockpicks worden in de fabriek gemaakt, maar sommige lockpickers gebruiken enkel zelfgemaakte gereedschappen. Het maken van lockpicks kan al met een klein budget, soms worden met de hand gemaakte lockpicks beter geacht dan de gefabriceerde evenbeelden. Wereldwijd verdiept men zich in het schadevrij sloten openen zonder sleutel (op veel websites en forums "Non-Destructieve Opening" genoemd). Als hobbyist, dief en professioneel.

Veel beoefenaars noemen lockpicking een kunst, omdat er veel subtiliteit voor nodig is en heel veel gevoel voor detail. Lockpicken heeft ervoor gezorgd dat veel hobbyisten sloten zien als een uitdaging, de verslaving die succes in sloten openen geeft is te vergelijken met een kick als iemand een puzzel oplost. Langzaam maar zeker kunnen de vaardigheden en kennis (met regelmatige oefening) van een lockpicker zodanig groeien dat hij of zij een gemiddeld slot met 'permutatiestiften', zoals aangetroffen op veel van de huisdeuren in Nederland (ten tijde van 2006) kan openen in een kwestie van minuten, met geluk korter.

7. Stirlingmotor

De stirlingmotor (ofwel heteluchtmotor) is een motor die gebruikmaakt van de thermodynamische stirlingcyclus. Dat wil zeggen dat er gebruik wordt gemaakt van de expansie van lucht of andere gassen door verhitting en de contractie ervan bij afkoeling. Deze motoren hebben een hoog rendement en zijn geluidsarm. Bekend zijn ook de Ericsoncyclus, het Otto- en het Dieselproces, en de Rankine- en Braytonclycli (voor turbines).

Deze bestaan uit 4 hoofddelen : 1 compressie 2 warmtetoevoer 3 expansie 4 warmteafvoer.

Voordelen van de stirlingmotor:

    • Het theoretisch rendement ligt hoger dan bij inwendige-verbrandingsmotoren.

    • Stirlingmotoren kunnen op allerlei soorten brandstoffen lopen omdat de verhitting van buitenaf plaatsvindt en arbeid geleverd wordt door het verplaatsen van warmte naar een koudere omgeving; hierdoor kan het verbrandingsproces vrij gemakkelijk worden geoptimaliseerd zodat weinig milieuvervuiling wordt veroorzaakt,

    • De verhitting kan met eender welke bron gebeuren, bijvoorbeeld ook met zonnespiegels of de verbranding van houtpellets.

    • Ze hebben heel weinig bewegende delen en zijn zeer bedrijfszeker.

    • Ze zijn zeer stil in bedrijf.

8. hackerspace qua theorie:

Hackerspace (afkomstig hacker and space, ruimte.) is een reële, (irl, in tegenstelling tot een virtuele) plaats waar mensen met gemeenschappelijke interesse, meestal in wetenschap, technologie, digitale en elektronische kunst elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken.

Een hackerspace kan gezien worden als een open laboratorium voor iedereen, atelier, werktuigplaats, workshopruimte en/of studio waar mensen van diverse achtergronden kunnen samenkomen om materiaal, werktuigen en kennis te delen en om dingen te maken.

Activiteiten

    • Bijleren en kennis delen

    • Presentaties en lezingen

    • Sociale activiteiten, zoals spelletjes en feestjes

    • Werken aan eigen en gemeenschappelijke projecten

Hackerspaces zorgen voor de nodige infrastructuur: kamers, eten en drank, stroom, computers, servers, netwerk met internet-link, audio-apparatuur, projectoren, spelletjesconsoles, soldeergerief en een hoop andere tools.

9. Hackerspaces in Nederland

De verenigde Nederlandse HackerSpaces: http://hackerspaces.nl/

In Nederland zijn 11 hackerspaces met een locatie te vinden en 4 hackerspaces die aan het opstarten zijn. In België zijn er momenteel 4 hackerspaces (HSBXL in Brussel, VoidWarranties in Antwerpen, Whitespace in Gent en Wolfplex in Charleroi), verder zijn er ook nog enkele hackerspaces in oprichting.

De Nederlandse hacker-gemeenschappen en organisaties die zich hebben aangesloten zijn:

HackersNL - organiseert elke laatste donderdag van de maand een informele bijeenkomst voor techneuten, nerds en aanverwanten in hartje Utrecht;

Stichting HXX – verantwoordelijk voor HAR2009, zet zich in voor een sterke infrastructuur om de vierjaarlijkse hacker-evenementen in Nederland te waarborgen;

Stichting eth0 – organiseert jaarlijks gemiddeld 2 hacker-evenementen;

2600nl – community gelieerd aan de Amerikaanse hackerclub 2600

10. Software Security

Het Open Web Application Security Project (OWASP) is een open source-project rond computerbeveiliging. Individuen, scholen en bedrijven delen via dit platform informatie en technieken.

De OWASP gemeenschap omvat bedrijven, educatieve organisaties en individuen uit de hele wereld. Deze gemeenschap werkt het creëren van vrij verkrijgbare artikelen, methodologieën, documentatie, tools en technologieën. De OWASP Foundation is een 501 (c) (3) charitatieve organisatie die ondersteunt en beheert OWASP projecten en infrastructuur. Het is ook een geregistreerde non-profit in Europa sinds juni 2011.

OWASP is niet aangesloten bij een technologiebedrijf, maar het ondersteunt de geïnformeerde gebruik van beveiligingstechnieken. OWASP heeft vermeden aansluiting als zij van mening is vrijheid van organisatie-druk kan het gemakkelijker maken voor het aan onpartijdige, praktische, kosteneffectieve informatie over beveiliging van toepassingen te bieden. [Nodig citaat] OWASP pleit het naderen van beveiliging van toepassingen door te overwegen de mensen, processen en technologie afmetingen .